Gespreksmateriaal Voorleven


In gesprek over opvoeden en geloven

In gesprek over opvoeden en geloven

Voorleven wil ouders praktische handvatten aanreiken om met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden en geloven. Uniek is de focus op zowel de pedagogische als de bijbels-theologische kant van opvoeden. 

 

De nieuwe serie Voorleven bestaat uit vier boeken en bestrijkt de leeftijd van 0 tot en met 16 jaar, ouders kunnen op die manier met hun kind meegroeien. Met concrete opdrachten en prikkelende gespreksvragen wordt een open gesprek bevorderd waarin ouders kunnen leren van elkaar. Voorleven biedt een unieke combinatie: zowel de pedagogische als de bijbels-theologische kant van opvoeden wordt belicht. 

We hopen dat ouders aan de hand van Voorleven niet alleen een goede avond met elkaar hebben, maar ook meer betrokken raken op elkaar als gezin.

Bestellen of proberen

Voorleven is nu verkrijgbaar in de webshop van de HGJB

Wil je het materiaal liever eerst uitproberen? Vraag dan een proefles aan.

 

Waarom Voorleven? 

Geloofsopvoeding kun je niet uitbesteden aan de kerk of de school, maar gebeurt vooral in de gezinnen thuis. Dat besef wordt in deze tijd - gelukkig - steeds sterker. Tegelijkertijd merken ouders dat het niet vanzelf gaat. Ze komen voor allerlei praktische en inhoudelijke vragen te staan. Wie helpt hierin verder? Op dit moment organiseren gemeenten soms een enkele avond over geloofsopvoeding, maar daar komt maar een beperkte groep op af. Er is behoefte aan meer continue vormen van toerusting, die toch ook weer niet teveel investering van ouders vraagt. Ze zijn tenslotte al druk genoeg met hun gezin. 

 

Hoe kun je Voorleven gebruiken?

Vaak komen groepen ouders twee tot vier keer per jaar bij elkaar om vragen rond de (geloofs)opvoeding van hun kind(eren) te bespreken. Het is krachtig als jullie gedurende een paar jaar met elkaar optrekken. Op die manier kun je elkaar werkelijk bemoedigen, vasthouden en helpen groeien in je taak als opvoeder. Voorleven biedt per levensjaar twee thema's aan, die je ook gerust kunt verspreiden over meerdere bijeenkomsten. 

 

Goed idee: doopkringen

Er zijn goede ervaringen met groepen ouders die zijn gevormd rondom de doopcatechese en daarna doorgaan als 'doopkring'. Omdat de oudste kinderen dan allemaal even oud zijn, groei je gemakkelijker met elkaar mee. Kleinere gemeenten kunnen ervoor kiezen om een groep te vormen van alle ouders die in een jaar hebben laten dopen.

De eerste thema's uit Voorleven (0-3 jaar) zijn ook zeer goed te gebruiken voor doopcatechese.

 

 

Delen maar!