Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Inspiratie voor jeugdleiders

Ben jij tienerleider, jeugdouderling, kinderwerker of catecheet? En kan je wel wat tips gebruiken voor jouw jeugdwerk? Meld je dan aan voor de tiplijn van de HGJB!  

Voor wie?

Jeugdleiders

Wat?

Tiplijn

Wat kost het?

Niets!

Ontvang de inspiratie elke twee weken via WhatsApp

Liever handmatig aanmelden?

1. Voeg het nummer 030-2285402 toe aan je contacten. 

2. Stuur naar bovenstaand nummer een berichtje met ‘INSPIRATIE AAN’.

Lees alle tips hier terug

Structuur | 02-12-2019

Jeugdwerk heeft naast een inhoudelijke ook een organisatorische kant. Om te voorkomen dat je daar iedere keer opnieuw over moet nadenken, maak je bepaalde afspraken: over het gebouw, de frequentie, de werkwijze, de verantwoordelijkheden, enz. Zo krijgt het jeugdwerk een structuur die –als het goed is- houvast geeft. De kunst is om te werken met een structuur die precies genoeg regelt – niet teveel en niet te weinig.

 

Tip: Sta open voor de gedachte dat het ook ánders kan dan je tot nu toe gewend was. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij een club in een naburige gemeente: hoe doen zij het en kunnen we ideeën van hen overnemen?

Openheid | 18-11-2019

Het is fijn als er veel jongeren aan het jeugdwerk meedoen. Maar dat mag onze ogen niet sluiten voor de jongeren die er níet zijn. Denk in de eerste plaats aan jongeren uit de eigen kerkelijke gemeente, inclusief de zogenaamde ‘randkerkelijke’. Maar je mag zeker ook denken aan de jongeren met wie onze jongeren op een andere manier een relatie hebben, zeg maar: hun netwerkjes.

 

Tip: Als er een nieuweling komt, kun je iemand aanwijzen als ‘gastheer’. Die persoon is er de eerste paar keren verantwoordelijk voor dat de nieuweling zijn weg vindt in het groepsgebeuren. Hij legt zo nodig dingen uit, neemt de nieuweling mee naar bepaalde activiteiten, enz.

Relaties | 05-11-2019

We geloven dat God de mens geschapen heeft in relatie tot de ander. Pas als je gekend en erkend wordt door iemand anders, kom tot je recht. Daarom zijn relaties zo wezenlijk voor de christelijke gemeente en het jeugdwerk.

 

Tip: Investeer als team in elkaar. Vergaderingen zijn er niet alleen om het programma door te spreken, maar ook om te horen waar iedereen persoonlijk zit. Geef elkaar op z’n tijd een blik naar binnen door onder woorden te brengen waar je als leidinggevende van geniet, tegen welke grenzen je aanloopt, waar je in wilt groeien, et cetera. Bid met en voor elkaar!

Luisteren | 21-10-2019

Het is ontzettend waardevol dat jij je tijd en energie geeft aan tieners in de gemeente. Ze zullen het niet snel zeggen, maar ze waarderen het zeker dat jij je inzet voor hen. Jij bent beschikbaar, stabiel en bereid om naar ze te luisteren. En je beoordeelt ze niet op uiterlijk. Niet alle tieners hebben zulke mensen in hun directe omgeving.

 

Tip: Als je meer wilt leren over de jongerencultuur of de wereld waar tieners en jongeren in leven, ga dan niet op zoek op internet, maar ga in gesprek met je tieners. Het liefst met één of twee tegelijk. Naar welke muziek luisteren ze? En naar welke muziek luisteren ze niet? Wat kijken ze vooral op YouTube? Zijn er ook video’s waar ze liever niet naar kijken? Welke games spelen ze? Waarom?

 

Een open deur, maar in de praktijk nog best lastig. Probeer maar eens een half uur te luisteren naar een tiener die enthousiast over een game vertelt, waar je zelf helemaal niet mee hebt en eigenlijk ook niets van snapt.

Leven met God | 07-10-2019

Geloof is meer dan instemming met een aantal waarheden. Het gaat vooral om: leven met God en met Zijn Zoon Jezus Christus.

 

Leidinggeven betekent niet dat jij tussen God en de jongeren in staat. Samen met de jongeren sta jij voor Gods aangezicht en samen leer je Hem beter kennen. Als jongeren vertellen wat zij in die ontmoeting ontdekken, kun jij daar als leidinggevende net zo goed van leren als zij van jou.

 

Tip: Neem een positieve houding aan ten opzichte van jongeren, juist ook als het gaat om hun geloof. Natuurlijk moeten en mogen jongeren nog veel leren, maar dat neemt niet weg dat ook zij een persoonlijk geloof kunnen hebben.

Visievorming | 23-09-2019

Als je niet weet waarheen je gaat, kun je ook nooit weten of je er bent gekomen.

 

Het tiener- en jongerenwerk kan daarom niet zonder visie. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat ‘jullie’ vorm van jeugdwerk niet op zichzelf staat. Het heeft verbinding met alles wat er in de gemeente voor kinderen, tieners en jongeren wordt gedaan.

 

Tip: Communiceer duidelijk wat het doel is van je jeugdwerk en wat je wilt bereiken in het komende seizoen. Laat jongeren hierin meedenken.

Steun de HGJB

Het werk van de HGJB heeft impact op jongeren en hun gemeenten. Gelooft u ook dat jongeren voor hun behoud Christus nodig hebben en dat Gods Koninkrijk doorbreekt wanneer zij hun houvast vinden in Hem? Verras ons met uw financiële steun, zodat wij ons werk onverminderd voort kunnen zetten.

 

Welkom bij de HGJB

 

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

 

030 - 228 54 02

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur 

 

info@hgjb.nl

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2019 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy