fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Inspiratie voor jeugdleiders

Ben jij tienerleider, jeugdouderling, kinderwerker of catecheet? En kan je wel wat tips gebruiken voor jouw jeugdwerk? Meld je dan aan voor de tiplijn van de HGJB!  

Voor wie?

Jeugdleiders

Wat?

Tiplijn

Wat kost het?

Niets!

Ontvang de inspiratie elke twee weken via WhatsApp

Liever handmatig aanmelden?

1. Voeg het nummer 030-2285402 toe aan je contacten. 

2. Stuur naar bovenstaand nummer een berichtje met ‘INSPIRATIE AAN’.

Lees de tips hier terug

Visie | 20-03-2023

Het jeugdwerk in jouw gemeente staat niet op zichzelf. De investering die is gedaan in het kinder- en tienerwerk, is bepalend voor de latere manier van handelen en denken. Bijvoorbeeld: hebben jongeren als kind al geleerd om met en voor elkaar te bidden?

 

Tip: Zorg dat je als jeugdleiders in de gemeente met elkaar in gesprek blijft. Integraal, dus niet alleen met jouw club, bijbelklas of catechese. Zie vergaderingen als mogelijkheden om gezamenlijk tot een visie voor het jeugdwerk te komen. Laat anderen vanuit hun kijk en ervaring in het jeugdwerk formuleren wat zij belangrijk vinden voor jouw werk.

Reisleiders | 06-03-2023

Deze zomer gaan er meer dan 900 kinderen, tieners en jongeren met de HGJB op vakantie. Alleen… daarvoor hebben we reisleiding nodig. Daarom zoeken we enthousiaste jongeren die deze zomer een weekje met hen op stap willen. Zijn er in jullie gemeente jongeren die dit leuk zouden vinden? Wij denken van wel!

 

Tip: Daag de jongeren uit jouw gemeente uit om reisleider te worden. Het leiden van een reis is niet alleen leuk, maar ook leerzaam en verdiepend voor het geloof. Enthousiaste reisleiders delen hoe bijzonder het is om een vakantie te leiden. Jongeren krijgen er namelijk heel veel voor terug: ontwikkeling in leiderschap, groei in (het uitdragen van) hun geloof en een onvergetelijke ervaring. Meer informatie is te vinden op HGJB.nl/reisleiding.

God zien | 20-02-2023

Wat een mooie rol heb je in het kinderwerk. Je staat op een positie waar je kinderen mag voorgaan in het vertrouwen op Jezus. Hoe meer ze dat in jou zien, hoe meer hun ogen geopend worden. Maar dat werkt ook andersom!

 

Tip: Sta deze week eens stil bij wat je van God ziet door de kinderen heen. Waarin of op welk moment laten zij iets van Zijn grootheid, liefde en trouw zien? Deel deze ervaring met andere jeugdleiders of ouders in jouw gemeente.

 

Passend bij dit thema is de nieuwe HGJB-Biddagmap: Zie jij het ook? Vanuit 2 Koningen 6 wordt de vinger gelegd bij Elisa en zijn knecht bij wie de ogen geopend worden.

Missionair | 23-01-2023

Als HGJB zijn we er met name voor de gemeenten in de achterban. En jij bent als jeugdleider wellicht ook vooral bezig met de kinderen uit je eigen gemeente. Toch dagen we je uit om ook een missionaire bril op te zetten en aandacht te hebben voor rand- of buitenkerkelijke kinderen. Zeker in het kinderwerk is het vaak mogelijk om vriendjes en vriendinnetjes mee te nemen en present te zijn in de wijk. 

  

Tip: Wil je hier meer over weten? Maak kennis met ons materiaal voor het Vakantie Bijbel Werk en kom naar een van de toerustingsdagen! Kijk voor meer informatie op HGJB.nl/Vakantie-Bijbel-Werk-toerusting. 

Missie | 09-01-2023

Wat krijgt de komende maanden extra aandacht in jouw gemeente en jouw jeugdwerk?  

  

Tip: Formuleer voor jezelf of met jouw team een missie voor de komende tijd. Dit helpt om de activiteiten en programma’s die volgen met de juiste focus te kunnen doen. 

Aandacht | 12-12-2022

Het is alweer een paar maanden geleden dat het jeugdwerk in je gemeente startte na de zomervakantie. Helaas zijn er altijd kinderen, tieners en jongeren die niet aanhaken om wat voor reden dan ook. Ook al zie je ze niet op jouw activiteit of in de kerk, toch horen ze er helemaal bij.

  

Tip: Geef juist hen tijdens de Kerstdagen wat extra aandacht met een bezoekje, kaartje, berichtje of verrassing.   

  

We wensen je goede en gezegende Kerstdagen toe. Laat het licht wat Christus in de wereld bracht, overal schijnen waar je komt.   

Terugblik | 28-11-2022

Het einde van het jaar nadert, dus tijd om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. 
 
Tip: Deel met jongeren een moment waar je nog vaak aan terugdenkt. Laat hen zelf ook iets opschrijven; een mooie herinnering of een onderwerp dat is blijven hangen. Zoek naar een mogelijkheid om dit te delen in bijvoorbeeld de kerk-app. 
 
Hiermee peil je meteen wat jouw doelgroep heeft aangesproken en je geeft hen een podium om iets van zichzelf te delen.

Oog voor elkaar | 31-10-2022

Als gemeenteleden ben je ook in het geloof medeverantwoordelijk voor elkaar. Dat mag des te meer gelden als we ook nog samen leidinggeven aan dezelfde club of groep.

Tip: Hou elkaar dus scherp en durf op een teamlid af te stappen: ‘Hoe gaat het eigenlijk met jou?’ Wellicht biedt het ruimte om iets persoonlijks te delen wat je band als jeugdleiders verstevigd. Hierin heb je oog voor elkaar wat direct gevolg heeft voor jouw jeugdwerk.

Ontmoeting | 17-10-2022

Voor jongeren is ontmoeting ontzettend belangrijk. Niet alleen binnen de gemeente, maar ook daarbuiten.


Tip: Daarom brengen we graag de HGJB-Kerstconferentie onder je aandacht. Hieronder vind je een bericht en afbeelding die je kan delen onder jouw jongeren. Nodig ze uit en enthousiasmeer ze om zich op te geven. 

 

Ontmoet God, anderen en jezelf op de HGJB-Kerstconferentie! Van 28-30 december staat er een programma vol mooie muziek, interessante workshops, goede gesprekken en gezamenlijke samenkomsten voor je klaar. Met elkaar beleven we drie geweldige dagen 🙌  Het thema van deze HGJB-Kerstconferentie is ‘Leef in vrijheid!’ We willen allemaal in vrijheid leven, maar lukt dat wel? Op de HGJB-Kerstconferentie staan we stil bij wat echte vrijheid is en hoe je daaruit kan leven.  Wil je meer weten of gelijk aanmelden? Check HGJB.nl/KC   

Gebed | 3-10-2022

Spreken met Iemand die je niet kunt zien… Hoe doe je dat? En wat zeg je dan? We merken nog wel eens dat kinderen en tieners niet zo goed weten hoe dat ‘moet’: bidden en danken.

 

Tip: Als jeugdleider kun je een mooi voorbeeld geven door zelf voor te gaan in gebed. Daarnaast kun je kinderen en tieners stimuleren om binnen de veilige omgeving van de club te oefenen met bidden en danken. Hiermee kun je al heel vroeg beginnen. De HGJB-Bid- en Dankdagmappen geven praktische en leuke werkvormen om kinderen te laten nadenken over gebed, op basis van een passend bijbelgedeelte.

 

Dit jaar gaat de HGJB-Dankdagmap over ‘Wie dank jij?’, aan de hand van 1 Koningen 17:1-16. Ontdek meer over de map.

Diaconaat | 16-09-2022

Heb jij ook het verlangen om je jongeren te laten groeien in diaconaal bewustzijn? Hen leren om rond te kijken en de ander echt te zien met als gevolg dat ze in actie komen?

 

Tip: Dan is het Diaconaal project van de HGJB echt iets voor jouw gemeente. Van de kerk in Costa Rica leren we anders te kijken naar de wereld om ons heen en om te zien naar mensen in nood. Doe mee en help de kerken in Costa Rica helpen.

 

 
Meld je aan en ontvang gratis een actiepakket vol materialen om het project goed in jouw gemeente op te starten.

Verlangen | 5-09-2022

Vol goede moed aan een nieuw seizoen beginnen, boordevol inspiratie en creatieve ideeën; we hopen dat jij er ook zo in staat. Misschien is het ook wel spannend en begin je aan een uitdaging met een nieuwe groep. We wensen je veel zegen en inspiratie dit jaar. Je mag weten dat God jou gebruikt in de gemeente om kinderen, tieners en jongeren houvast te geven. Je bent van Hem afhankelijk. Dat is geen last maar een zegen!

 

Tip: Schrijf je verlangen voor dit jaar op. Deel het met andere jeugdleiders, maar ook met de jongeren. Pak dat er elke maand even bij.

Betrokkenheid | 11-07-2022

De zomer is aangebroken, voor velen een tijd van rust. De tiplijn gaat ook even uit de lucht, maar is in september weer bij je terug. Een tip nog voor de komende tijd.   

 

Tip: Zoek je nieuwe jeugdleiders in jouw gemeente? Kijk niet alleen naar de praktisch in te vullen taken en een lijstje met namen. Maak er een zaak van gebed van. En durf mensen in te zetten met nog weinig ervaring. Koppel ze aan een ervaren leider en laat ze groeien in hun rol. Zo wordt nieuw talent ontdekt en wordt het jeugdwerk breder gedragen dan een enthousiaste kerngroep.   

  

Een goede zomer, verlies de jongeren niet uit het oog, en Gods zegen!  

Afsluiting | 09-05-2022

Met welke toffe activiteit sluit jij het seizoen of jouw activiteit af? Voor verschillende leuke tips en ideeën, kijk hier.

 

Tip: Doe een eenvoudige quiz met vragen over het afgelopen seizoen.

  • Verdeel de groep in groepjes van 3 of 4.
  • Leg voorin de zaal een roltoeter.
  • Als een groepje het antwoord denkt te weten, mag één van hen naar voren rennen, op de toeter blazen en vervolgens het antwoord geven. Een goed antwoord levert een punt op, een fout antwoord betekent een strafpunt.
  • Sluit af met woorden als: Nou, jullie waren lekker enthousiast. Dat enthousiasme hebben we nodig, ook als we na de zomer weer bij elkaar komen.

Wees ervan bewust dat een activiteit misschien stopt, maar het contact met jouw jongeren zeker niet! Hou dat vast en blijf zoeken naar verbinding.

Ontvangen | 11-04-2022

Wat een mooie rol heb je in het jeugdwerk! Je mag veel uitdelen en zenden. Sta je daarin ook genoeg stil bij het ontvangen? Goed jeugdwerk heeft een doorleefd geloof nodig. Hoe meer je daarin zelf ontvangt, hoe meer je daar ook van uit mag delen.

  

Tip: Bereid een programma eens samen met een andere jeugdleider voor en ga er inhoudelijk doorheen. Stel elkaar de vragen die je straks misschien aan de tieners gaat stellen. Wellicht levert dat een mooi gesprek op en kan je tijdens de avond iets delen van wat het bijbelgedeelte of thema met jou zelf doet. Met deze houding sta je naast de tiener of jongere, en niet er tegenover.

Rust | 28-03-2022

Het is eind maart en straks loopt het jeugdwerk in de kerk alweer op z’n einde. Hoewel veel activiteiten dan stoppen, stopt het jeugdwerk zelf eigenlijk nooit!

  

Tip: Denk nu vast na over hoe het jeugdwerk gecontinueerd wordt in de komende maanden. Wat kun je bieden en wat is het verlangen van de tieners en jongeren? We hopen dat je een vorm vindt waarbij je enerzijds rust neemt van een activiteit en anderzijds de binding met jongeren vasthoudt. Het codewoord is relatie 😉 

Kinderbijbelklas | 14-03-2022

‘Hebben jullie materiaal voor onze kinderbijbelklas?’ Die vraag hebben we vaak gekregen. De afgelopen jaren zijn veel gemeenten aan de slag gegaan met een kinderbijbelklas. Goed nieuws! Het is er: de kindermethode Op Reis! Graag delen we iets hierover met jou.

 

Tip: ontdek de nieuwe kindermethode Op Reis. Hierin leren kinderen (6-10 jaar) meer over de Bijbel, over zowel de geschiedenissen als over bijbelse kernwoorden. Daarnaast groeien kinderen in de praktijk van de eredienst in, dankzij de ingroeilessen. Via het nieuwe methodeplatform van de HGJB kun je online de lessen samenstellen en gemakkelijk printen. 

 

Iets voor jullie gemeente? Ontdek nu de methode met een voordelig proefabonnement.

Integrale visie | 28-02-2022

Als je niet weet waarheen je gaat, kun je ook nooit weten of je er bent gekomen. Daarom is een integrale visie op jeugdwerk van belang in de gemeente. We geloven dat God het jeugdwerk aan de gemeente gegeven heeft om jongeren te vormen en te laten groeien in de navolging van Jezus Christus. Hierin heeft elk onderdeel zijn eigen betekenis.

 

Tip: organiseer bepaalde activiteiten samen met andere vormen van jeugdwerk. Maak de jongeren duidelijk dat er in de gemeente méér voor hen gebeurt.

 

Laat jongeren het tiener- of jongerenwerk vertegenwoordigen op een gemeenteavond of bij andere activiteiten van de gemeenten. Zij zijn als het ware het gezicht van het werk. 

 

Verantwoordelijkheid | 17-01-2022

Wat ligt er soms een hoop verantwoordelijkheid bij jou als jeugdleider. Het is fijn als het jeugdwerk goed geregeld is, maar je doelgroep kan het ook makkelijk vinden dat alles voor hen gedaan wordt.

 

Tip: Deel de verantwoordelijkheid met je tieners of jongeren. Laat hen elkaar appen als de een niet op komt dagen. Schrijf met elkaar gebedspunten op voor de groep en laat ze in kleine groepjes bidden. Of geef een programmaonderdeel uit handen en laat ze het, zonder hulp van jou, een invulling geven. Ze leren hierdoor dat hun bijdrage er echt toe doet! 

Nieuw jaar | 03-01-2022

Een nieuw jaar staat voor de deur! Wie weet wat het gaat brengen? De een ziet er naar uit en gaat vol energie beginnen, de ander is moedeloos en ziet geen mogelijkheden.

 

Tip: Ga met elkaar in gebed voordat je je over nieuwe regels en uitdagingen buigt. Ook met HGJB-activiteiten doen we dat steeds weer. Eerst bidden om met elkaar en vooral met God onze zorgen delen, het in Zijn hand leggen. We spreken ook het verlangen voor het jeugdwerk uit. Daarna komt er ruimte om vooruit te kijken.   

  

We wensen je een hoopvol en zegenrijk 2022 toe! 

Structuur | 20-12-2021

Een van de dingen waar veel jongeren behoefte aan hebben, is structuur. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en wat er van hen verwacht wordt. Zeker in een tijd waarin het jeugdwerk er bijna elke week weer anders uitziet, is dat best een uitdaging.

 

Tip: Let erop dat je helder communiceert! Wat kunnen zij de komende weken verwachten en wat verwacht jij van hen? Door dit uit te spreken, voelen ze zich ook sneller verantwoordelijk voor wat er op het programma staat. Geef hun de ruimte om mee te denken en initiatief te tonen. Wellicht dat onderlinge ontmoeting wel mogelijk is.   

Steun de HGJB

Het werk van de HGJB heeft impact op jongeren en hun gemeenten. Gelooft u ook dat jongeren voor hun behoud Christus nodig hebben en dat Gods Koninkrijk doorbreekt wanneer zij hun houvast vinden in Hem? Verras ons met uw financiële steun, zodat wij ons werk onverminderd voort kunnen zetten.

 

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2023 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy