fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Nieuw materiaal voor 18+-groepen

Re:search –
in gesprek over geloven

Een vraag die in de afgelopen jaren regelmatig op het bordje van de HGJB is gelegd, is: ‘Hebben jullie materiaal voor 18+-groepen?’ Daarmee wordt dan in het algemeen bedoeld: materiaal voor jongeren die de reguliere catechese hebben afgerond, maar nog niet de stap maken naar de belijdeniscatechese. Goed nieuws: vanaf eind september komt dit materiaal beschikbaar! De eerste vier gespreksschetsen staan dan online, waaraan er elke maand twee toegevoegd worden. De naam van dit nieuwe materiaal is Re:search – in gesprek over geloven.

 

Het is een groeiend verschijnsel: jongeren die de gewone catechese hebben doorlopen, maken niet automatisch de stap naar de belijdeniscatechese. Voor een aantal van hen geldt dat hun betrokkenheid bij kerk en geloof op losse schroeven staat, maar voor een misschien wel groter deel geldt dat beslist niet. In het voorbereidend onderzoek voor het nieuwe materiaal hebben we met verschillende jongeren gesproken die juist heel bewust met het geloof bezig zijn. Wat ze gemeen hebben met die andere jongeren, is dat ze op zoek zijn naar de betekenis van het geloof voor hun persoonlijke leven. ‘Hoe wordt geloven echt iets van mezelf?’

 

Die vraag bepaalt dan ook de toon van Re:search. De naam drukt dat al uit: het is bedoeld voor jongeren die zoeken (search = zoeken) – niet zozeer naar het ‘wat’ van het geloof, als wel naar het ‘hoe’ en ‘waarom’ van het geloof. ‘Wat heb ik eraan dat ik dit geloof?’ Of: ‘Hoe kan ik er meer aan hebben?’

 

Het Engelse research staat natuurlijk voor ‘onderzoeken’, maar het voorzetsel re- op zich betekent ‘opnieuw’. Veel 18+-ers hebben er behoefte aan om wat ze tot nu toe op catechese geleerd hebben, opnieuw te onderzoeken. Eén van hen zei: ‘Als tiener had ik nog niet de vragen die ik er nu bij heb.’ Ten slotte nog iets over de dubbele punt in Re:search. In het email-verkeer staat Re: voor reply, antwoord of reactie op een gestuurd bericht. Wat ons betreft duidt dat aan dat het gespreksmateriaal is. Jongeren reageren op elkaar en gaan samen op zoek.

 

Vriendschap

Bij het maken van het materiaal wordt er rekening mee gehouden dat Re:search anders is dan gewone catechese, en ook anders dan belijdeniscatechese. Dat betekent bijvoorbeeld dat het niet in de eerste plaats gaat om kennis, ook al wordt er hopelijk wel iets geleerd. Verder is het ‘vrijblijvender’ dan belijdeniscatechese. Een predikant zei: ‘Als ze op belijdeniscatechisatie zitten, wil ik dat ze steeds iets lezen ter voorbereiding. Bij de 18+-groep vraag ik dat niet. Ik ben al blij dat ik ze kan ontmoeten. Het gaat me er vooral om dat ik contact met ze houd.’

 

Binnenkort zijn er vier gratis proefschetsen beschikbaar over de volgende thema’s: ‘Soms lijkt het of God zich verbergt’, ‘Heb je de kerk nodig om te geloven?’, ‘Vriendschap’ en ‘Omgaan met teleurstellingen’. Gebruikers worden uitgenodigd om feedback te leveren op deze lessen, zodat daar bij de verdere  ontwikkeling rekening mee gehouden kan worden.

Mariska Hardeman met de preekschrijfkaarten

Maak kennis met de methode!

Ga aan de slag met het materiaal voor 18+-groepen. Download gratis een kennismakingspakket van Re:search – in gesprek over geloven!

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur  

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2022 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy