Begeleiding & Advies


Begeleiding & Advies

Jongeren doen bij ons op steeds latere leeftijd belijdenis. Ze stromen niet meer ‘automatisch’ door vanuit de reguliere catechese naar de belijdenisgroep. Veel jongeren haken af.

 

Het inwijden van kinderen, tieners en jongeren in de geheimen van het christelijk geloof en in de geloofsgemeenschap van de Kerk is één van de grootste opdrachten voor de kerk. Tegelijk is het een moeilijke opdracht, die veel vraagt van catecheten, predikanten, ouders, mentoren en jeugdleiders.

 

De beproefde route van catechese en belijdenis wordt beproefd. Jongeren doen geen belijdenis meer omdat het erbij hoort, maar omdat ze het bewust willen. Daarom zijn de persoonlijke leervragen en geloofsontwikkeling van jongeren belangrijker dan ooit. De catechese zal van meet af aan gericht moeten zijn op de individuele geloofsontwikkeling van jongeren. Maatwerk dus, in plaats van standaardwerk.

 

Kunnen jullie ons helpen aan een catecheet?

HGJB kan helpen bij de werving en selectie van een catecheet. Het is ook mogelijk om een professionele catecheet in te huren. We hebben een groot netwerk en door onze samenwerking met de Mobiliteitspool van de PKN is het makkelijk om een catecheet voor een tijdelijke klus aan te stellen.

 

We willen starten met basiscatechese voor groep 7-8, maar de methoden daarvoor lijken sterk op wat we doen met 12- tot 14-jarigen. Wat is wijs?

 

De opkomst van basiscatechese (voor groep 7-8 van de basisschool) betekent een verschuiving van inhoudelijke doelstellingen naar een jongere leeftijd. Dat geeft nieuwe kansen aan de catechese, omdat je een langer traject kunt doorlopen. Voor 12- tot 14- jarigen moet je dan wel denken aan een nieuwe methode, bijvoorbeeld Follow Me of Leer & Leef.

 

Contact

Elke gemeente is uniek in zijn ontwikkelingen, omgeving en actuele vragen. Vanuit hun ervaring in tal van andere gemeenten, willen jeugdwerkadviseurs graag meedenken. Neem contact met ons op via info AT hgjb DOT nl of 030-2285402.

Delen maar!