fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Inspiratie voor jeugdleiders

Ben jij tienerleider, jeugdouderling, kinderwerker of catecheet? En kan je wel wat tips gebruiken voor jouw jeugdwerk? Meld je dan aan voor de tiplijn van de HGJB!  

Voor wie?

Jeugdleiders

Wat?

Tiplijn

Wat kost het?

Niets!

Ontvang de inspiratie elke twee weken via WhatsApp

Liever handmatig aanmelden?

1. Voeg het nummer 030-2285402 toe aan je contacten. 

2. Stuur naar bovenstaand nummer een berichtje met ‘INSPIRATIE AAN’.

Lees de tips hier terug

Rust | 28-03-2022

Het is eind maart en straks loopt het jeugdwerk in de kerk alweer op z’n einde. Hoewel veel activiteiten dan stoppen, stopt het jeugdwerk zelf eigenlijk nooit!

  

Tip: Denk nu vast na over hoe het jeugdwerk gecontinueerd wordt in de komende maanden. Wat kun je bieden en wat is het verlangen van de tieners en jongeren? We hopen dat je een vorm vindt waarbij je enerzijds rust neemt van een activiteit en anderzijds de binding met jongeren vasthoudt. Het codewoord is relatie 😉 

Kinderbijbelklas | 14-03-2022

‘Hebben jullie materiaal voor onze kinderbijbelklas?’ Die vraag hebben we vaak gekregen. De afgelopen jaren zijn veel gemeenten aan de slag gegaan met een kinderbijbelklas. Goed nieuws! Het is er: de kindermethode Op Reis! Graag delen we iets hierover met jou.

 

Tip: ontdek de nieuwe kindermethode Op Reis. Hierin leren kinderen (6-10 jaar) meer over de Bijbel, over zowel de geschiedenissen als over bijbelse kernwoorden. Daarnaast groeien kinderen in de praktijk van de eredienst in, dankzij de ingroeilessen. Via het nieuwe methodeplatform van de HGJB kun je online de lessen samenstellen en gemakkelijk printen. 

 

Iets voor jullie gemeente? Ontdek nu de methode met een voordelig proefabonnement.

Integrale visie | 28-02-2022

Als je niet weet waarheen je gaat, kun je ook nooit weten of je er bent gekomen. Daarom is een integrale visie op jeugdwerk van belang in de gemeente. We geloven dat God het jeugdwerk aan de gemeente gegeven heeft om jongeren te vormen en te laten groeien in de navolging van Jezus Christus. Hierin heeft elk onderdeel zijn eigen betekenis.

 

Tip: organiseer bepaalde activiteiten samen met andere vormen van jeugdwerk. Maak de jongeren duidelijk dat er in de gemeente méér voor hen gebeurt.

 

Laat jongeren het tiener- of jongerenwerk vertegenwoordigen op een gemeenteavond of bij andere activiteiten van de gemeenten. Zij zijn als het ware het gezicht van het werk. 

 

Verantwoordelijkheid | 17-01-2022

Wat ligt er soms een hoop verantwoordelijkheid bij jou als jeugdleider. Het is fijn als het jeugdwerk goed geregeld is, maar je doelgroep kan het ook makkelijk vinden dat alles voor hen gedaan wordt.

 

Tip: Deel de verantwoordelijkheid met je tieners of jongeren. Laat hen elkaar appen als de een niet op komt dagen. Schrijf met elkaar gebedspunten op voor de groep en laat ze in kleine groepjes bidden. Of geef een programmaonderdeel uit handen en laat ze het, zonder hulp van jou, een invulling geven. Ze leren hierdoor dat hun bijdrage er echt toe doet! 

Nieuw jaar | 03-01-2022

Een nieuw jaar staat voor de deur! Wie weet wat het gaat brengen? De een ziet er naar uit en gaat vol energie beginnen, de ander is moedeloos en ziet geen mogelijkheden.

 

Tip: Ga met elkaar in gebed voordat je je over nieuwe regels en uitdagingen buigt. Ook met HGJB-activiteiten doen we dat steeds weer. Eerst bidden om met elkaar en vooral met God onze zorgen delen, het in Zijn hand leggen. We spreken ook het verlangen voor het jeugdwerk uit. Daarna komt er ruimte om vooruit te kijken.   

  

We wensen je een hoopvol en zegenrijk 2022 toe! 

Structuur | 20-12-2021

Een van de dingen waar veel jongeren behoefte aan hebben, is structuur. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en wat er van hen verwacht wordt. Zeker in een tijd waarin het jeugdwerk er bijna elke week weer anders uitziet, is dat best een uitdaging.

 

Tip: Let erop dat je helder communiceert! Wat kunnen zij de komende weken verwachten en wat verwacht jij van hen? Door dit uit te spreken, voelen ze zich ook sneller verantwoordelijk voor wat er op het programma staat. Geef hun de ruimte om mee te denken en initiatief te tonen. Wellicht dat onderlinge ontmoeting wel mogelijk is.   

Kom in contact | 06-12-2021

Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Meestal is dat zo maar niet altijd is dat haalbaar. Juist in deze tijd wijzen we graag op het belang om persoonlijk contact te hebben met jouw kinderen, tieners of jongeren.
 
Tip: Nodig er bijvoorbeeld 3 of 4 uit bij jou thuis voor een maaltijd of maak een wandeling en bouw een kampvuur. Hiermee investeer je in een duurzame relatie en kan het jeugdwerk doorgang vinden.   

Drijfveer | 22-11-2021

Wat kan het een uitdaging zijn om het jeugdwerk vorm te geven in deze tijd. Je moet rekening houden met maatregelen, aantallen en afstand. Je zou bijna vergeten wat je passie en missie voor jouw doelgroep ook alweer was.

  

Tip: Neem deze week eens een uur de tijd om stil te staan bij wat jouw drijfveer is om tijd te investeren in het jeugdwerk en wat je verlangen is voor deze kinderen, tieners of jongeren. Breng dat in gebed bij God en deel het met andere jeugdleiders.    

Gavengericht | 25-10-2021

Door de hele Bijbel heen lezen we dat God mensen inschakelt. Heel duidelijk zie je dat bij Jezus, die Zijn discipelen volledig laat delen in de verantwoordelijkheid voor het Koninkrijk. Daarin maakt God zich afhankelijk van mensen. We geloven dat God iedereen eigen gaven en mogelijkheden heeft gegeven.

 

Tip: Zorg ervoor dat je als team van elkaar weet waar de één goed in is en waar de ander hulp bij nodig heeft. Dan werk je gavengericht. Doe bijvoorbeeld één keer per jaar met elkaar een gaven- of persoonlijkheidstestje (www.123test.nl). Let erop dat elke leidinggevende vanaf het moment dat hij gevraagd wordt, helder heeft welke taak hij of zij in het team krijgt. Er worden geen schapen met vijf poten gezocht! 

Programma | 11-10-2021

ls je een goede boodschap te vertellen hebt, dan wil je graag dat de kinderen of tieners aandachtig luisteren, maar dat is soms best een uitdaging.

 

Tip: Draai je programma eens om. Vaak starten we een clubavond met een serieus gedeelte en na de pauze is er ruimte voor ontspanning. Echter, door eerst de tieners flink te laten zweten in een sportief spel, zijn ze daarna veel ontvankelijker voor een Bijbelse boodschap. De energie is er even uit en zorgt vaak voor goede concentratie.   

18+-materiaal | 27-09-2021

De HGJB brengt nieuw materiaal voor 18+-groepen: Re:search – in gesprek over geloven. Dit materiaal is gericht op persoonlijke en praktische geloofsvragen. De eerste schetsen worden uitgegeven als pilots. Gebruikers vragen we om feedback te geven. Vanaf oktober verschijnen er elke maand twee schetsen, tot een totaal van in ieder geval 36.  

 

Benieuwd naar het materiaal? Download hier een proefles.

Jaarthema | 30-08-2021

Een nieuw seizoen boordevol nieuwe jeugdwerktips van de HGJB staat voor je klaar. Zijn er nieuwe jeugdleiders in jouw gemeente? Laat ze zich ook aanmelden voor de app, en raak samen geïnspireerd.  

 

Tip: Bij een nieuw seizoen hoort ook een nieuw jaarthema! Na ‘Goed om te horen!’ in 2020/2021 is het nieuwe HGJB-jaarthema voor 2021/2022: Geloven is doen! Ga aan de slag met elkaar als jeugdleiders, maar natuurlijk ook met jouw doelgroep om het geloof in de praktijk te brengen. Kijk hier meer informatie en voor de gratis downloads, zoals de startkatern voor het winterwerk.

Evaluatie | 28-06-2021

Nu je weer in een groep mag samenkomen, is het tof om elkaar als jeugdleiders te ontmoeten en je ervaringen te delen van dit afgelopen bijzondere seizoen. Vandaag een tip hoe je dat vorm kan geven.

 

Tip: Schrijf op een flipover/whiteboard in een woordwolk de algehele doelstelling van jullie jeugdwerk/activiteit. De jeugdleiders van een activiteit schrijven gezamenlijk op een rond gekleurd vel hoe de eigen activiteit gekoppeld is aan de algemene doelstelling/visie van het jeugdwerk. De gekleurde vellen worden rond de algemene doelstelling geplakt. Op gekleurde post-its wordt vervolgens per activiteit opgeschreven hoe het afgelopen seizoen is ervaren. Op gele post-its wat mooi was, en op rode wat minder soepel verliep. Deze post-its worden om (het ‘eigen’) gekleurde ronde vel geplakt. Wat valt op? Zijn er overeenkomsten, of specifieke punten die alleen voor een bepaalde activiteit van toepassing zijn?

 

Zegen in de evaluatie, verlies de jongeren deze zomer niet uit het oog, en we tippen je graag eind augustus weer!

De zomer is in aantocht | 14-06-2021

Hoewel jouw jeugdwerkseizoen er misschien wel op zit, is het ook in deze periode nodig om het contact met kinderen, tieners en jongeren warm te houden en hen te activeren met een paar toffe spellen.

  

Tip: Buiten zijn er minder maatregelen en dus meer mogelijkheden! Kies bijvoorbeeld voor een fotowedstrijd.

 

Daag de tieners uit om bij een specifiek thema een leuke/grappige foto te maken. Je kunt ook kiezen voor meerdere thema’s op één avond en de tieners in groepjes van vier op pad laten gaan. Per WhatsApp-bericht krijgen ze het thema te horen en dan hebben ze een beperkte periode de tijd om de foto te maken. Wie maakt de leukste foto?

 

Voor meer spelideeën, kijk je op HGJB.nl/coronatips-zomerspellen

 

Ps. Heb jij iets tofs met jouw groep gedaan? Tag ons op social media of stuur een foto door via WhatsApp. We zijn benieuwd!

Kinderbijbelklas | 31-05-2021

Veel gemeenten zijn in de afgelopen jaren gestart met een kinderbijbelklas. Hiervoor is bij de HGJB nog geen specifiek materiaal beschikbaar. Diverse gemeenten hebben bij ons aangeklopt met de vraag of de HGJB hiervoor materiaal kan ontwikkelen. Mede daarom gaan we in deze behoefte voorzien en kant-en-klare programma’s ontwikkelen voor kinderen van 6 t/m 10 jaar.

 

In de methode komen lessen over bijbelse personen en geschiedenissen, maar er komen ook speciale lessen die aandacht besteden aan bijbelse kernwoorden. Omdat de HGJB het zeer belangrijk vindt dat kinderen ingroeien in de eredienst, komen er zogenaamde ingroeilessen. Daarin worden kinderen vertrouwd gemaakt met onderdelen van de kerkdienst.

 

De eerste gemeenten doen al mee aan de pilot. Zij zijn aan de slag met het materiaal en leveren hun feedback hierop. Wil jij ook meedoen met de pilot en aan de slag met het materiaal? Ga dan naar HGJB.nl/kinderbijbelklas

Als er iets niet goed zit | 10-05-2021

We hebben hart voor deze doelgroep en wat kan het je raken als je merkt dat deze verwarrende tijd vervelende ontwikkelingen aan het licht brengt. Zo zijn de cijfers van depressiviteit en zelfmoord(gedachten) toegenomen onder tieners en jongeren. Als jeugdleider heb je daarin een signalerende rol; jij ziet misschien iets wat ouders of vrienden niet zien.

 

Tip: Op 113.nl vind je allerlei handvatten, zoals de bijgevoegde kaart. Ook bij een christelijke organisatie als Chris (chris.nl) kan je hiervoor terecht. Naast deze handvatten is gebed nodig, voor eenzame en kwetsbare kinderen, tieners en jongeren.

Vrijwilligers | 26-04-2021

De kerk wordt ook wel eens de grootste vrijwilligersorganisatie genoemd. Bijna iedereen doet, net als veel van jullie, het werk in de kerk vrijwillig. Geld krijg je er niet voor, wel veel voldoening, hoop en energie. Dat wensen we je toe!

Tip: Een goed vrijwilligersbeleid in je gemeente zorgt ervoor dat je visie helder is, duidelijke verwachtingen schept voor nieuwe vrijwilligers en meer commitment kan verwachten. Hoe je hiervoor zorgt? Dat lees je hier.

Draai de rollen om! | 12-04-2021

De HGJB is blij om alle creatieve initiatieven te zien waarin er gezocht wordt naar manieren om het jeugdwerk in deze tijd vorm te geven. Een compliment en een bemoediging voor jou als jeugdleider!

 

Tip: Draai de rollen eens om. Zoek niet alleen zelf naar manieren om jongeren te bereiken maar leg het initiatief bij tieners en jongeren zelf. Het nieuwe seizoen in september is nog ver weg, geef ze de uitdaging mee om iets te verzinnen wat gerealiseerd kan worden tussen nu en september. Wellicht dat wat kaders, een budget en wat hints ze op weg helpen om zelf in actie te komen. Door dit te doen, bevorder je de creativiteit van jongeren, laat je zien dat ze helemaal bij de gemeente horen en geef je ze een positie met verantwoordelijkheid waar ze in kunnen groeien.

Betrokkenheid | 29-03-2021

Betrokkenheid bij de eredienst, dat is voor iedereen een uitdaging, zeker als je een online dienst bekijkt.

 

Tip: Speciaal voor kinderen zijn er nu preekschrijfkaarten! Op die kaarten is genoeg te zien en te beleven zodat zowel jonge als al wat oudere kinderen actief bezig kunnen zijn met de preek. De kaarten zijn hier gratis te downloaden.

 

Ps. Stuur de kaarten vooral ook door naar de ouders in jouw gemeente, ze kunnen er erg mee geholpen zijn!

HGJB-Scholierenweekend | 15-03-2021

Voor tieners heeft de overheid meer ruimte geboden om samen te komen. Meer hierover lees je in de protocollen en tips op onze website. Dit biedt ook mogelijkheden voor het Scholierenweekend van de HGJB!

 

Tip: Organiseer een mini-Scholierenweekend bij jou in de kerk. Twee avonden vol goede bijbelstudies, mooie muziek, goede gesprekken en gezelligheid! Het enige wat je hoeft te doen, is jouw tieners aan te melden en op 9 en 10 april ’s avonds mee te doen met de livestream. Werkvormen voor jouw tieners worden je aangereikt. Op deze manier hebben zij echt een toffe activiteit om naar uit te zien!

 

Kijk hier voor meer informatie.

Pasen | 01-03-2021

Op weg naar Pasen; hoe geef je dat vorm in deze tijd? Voor het jeugdwerk lijkt er weer wat meer ruimte te zijn voor ontmoeting, maar het blijft hoe dan ook een uitdaging.

 

Tip: De HGJB heeft van alles opgezet om in deze weken toe te leven naar Pasen. Het één als tip voor gezinnen thuis, iets anders om online met jouw jeugdwerk te doen of een clubavond voor tieners. 

Steun de HGJB

Het werk van de HGJB heeft impact op jongeren en hun gemeenten. Gelooft u ook dat jongeren voor hun behoud Christus nodig hebben en dat Gods Koninkrijk doorbreekt wanneer zij hun houvast vinden in Hem? Verras ons met uw financiële steun, zodat wij ons werk onverminderd voort kunnen zetten.

 

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur  

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2022 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy