Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Inspiratie voor jeugdleiders

Ben jij tienerleider, jeugdouderling, kinderwerker of catecheet? En kan je wel wat tips gebruiken voor jouw jeugdwerk? Meld je dan aan voor de tiplijn van de HGJB!  

Voor wie?

Jeugdleiders

Wat?

Tiplijn

Wat kost het?

Niets!

Ontvang de inspiratie elke twee weken via WhatsApp

Liever handmatig aanmelden?

1. Voeg het nummer 030-2285402 toe aan je contacten. 

2. Stuur naar bovenstaand nummer een berichtje met ‘INSPIRATIE AAN’.

Lees de tips hier terug

Evaluatie | 28-06-2021

Nu je weer in een groep mag samenkomen, is het tof om elkaar als jeugdleiders te ontmoeten en je ervaringen te delen van dit afgelopen bijzondere seizoen. Vandaag een tip hoe je dat vorm kan geven.

 

Tip: Schrijf op een flipover/whiteboard in een woordwolk de algehele doelstelling van jullie jeugdwerk/activiteit. De jeugdleiders van een activiteit schrijven gezamenlijk op een rond gekleurd vel hoe de eigen activiteit gekoppeld is aan de algemene doelstelling/visie van het jeugdwerk. De gekleurde vellen worden rond de algemene doelstelling geplakt. Op gekleurde post-its wordt vervolgens per activiteit opgeschreven hoe het afgelopen seizoen is ervaren. Op gele post-its wat mooi was, en op rode wat minder soepel verliep. Deze post-its worden om (het ‘eigen’) gekleurde ronde vel geplakt. Wat valt op? Zijn er overeenkomsten, of specifieke punten die alleen voor een bepaalde activiteit van toepassing zijn?

 

Zegen in de evaluatie, verlies de jongeren deze zomer niet uit het oog, en we tippen je graag eind augustus weer!

De zomer is in aantocht | 14-06-2021

Hoewel jouw jeugdwerkseizoen er misschien wel op zit, is het ook in deze periode nodig om het contact met kinderen, tieners en jongeren warm te houden en hen te activeren met een paar toffe spellen.

  

Tip: Buiten zijn er minder maatregelen en dus meer mogelijkheden! Kies bijvoorbeeld voor een fotowedstrijd.

 

Daag de tieners uit om bij een specifiek thema een leuke/grappige foto te maken. Je kunt ook kiezen voor meerdere thema’s op één avond en de tieners in groepjes van vier op pad laten gaan. Per WhatsApp-bericht krijgen ze het thema te horen en dan hebben ze een beperkte periode de tijd om de foto te maken. Wie maakt de leukste foto?

 

Voor meer spelideeën, kijk je op HGJB.nl/coronatips-zomerspellen

 

Ps. Heb jij iets tofs met jouw groep gedaan? Tag ons op social media of stuur een foto door via WhatsApp. We zijn benieuwd!

Kinderbijbelklas| 31-05-2021

Veel gemeenten zijn in de afgelopen jaren gestart met een kinderbijbelklas. Hiervoor is bij de HGJB nog geen specifiek materiaal beschikbaar. Diverse gemeenten hebben bij ons aangeklopt met de vraag of de HGJB hiervoor materiaal kan ontwikkelen. Mede daarom gaan we in deze behoefte voorzien en kant-en-klare programma’s ontwikkelen voor kinderen van 6 t/m 10 jaar.

 

In de methode komen lessen over bijbelse personen en geschiedenissen, maar er komen ook speciale lessen die aandacht besteden aan bijbelse kernwoorden. Omdat de HGJB het zeer belangrijk vindt dat kinderen ingroeien in de eredienst, komen er zogenaamde ingroeilessen. Daarin worden kinderen vertrouwd gemaakt met onderdelen van de kerkdienst.

 

De eerste gemeenten doen al mee aan de pilot. Zij zijn aan de slag met het materiaal en leveren hun feedback hierop. Wil jij ook meedoen met de pilot en aan de slag met het materiaal? Ga dan naar HGJB.nl/kinderbijbelklas

Als er iets niet goed zit | 10-05-2021

We hebben hart voor deze doelgroep en wat kan het je raken als je merkt dat deze verwarrende tijd vervelende ontwikkelingen aan het licht brengt. Zo zijn de cijfers van depressiviteit en zelfmoord(gedachten) toegenomen onder tieners en jongeren. Als jeugdleider heb je daarin een signalerende rol; jij ziet misschien iets wat ouders of vrienden niet zien.

 

Tip: Op 113.nl vind je allerlei handvatten, zoals de bijgevoegde kaart. Ook bij een christelijke organisatie als Chris (chris.nl) kan je hiervoor terecht. Naast deze handvatten is gebed nodig, voor eenzame en kwetsbare kinderen, tieners en jongeren.

Vrijwilligers | 26-04-2021

De kerk wordt ook wel eens de grootste vrijwilligersorganisatie genoemd. Bijna iedereen doet, net als veel van jullie, het werk in de kerk vrijwillig. Geld krijg je er niet voor, wel veel voldoening, hoop en energie. Dat wensen we je toe!

Tip: Een goed vrijwilligersbeleid in je gemeente zorgt ervoor dat je visie helder is, duidelijke verwachtingen schept voor nieuwe vrijwilligers en meer commitment kan verwachten. Hoe je hiervoor zorgt? Dat lees je hier.

Draai de rollen om! | 12-04-2021

De HGJB is blij om alle creatieve initiatieven te zien waarin er gezocht wordt naar manieren om het jeugdwerk in deze tijd vorm te geven. Een compliment en een bemoediging voor jou als jeugdleider!

 

Tip: Draai de rollen eens om. Zoek niet alleen zelf naar manieren om jongeren te bereiken maar leg het initiatief bij tieners en jongeren zelf. Het nieuwe seizoen in september is nog ver weg, geef ze de uitdaging mee om iets te verzinnen wat gerealiseerd kan worden tussen nu en september. Wellicht dat wat kaders, een budget en wat hints ze op weg helpen om zelf in actie te komen. Door dit te doen, bevorder je de creativiteit van jongeren, laat je zien dat ze helemaal bij de gemeente horen en geef je ze een positie met verantwoordelijkheid waar ze in kunnen groeien.

Betrokkenheid | 29-03-2021

Betrokkenheid bij de eredienst, dat is voor iedereen een uitdaging, zeker als je een online dienst bekijkt.

 

Tip: Speciaal voor kinderen zijn er nu preekschrijfkaarten! Op die kaarten is genoeg te zien en te beleven zodat zowel jonge als al wat oudere kinderen actief bezig kunnen zijn met de preek. De kaarten zijn hier gratis te downloaden.

 

Ps. Stuur de kaarten vooral ook door naar de ouders in jouw gemeente, ze kunnen er erg mee geholpen zijn!

HGJB-Scholierenweekend | 15-03-2021

Voor tieners heeft de overheid meer ruimte geboden om samen te komen. Meer hierover lees je in de protocollen en tips op onze website. Dit biedt ook mogelijkheden voor het Scholierenweekend van de HGJB!

 

Tip: Organiseer een mini-Scholierenweekend bij jou in de kerk. Twee avonden vol goede bijbelstudies, mooie muziek, goede gesprekken en gezelligheid! Het enige wat je hoeft te doen, is jouw tieners aan te melden en op 9 en 10 april ’s avonds mee te doen met de livestream. Werkvormen voor jouw tieners worden je aangereikt. Op deze manier hebben zij echt een toffe activiteit om naar uit te zien!

 

Kijk hier voor meer informatie.

Pasen | 01-03-2021

Op weg naar Pasen; hoe geef je dat vorm in deze tijd? Voor het jeugdwerk lijkt er weer wat meer ruimte te zijn voor ontmoeting, maar het blijft hoe dan ook een uitdaging.

 

Tip: De HGJB heeft van alles opgezet om in deze weken toe te leven naar Pasen. Het één als tip voor gezinnen thuis, iets anders om online met jouw jeugdwerk te doen of een clubavond voor tieners. 

Bemoediging | 08-02-2021

Allereerst een Bijbeltekst om jou te bemoedigen in je jeugdwerk, juist in deze ingewikkelde tijd:

 

Alle dingen zijn mij mogelijk door Christus, Die mij kracht geeft. (Fil. 4:13)

 

Als het je aan moed ontbreekt of je komt handen te kort, put dan kracht uit deze tekst.

 

Over jongeren en de Bijbel gaat de nieuwe Generator; het vakblad voor goed kerkelijk jeugdwerk. Met o.a. Els van Dijk (EH) over: Krijg je jongeren en de (hele) Bijbel nog wel bij elkaar? En verschillende predikanten over: Hoe breng je de Bijbel ter sprake bij jongeren?

 

Benieuwd? Bestel hier een gratis kennismakingsexemplaar van de Generator. Deze actie geldt tot 10 februari.

Vakantie Bijbel Werk | 25-01-2021

De VBW On Tour is hét moment om de voorbereiding van het Vakantie Bijbel Werk in jouw gemeente goed te starten. Je krijgt antwoord op alle belangrijke vragen die rond het Vakantie Bijbel Werk naar boven komen en ontdekt wat het nieuwe thema is!

 

Tip: Organiseer tijdens het Vakantie Bijbel Werk een stoepkrijtwedstrijd. Laat iedereen hetzelfde tekenen en hier een foto van maken. Post de foto’s op de Facebookpagina. Ook leuk: maak er een wedstrijd van. Vertel dat je op die datum, op die tijd een rondje maakt door het dorp en de tekening komt beoordelen. Laat kinderen zich hiervoor opgeven: ik doe mee! Bekende commissieleden gaan langs en geven elk kind dat meedoet een prijsje.  

 

Meer info over de online-toerustingsavonden vind je HGJB.nl/vakantie-bijbel-werk-toerusting .

Doelgroep | 11-01-2021

Allereerst wensen we jou veel zegen in het jeugdwerk dit jaar! Wat tof dat je je ook nu weer in wilt zetten voor kinderen, tieners en jongeren.   

 

Tip: Begin dit jaar eens met vragen waar jouw doelgroep behoefte aan heeft. Je kan van alles offline en online organiseren, maar zonder dat je werkelijk weet waar hun verlangen ligt, weet je niet of dat wat je probeert, ook aanslaat. Bel je tieners op, stuur de jongeren een appje en vraag wat ze missen in deze tijd. Wellicht dat jij er iets in kan betekenen.   

Actualiteit | 21-12-2020

Soms komt er in deze tijd meer druk bij de ouders te liggen nu veel activiteiten voor kinderen niet door kunnen gaan. Daarnaast krijgen we ook vaak te horen dat de relaties in het gezin juist verstevigd zijn, omdat je nu vaker met elkaar thuis bent. Blijf met elkaar in contact, als jeugdleiders en ouders, deel je zorgen en bid voor elkaar.

 

Tip: Voor de campagne #daaromzijnwekerk zijn er leuke kaartjes ontwikkeld waarover je in gesprek kan gaan met kinderen, thuis of op de club! Je vindt ze bij ‘kerkpraatjes’ onderaan deze pagina. Deel ze met de ouders uit je gemeente om ze een handvat te bieden in het gesprek met de kinderen.

Actualiteit | 07-12-2020

Contact houden met jongeren in de gemeente is in deze tijd best een uitdaging. Het is soms zoeken naar manieren en werkvormen om toch die binding tot stand te brengen. Binnenkort is er een heel tof HGJB-event speciaal voor 16+ers; de HGJB-Kerstconferentie!

 

De HGJB-Kerstconferentie 2020 is een speciale editie. Het thema is ‘Over Hoop’. Dit jaar is alles anders dan anders. We zijn niet fysiek, maar online te vinden. Eén ding blijft hetzelfde, namelijk dat jongeren op de conferentie God, anderen én zichzelf ontmoeten.

Tip! Kijk samen met de jongeren van je JV, club of catechese naar de online Kerstconferentie en vorm met elkaar een gespreksgroepje. 

 

Kijk hier voor meer informatie over de HGJB-Kerstconferentie.

Actualiteit | 23-11-2020

Hoewel het voor kinderen en tieners makkelijker is om bij elkaar te komen en we daar als HGJB ook graag gebruik van maken, kan het zijn dat dat in jouw situatie best ingewikkeld is. Daarom zijn er ook allerlei online manieren om te connecten met jouw doelgroep.

 

Tip: Bedenk dat voor sommige jongeren online-ontmoetingen minder veilig aanvoelen. Kies thema’s waar jongeren ‘makkelijker’ over praten. Ook digitaal kun je werken met stellingen (vraag hen iets roods en groens te pakken) of met Mentimeter of Kahoot. Deel als leiding je scherm met de jongeren, zodat de uitkomsten zichtbaar worden voor iedereen.

 

Kijk hier voor meer tips voor online-ontmoetingen.

Buddysysteem | 09-11-2020

Wat is het geweldig dat er zoveel kinderen op de club komen, maar wat kan het ook lastig zijn om alle verhalen te onthouden. Het ene kind komt met een verhaal over zijn nieuwe fiets, de andere vertelt iets over de lastige rekensommen en weer een ander vertelt dat zijn oma is overleden.

 

Tip: verdeel de kinderen in groepjes over de leiding. Je blijft je natuurlijk vol enthousiasme op de hele groep richten, maar de focus ligt voor jou net wat meer op ‘jouw groepje’. Je weet wanneer ze jarig zijn, kunt terugvragen naar een moeilijke toets en kunt meeleven als het nodig is. Dit buddysysteem helpt om aandacht voor iedereen te hebben en ondertussen het overzicht niet te verliezen.

Kerk-zijn | 26-10-2020

Was jou vorig jaar gevraagd om kerk-zijn te definiëren, dan had je waarschijnlijk iets heel anders gezegd dan nu. Kerk-zijn in coronatijd is echt een uitdaging. Er is een groot verlangen om samen te geloven maar ook een grote verlegenheid om dit vorm te geven.

 

Daarom zijn de drie bonden GZB, HGJB en IZB gestart met een campagne #daaromzijnwekerk. Niet omdat wij alle antwoorden hebben. Wel omdat we geloven dat de Geest ons helpt om samen inzicht te krijgen in de tijd.

 

Tip: Neem een kijkje op de website of zoek de campagne op social media op. Op de website vind je in de komende weken materiaal om in jouw kerk mee aan de slag te gaan; van een kindermoment bij een preekschets tot filmpjes met inspiratie voor een kring. 

Laat je inspireren en doe mee op daaromzijnwekerk.nl/

Actueel | 12-10-2020

Wat staan we voor een hoop uitdagingen in deze tijd. Er is best veel onzekerheid over tieners in de kerk, wellicht dat je dit in jouw gemeente ook ervaart.

 

De HGJB organiseert elk jaar in oktober een HGJB-Scholierenweekend, en nu heb jij de kans om daarbij mee te doen! Een fysiek evenement is niet mogelijk, daarom is er een online alternatief op zaterdag 17 oktober. We bieden een gelegenheid aan tieners om hen met elkaar en met God in contact brengen.

Nodig de tieners uit om dit programma samen online te volgen. Het belooft een tof programma te worden met live diensten, ontspanning en gezelligheid.

 

Ze kunnen zich aanmelden voor de livestream. Ook jij kunt, hen binnen de mogelijkheden die er zijn, opzoeken en met hen een mentorgroepje vormen. Meer informatie over aanmelden en de werkvormen vind je hier.

Actualiteit | 28-09-2020

We merken dat er door de huidige coronamaatregelen ook nog veel uitdagingen in het jeugdwerk liggen. Hoe blijven we in contact met jongeren nu we hen minder vaak fysiek zien en spreken?

 

Graag ondersteunt de HGJB jou en jouw gemeente in het uitvoeren van het jeugdwerk. Op 5 en 7 oktober vindt er een online bijeenkomst plaats voor jeugdambtsdragers.

 

Tijdens deze avonden gaan we met elkaar in gesprek. Hoe houden we in deze tijd praktisch contact? Hoe schakelen we jongeren weer in? Een jeugdambtsdrager zal vertellen hoe hij omging met deze vragen. Ook is er ruimte voor eigen inbreng. Deel met elkaar succesverhalen en teleurstellingen.

 

Meer info op vind je hier.

Podcast | 14-09-2020

Wist je dat podcasts ontzettend populair zijn onder volwassenen maar ook onder jongeren? Ook de HGJB heeft een eigen tienerpodcast; JONG. Dat staat voor Jongeren Onderweg Naar God. Al bijna 800 jongeren krijgen de podcast via WhatsApp.

 

Tip: Kijk eens op Spotify naar de podcastafleveringen van de afgelopen maanden. Misschien zit er eentje bij die heel goed past bij een thema wat jij behandelt op jouw activiteit.

 

Of abonneer je op de podcast en stuur de afleveringen door naar de tieners in jouw groep. Zo worden ze elke week in ca. 6 minuten aan het denken gezet over God, de Bijbel en hun geloof. Kijk hier voor meer informatie.

Actualiteit | 31-08-2020

Een nieuw jeugdwerkseizoen staat voor de deur. Ook dit seizoen ondersteunen we je met handige jeugdwerktips via deze Whatsapp-tiplijn! Maak je medejeugdleiders enthousiast om zich aan te melden, en laat je samen inspireren.  

 

Met ontwikkelingen en veranderende richtlijnen kan het best een uitdaging zijn om het jeugdwerk vorm te geven. Sta op, met frisse moed en energie, laat je niet weerhouden door die uitdagingen. En doe het vooral samen, in gebed.

 

Tip: Hier vind je verschillende scenario’s uitgewerkt voor kinder-, tiener- of jongerenwerk. Kijk welk scenario het best bij jouw situatie past en hopelijk helpt het je op weg in dit nieuwe seizoen.  

Steun de HGJB

Het werk van de HGJB heeft impact op jongeren en hun gemeenten. Gelooft u ook dat jongeren voor hun behoud Christus nodig hebben en dat Gods Koninkrijk doorbreekt wanneer zij hun houvast vinden in Hem? Verras ons met uw financiële steun, zodat wij ons werk onverminderd voort kunnen zetten.

 

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur

Van zaterdag 31 juli tot maandag 16 augustus zijn wij telefonisch niet bereikbaar.

 

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2021 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy