fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Gespreksvragen voor de gemeente

 

  • Even terug naar je kindertijd. Welke moeilijke vragen had jijzelf als kind? Hoe gingen je ouders hiermee om? Wat dacht je zelf dat het antwoord was?
  • Schrijf op een flip over / groot vel een aantal moeilijke vragen die je de laatste tijd bent tegengekomen. Bedenk eerst met elkaar naar welk antwoord kinderen op zoek zijn. Welke gesprekssuggesties of antwoorden kun je met elkaar bedenken?
  • Waarom hebben we het over ‘moeilijke vragen’? In hoeverre kunnen we daarin onderscheid maken tussen kennis en ervaring?
  • Lees met elkaar Spreuken 3:13-22. Salomo spreekt hier over de wijsheid waardoor je echt gelukkig wordt en die je de goede weg wijst. Hij omschrijft haar als een sieraad. Op welke manier zou je de wijsheid die je al ontvangen hebt nog meer kunnen uitdragen?
  • Deel kaartjes uit. Schrijf op dit kaartje welke tip je wilt onthouden en thuis in de praktijk wil brengen. Bespreek daarna in de groep wat je wilt onthouden en waarom.
  • Neem de tijd om met elkaar te bidden. Breng daarin ook jullie ‘moeilijke vragen’ bij God. Sluit eventueel de gebeden af met het gebed uit Filippenzen 1:9,10.

Een voorbeeld van een moeilijke vraag: Wordt God weleens boos?

 

Waarschijnlijk niet het beeld wat je aan je kind mee wilt geven, een boze God. We praten liever over de liefde van God. Maar dat is misschien ook wel een te eenzijdig beeld. Wanneer je hierover met je kind in gesprek gaat is het belangrijk dat je eerst praat over wat boos eigenlijk is. Het uit je slof schieten? Boos worden uit onmacht? Of duidelijke grenzen aangeven? Kinderen roepen vaak al snel dat jij als ouder boos bent of dat de meester boos is geweest. Maar zelf zou je dat eerder duidelijkheid noemen. God wordt niet zo snel boos. Niet in de zin van Zijn emoties niet de baas kunnen. We lezen juist in de Bijbel ontzettend veel verhalen waarin God geduldig is en mensen een tweede of soms derde kans geeft. Je kunt samen het verhaal lezen van de roeping van Mozes en onder de indruk raken van het geduld van God. Toch kent God ook grenzen. In het Oude Testament lezen we een aantal keren dat God boos wordt. Er wordt dan gesproken over de ‘toorn’ van God. Dit zijn momenten waarop Zijn naam ontheiligd wordt. Of momenten waarop het volk geen recht doet aan armen of verdrukten. Boosheid van God kan bij kinderen ook angst oproepen. Vraag daarom tijdens de gesprekjes direct wat ze erbij denken of hoe zij het zich voorstellen.

Voorleven, in gesprek over opvoeden en geloven

De serie ‘Voorleven, in gesprek over opvoeden en geloven’ wil ouders praktische handvatten aanreiken om met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden en geloven. Uniek is de focus op zowel de pedagogische als de bijbels-theologische kant van opvoeden. Met concrete opdrachten en prikkelende gespreksvragen wordt een open gesprek bevorderd waarin ouders veel kunnen leren van elkaar. De serie Voorleven bestaat uit vier boekjes en bestrijkt de leeftijd van 0 t/m 16 jaar.

Week van de Opvoeding

De HGJB en Jong Protestant bieden voor de Week van de Opvoeding 2023 verschillende materialen aan. Dit alles om de kerk en ouder/opvoeder te inspireren om in de opvoeding de samenwerking te versterken.