fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends die zes organisaties vandaag publiceerden. Verder valt op dat vrienden heel belangrijk zijn voor het geloofsleven en de meeste jongeren zich niet veel zorgen maken.

 

Jeugdtrends

De jeugdtrends zijn opgesteld door de HGJB, Kerkpunt (NGK en deel CGK-gemeenten), MissieNederland, de Protestantse Kerk in Nederland, de Unie van Baptisten- & Cama-gemeenten en Youth for Christ. De resultaten zijn gebaseerd op bestaande onderzoeken, ervaringen in het jeugdwerk en de resultaten van een enquête onder meer dan 1.000 jongeren. Zes trends komen hieruit naar voren: verlangen naar huisje-boompje-beestje, vrienden belangrijk voor vreugde in leven en kerk, druk om succesvol te zijn, jongeren zien het Evangelie als God voor hen, schermcultuur zorgt voor brokkelbrein en groeiende onzekerheid over genderidentiteit.

 

Verschillen tussen kerken en leeftijden

Uit de jeugdtrends blijkt dat bij hoe jongeren tegen geloof en kerk aankijken, de verschillen tussen leeftijden vaak belangrijker zijn dan verschillen tussen kerkgenootschappen. Zo neemt niet alleen het belang van ouders voor het geloofsleven steeds verder af met de leeftijd en neemt belang van de Bijbel toe. Als het gaat om hoe het Evangelie goed nieuws is, blijkt dat 18 plussers veel vaker ‘dat het leven hier op aarde zin heeft’ aankruisten dan jongeren onder de 18.

 

Inspiratie

Cors Visser (Kerkpunt) geeft aan dat de jeugdtrends kerken kunnen stimuleren in jeugdwerk: “De jeugdtrends helpen je een beeld te vormen van de huidige jeugdcultuur. Het doel is dat jongeren met al de vragen die ze mogelijk hebben, zich juist in de kerk welkom weten.”