Intergenerationele geloofsvorming en kerk-zijn
Onderzoek de mix van pedagogisch, sociologische, en theologische inzichten rondom participatie van jonge mensen (0-35 jaar) en intergenerationeel kerk-zijn.

Voor wie?
Predikanten, kerkelijk werkers en senior jeugdwerkers.

Wanneer?
Online start: 5 juni 2025
9 oktober 2025
12 februari 2026
4 juni 2026

Wat kost het?
€ 2.304
Vaak gaat het in de kerk om de vraag hoe jonge generaties betrokken kunnen worden gehouden bij de kerk en/of het geloof. De contexten van waaruit die vraag gesteld wordt, zijn echter heel verschillend. Geloof wordt doorgegeven van generatie op generatie, al eeuwenlang, maar dat gaat niet zonder geloof dat wordt eigen gemaakt in de nieuwe tijd en andere contexten. Bovendien kunnen oudere generaties ook leren geloven van jongere generaties.
Geloven en leren geloven hebben te maken met traditie en met context, met individu en gemeenschap en met de vragen, verwachtingen, verschillen en spanningen die daarbij horen. We hebben in de kerk, zeker
vanaf het midden van de vorige eeuw, veel aandacht geschonken aan doelgroepgerichte ontmoetingen voor jonge mensen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld kindernevendienst, jeugdkerken en studentenbijeenkomsten. Vandaag de dag is er veel aandacht voor intergenerationeel kerk-zijn, waarin jong en oud samen vorm geven aan kerk-zijn.
Goed om te weten
- Cursus van PThU, CHE, PKN en HGJB
- 6 ECTS
- Drie bijeenkomsten en een onderzoek
Een relevante vraag is of de tegenstelling tussen ‘intergenerationeel’ en ‘doelgroepen’ helpt in youth ministry. Zet het niet twee schijnbare uitersten tegenover elkaar, terwijl in werkelijkheid een mix aan pedagogische, sociologische en theologische inzichten een variëteit aan praktijken tot gevolg heeft? Hoe dan ook: geloofspraktijken waarin jonge mensen een plek vinden en oud en jong elkaar ontmoeten en van elkaar leren zijn geen vanzelfsprekendheid.
De cursus
In deze cursus staat verbetering van je eigen praktijk door onderzoekend te werken centraal. In colleges leer je hoe je een actie-onderzoek in je eigen praktijk uitvoert, leren we van elkaars praktisch theologisch onderzoek, en ontwikkelen we samen kennis over intergenerationele geloofsvorming en kerk-zijn. Uiteindelijk komt onze gezamenlijke inzet de praktijken waarin we werken ten goede.
De cursus omvat 3 bijeenkomsten van een dag. Daartussen doe je zelf samen met een klankbordgroep in je gemeente actie-onderzoek in je eigen context en wissel je hierover uit met andere deelnemers, onder begeleiding van een docent.
In 2022 was de eerste lichting van deze cursus. De docenten publiceerden een artikel over de opbrengsten: Wat ontdekken predikanten en kerkelijk werkers in actie rondom intergenerationele geloofsvorming en kerk-zijn.
Direct naar
Welkom bij de HGJB
Prins Bernhardlaan 1
3722 AE Bilthoven
030 - 228 54 02
ma, di en do: 9.00-16.00 uur
Bekijk hier onze veelgestelde vragen
NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)
NL 50 INGB 0000 398 081 (voor facturen)
RSIN 00.26.
Blijf op de hoogte
Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?
© 2025 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy
