Discover


Discover

Voor wie niets weet, valt er veel te ontdekken

Tienduizenden kinderen in ons land krijgen van huis uit niets mee over God, geloof en kerk. Als ze naar een christelijke kinderclub gaan, wordt daar vaak heel wat (bijbel)kennis bekend verondersteld. Het nieuwe materiaal van ‘Discover’ helpt deze kinderen op een laagdrempelige manier te ontdekken wat geloven is en wat het voor hen kan betekenen in hun dagelijks leven.

‘Discover’ is een uitnodiging en een aansporing om de voor hen onbekende werkelijkheid van het geloof te verkennen. Als ze dat doen gaat er een wereld voor hen open. We hopen dat het materiaal eraan bijdraagt dat kinderen ontdekken wie God voor hen wil zijn. Anders dan het huidige aanbod aan kinderclubmateriaal kiest ‘Discover’ consequent de leefwereld van het kind als vertrekpunt. Vanuit gebeurtenissen en ervaringen uit het dagelijks leven van kinderen maken we een verbinding naar een bijbelverhaal. Het verhaal wordt op een creatieve manier ‘vertaald’, met ruimte voor het geloofsgesprek.

Ontdekken

- Discover bestaat uit een map met 22 programma’s van elk ongeveer 7 pagina’s.

- Er worden volgens een vast patroon thema’s behandeld die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen: avonturen beleven, vriendschap, liefde voor dieren, sport en spel, etc.

- Tijdens de ‘ontdekkingstocht’ in de wereld van geloof is er daarbij veel aandacht voor de vragen van het kind (bijv. ‘Waarom kan ik God niet zien?’).

Vaste onderdelen
Discover biedt de leiding van een missionaire kinderclub een totaalpakket waarmee je een heel seizoen vooruit kunt. De map bevat 22 programma’s inclusief werkbladen en filmpjes. Elk van de programma’s kent een aantal vaste onderdelen:

 • Moment voor het team
  Een verkenning van het thema, om als leidinggevenden ter voorbereiding te bespreken.
 • Inloop
  Suggesties voor decoratie van de clubruimte en voor muziek
 • Welkom
  Een activiteit of spel om het thema bij kinderen te introduceren.
 • Carrousel-verhaal
  Een verhaal waarbij de kinderen vanuit hun eigen leefwereld ontdekken wat de Bijbel over het thema zegt.
 • Carrousel-creatief
  Een creatieve werkvorm, waarbij kinderen aan de slag gaan met het thema.
 • Ontdekt
  Ter afronding blikken de kinderen op speelse wijze terug op wat ze hebben geleerd.

De map bevat verder allerlei tips die van pas komen bij het organiseren van een missionaire kinderclub, bijvoorbeeld over de vraag hoe ouders bij het kinderwerk zijn te betrekken. 

 

Het materiaal bevat een ruime hoeveelheid keuze aan werkvormen: kies wat bij jouw groep past. De opzet is flexibel: de carrousel-onderdelen zijn gelijktijdig te draaien, maar ook na elkaar. Binnen de werkvormen is er differentiatie voor kinderen van 4-7 en 7-10 jaar. Verschillende werkvormen zijn bedoeld voor kleine groepjes; dit geeft ruimte voor gesprek. Discover kent Do It Yourselfs voor meiden en stoere onderdelen voor jongens. Tijdens het carrousel-spel is er een pauze met een hapje of drankje met een knipoog naar het thema.

Vraag nu een gratis Discover-proefprogramma aan. 

Discover is een uitgave van IZB en HGJB. Bestel Discover

Delen maar!