fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Jongeren en de eredienst

De HGJB onderzocht hoe kinderen en jongeren de eredienst ervaren. Wat blijkt? De denkbeelden over hoe jongeren de kerkdienst beleven stroken niet altijd met de werkelijkheid. Ga hierover samen in gesprek.

Voor wie?

Predikanten

De eredienst wordt vaak gezien als het kloppende hart van de gemeente. De vraag is of ook kinderen en jongeren dat zo ervaren. Er zijn signalen dat dat niet zo is.

 

De kloof tussen wat er in de eredienst gebeurt en wat jongeren in hun omgeving tegenkomen, lijkt groter te worden. Dat is niet maar een suggestie van ‘kritische gemeenteleden’, juist ook predikanten en kerkenraden geven aan hier in toenemende mate verlegen mee te zijn.

 

Om hier meer zicht op te krijgen, heeft de HGJB een kwalitatief onderzoek gedaan onder predikanten en jongeren in vier gemeenten uit het achterland van de HGJB .

 

 

Materiaal om zelf mee aan de slag te gaan

De HGJB biedt (gratis) materiaal om zelf met jongeren in gesprek te gaan over de eredienst. Doel daarvan is dat de kerkenraad op de hoogte is van de beleving van jongeren, en dat jongeren meer betrokken raken bij (de liturgie van) de eredienst. Dat laatste kan onder andere bereikt worden door hen meer bewust te maken van wat de eredienst inhoudt.

 

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Doe zelf een onderzoek onder kerkenraadsleden en onder jongeren. Daarna is het goed om hierover in gepsrek te gaan. Download de handreiking (inclusief vragenlijsten).
  2. Organiseer een programma met jongeren en andere gemeenteleden waarin het gaat om bewustwording van de betekenis van de eredienst. Download de handreiking.

HGJB-predikantenlunch  

De eredienst wordt vaak gezien als het kloppende hart van de gemeente. De vraag is of ook kinderen en jongeren dat zo ervaren. De HGJB onderzocht deze vraag. Wat blijkt? De denkbeelden over hoe jongeren de kerkdienst beleven stroken niet altijd met de werkelijkheid.

 

Ga samen met collega-predikanten en deskundigen van de HGJB in gesprek over de uitkomsten.

 

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met ons supportteam.

 

 

Goed om te weten

  • 11 april | ‘De Levensbron’ in Goes
  • 18 april | het HGJB-kantoor in Bilthoven
  • 25 april | ‘De Broederkerk’ in Kampen
  • 11.00-12.30 uur
    Aansluitend lunchen we met elkaar

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma, di en do: 9.00-16.00 uur

wo en vr: 9.00-13.00 uur

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2024 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy