fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Intergenerationele geloofsvorming en kerk-zijn

Onderzoek de mix van pedagogisch, sociologische, en theologische inzichten rondom participatie van jonge mensen (0-35 jaar) en intergenerationeel kerk-zijn.

Voor wie?

Predikanten, kerkelijk werkers en senior jeugdwerkers.

Wanneer?

8 februari 2022
17 mei 2022
5 juli 2022

Wat kost het?

€ 1.800,-

Uit een onderzoek dat de PKN recent liet uitvoeren, komt naar voren dat toekomstgericht kerk-zijn nog altijd een moeilijk onderwerp is. ‘Jonge generaties’ is daarbij het terrein van de grote vragen. Wat die grote vragen zijn, is afhankelijk van met wie je praat; in hoofdlijn gaat het vooral om hoe jonge generaties betrokken te houden bij de kerk en/of het geloof, maar de contexten van waaruit die vraag gesteld wordt, zijn heel verschillend.

 

In deze cursus onderzoekt u – vanuit en met het oog op uw eigen kerkelijke en maatschappelijke context – de mix van pedagogisch, sociologische, en theologische inzichten rondom participatie van jonge mensen (0-35 jaar) en intergenerationeel kerkzijn, met bijzondere aandacht voor intergenerationele geloofsvorming. Een vraag die aan de orde komt is hoe de mix van inzichten ook diverse praktijken (doelgroepgericht of juist intergenerationeel of een mix) tot gevolg heeft. De cursus biedt verbinding tussen theoretische/theologische perspectieven, competenties en praktische uitvoering in context door praktisch theologisch onderzoek, wisselwerking tussen leren en doen.

 

Goed om te weten

  • Cursus van PThU, CHE, Hogeschool Windesheim, PKN en HGJB

  • 6 ECTS
  • Drie bijeenkomsten en een onderzoek

In de cursus kunt u zich verdiepen in een specifieke generatie, bijvoorbeeld kinderen of millennials. Zijn er karakteristieken te benoemen en hoe interacteren die met geloof en kerkzijn? Of u kiest ervoor om op zoek te gaan naar hoe uw gemeente zich verder zou kunnen ontwikkelen in de daadwerkelijke ontmoeting tussen jong en oud, door de onderliggende vragen en dilemma’s hierbij te verkennen en te duiden. Theorieën uit de theologie, psychologie en sociologie komen aan bod.

 

De cursus omvat 3 bijeenkomsten van een dag. Daartussen doet u zelf onderzoek in uw eigen context en wisselt u hierover uit met andere deelnemers, onder begeleiding van een docent.

 

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met ons supportteam.

 

 

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur  
Donderdag 26 en vrijdag 27 mei zijn wij gesloten i.v.m. Hemelvaart.

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2022 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy