Leer & Leef


Introductie

De nieuwe methode Leer & Leef vervangt de methode Leer Ons Geloven. Inmiddels zijn twee jaargangen voor de onderbouw (12-14 jaar) verschenen en één voor de bovenbouw (15-17). Kijk voor meer informatie hiernaast onder Methode en Materialen.

 

Net als Leer Ons Geloven is de nieuwe methode een klassieke methode, in die zin dat ze zoveel mogelijk aansluit bij de thema’s van de Heidelbergse Catechismus. Daarnaast komen er extra lessen over actuele thema’s als de islam, homoseksualiteit, oorlogen, Israël en euthanasie. Daaruit blijkt al dat de methode tegelijkertijd ook een eigentijdse methode is. De leefwereld van tieners wordt helemaal serieus genomen.

 

Vormgeving

Leer & Leef is stoer qua uitstraling. Met diverse catechisanten hebben we om tafel gezeten hoe de vormgeving eruit moest komen te zien. Het resultaat is hier te bekijken.

 

Meedenkgroep

Het is maar liefst 25 jaar geleden dat de eerste editie van Leer Ons Geloven op de markt kwam. Deze methode is de moeite (van het maken) meer dan waard geweest. Vele duizenden exemplaren zijn de catechesegroepen ingegaan. Tussentijds is ze zelfs nog een keer ge-update, maar dat beperkte zich vooral tot de vormgeving (illustraties). Inmiddels moeten we zeggen dat de leefwereld van tieners téveel veranderd is. Bovendien zijn er nieuwe inzichten in de didactiek opgekomen die het verwerken waard zijn: tieners anno 2016 leren nu eenmaal op een andere manier dan 25 jaar geleden. Daarom werd het hoog tijd voor een nieuwe methode voor tienercatechese.

Bij het maken daarvan zijn we niet over één nacht ijs gegaan. We hebben diepgaand gepraat met predikanten en andere catecheten. Begin vorig jaar is er bovendien een uitgebreide enquête gehouden om te peilen welke wensen er bestaan voor een nieuwe methode. Dat heeft geleid tot een aantal concepten: a. de uitgangspunten, b. het curriculum (overzicht van thema’s) en c. een voorbeeldles. Deze concepten zijn recent besproken in een meelees- en denkgroep, bestaande uit catecheten/onderwijsmensen Kees Bok, Ria van Dijk en Gerjanne Loedeman; en de predikanten P.J. den Admirant, L.W. den Boer, J.J.  ten Brinke, H. M. Burggraaf en H. Markus. 

 

Bestellen

Leer & Leef is te bestellen in de webshop van de HGJB.

Kijk hier voor meer informatie over de actuele levertijden.

Delen maar!