Jongeren & homoseksualiteit


Pastorale begeleiding bij homoseksualiteit

Pastorale begeleiding bij homoseksualiteit

Tien stellingen

 1. Als wij in onze omgeving geen homo’s kennen, kan dat erop wijzen dat zij zich onveilig voelen en zich daarom verborgen houden.
 2. Er zijn over homoseksualiteit (ook) andere dingen te zeggen dan ‘het is zonde’ of ‘ik vind het vies’. Het is niet alléén maar problematisch of negatief…
 3. Als wij voor homo’s ‘als Jezus’ willen zijn, moeten we beginnen met naar ze te luisteren.
 4. Christen-zijn begint voor een homo op dezelfde manier als voor iedereen: door te geloven in Jezus!
 5. Als homoseksuele jongere moet je niet naar God kijken door de bril van je homoseksualiteit. Je moet leren om naar je homoseksualiteit te kijken door de bril van God (dat geldt trouwens voor iedere kwestie). 
 6. Je kunt met een homo niet over een standpunt praten als hij of zij niet eerst ervaren heeft dat jij hem gewoon mag; dat je van hem/haar houdt.
 7. Genesis 2:24 is fundamenteel als het gaat over homo-seksualiteit. Seksuele gemeenschap is voorbehouden aan de (huwelijks-)relatie tussen één man en één vrouw. 
 8. Homoseksuele gevoelens zijn op zich niet zondig. Het gaat erom dat je ermee omgaat binnen de grenzen van Gods geboden. 
 9. Bijbels gezien is er voor een homoseksuele jongen ruimte om een andere jongen aantrekkelijk te vinden; om van hem te houden; om graag bij hem te zijn (idem voor: meisje-meisje).
 10. Een mens kan wel zonder seks, maar niet zonder liefde. Ook een homo heeft liefde nodig!

 

Acceptatie

De acceptatie van homoseksualiteit in de gereformeerde gezindte loopt achter, zo concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau in een onderzoek dat eind 2014 verscheen. Op het onderzoek valt best wat af te dingen, maar sommige cijfers zijn inderdaad schokkend. Een veilige omgeving voor homo’s in de gemeente is geen vanzelfsprekendheid.

 

Veiligheid 

Denk aan de kring van je beste vrienden. Als één van hen zou ontdekken dat hij of zij homo is, wanneer zou hij of zij jou hierover in vertrouwen nemen? Of als jij zelf homo zou zijn, wanneer zou je hen in vertrouwen nemen?

Om een veilige omgeving te creëren is het belangrijker om signalen van openheid en betrokkenheid en non-veroordeling uit te zenden, dan om erop gericht te zijn signalen op te vangen. En investeer in een pastorale houding van groepen jongeren. 

Er zijn over homoseksualiteit (ook) andere dingen te zeggen dan ‘het is zonde’ of ‘ik vind het vies’.

Pastorale begeleiding

Een jongere die zijn homoseksuele gevoelens aan jou benoemt, help je door hem of haar (en zijn omgeving) een bijbels verantwoord én hanteerbaar denkmodel aan te reiken. Help hem of haar om te komen van 'erkenning van...' naar 'verantwoordelijkheid dragen voor...'.

 

Toerusting voor kerkenraden, jpt-ers en jeugdleiders

Met alleen de beste bedoelingen red je het in pastorale begeleiding niet. Hoe vaak stoten mensen niet hun neus tegen de kerk, vanwege het ontbreken van een pastorale houding en de nodige vaardigheden voor gesprek en ontmoeting? Om te beginnen, een aantal do's en don'ts maken veel inzichtelijk. Wil je meer toerusting? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. En verdiep je in de literatuur; zie de tips hieronder.

Don'ts Do's
Gelijk vertellen wat de Bijbel erover zegt Een (beperkt) proces ingaan waarin ook de Bijbel (gezaghebbend) ter sprake komt
Het probleem van deze jongere dramatiseren De kwestie van deze jongere hanteerbaar maken
Veronderstellen dat het misschien wel over gaat Het verhaal van de jongere serieus nemen

 

Literatuur

 • ‘Handreiking voor gesprek met homoseksuele jongeren’, uitg. HGJB Bilthoven (2007); à € 2,95 te bestellen via webshop HGJB
 • ‘Homoseksualiteit tussen Bijbel en actualiteit ”“ een poging tot verheldering’; dr. Ad Prosman; uitg. Groen 2013
 • ‘Oké, ik ben dus homo ”“ over homoseksualiteit en het volgen van Jezus’, Herman van Wijngaarden; uitg. Jes! (2013)

Programma’s voor jeugdwerk

 

Pastorale thema-avond 

Het onderwerp 'jongeren en homoseksualiteit' stond centraal op een pastorale thema-avond, die de HGJB in maart 2015 organiseerde. Op deze thema-avond ging het onder andere over de volgende vragen: Wat kan het jeugdwerk betekenen voor homoseksuele jongeren? Hoe stel je het onderwerp eventueel aan de orde op de jv of in de jongerengroep? En welke rol speel je daarin als jongerenleider?

Ieder half jaar organiseert de HGJB een pastorale thema-avond. Lees verder...

Delen maar!