Begeleiding & Advies


Begeleiding & Advies

‘We willen gezinnen graag helpen om de huisgodsdienst vorm te geven. Wat zijn goede ervaringen in het land?’ (1)

 

‘Hoe zorgen we ervoor dat ouders elkaar kunnen steunen?’ (2)

 

‘Hoe kunnen we ouders die een paar jaar geleden hun kinderen hebben laten dopen, stimuleren in hun taak?’ (3)

 

Het gezin is de belangrijkste groeiplek voor kinderen, tieners en jongeren. Maar gezinnen staan voor veel uitdagingen. Wat werkte toen je zelf jong was, werkt nu lang niet altijd meer. Daarom biedt de HGJB advies en ondersteuning bij het gezinswerk in de kerk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het aanstellen van een professioneel gezinswerker die in de gemeente het werk opbouwt en uitbouwt
  • een analyse van de huidige situatie, met advies over mogelijkheden voor gezinswerk
  • het opzetten van preventief beleid: goed onderwijs aan jongeren over huwelijk, gezin en opvoeding.

 

Voorbeelden

In bovengenoemde voorbeelden zou het advies kunnen zijn:

  1. De meeste ouders geven de voorkeur aan enkele thematische avonden per seizoen. Daarin krijgen ze tips en tools aangereikt en kunnen ze met elkaar praten over de opvoedingspraktijk. De HGJB verzorgt daarom Thema-avonden Geloofsopvoeding.
  2. De praktijk leert dat ouders hun vragen over (geloofs)opvoeding niet snel op tafel leggen. Als kerk kun je daarvoor wel de gelegenheid creëren. Vervolgens kan een gezinsdag, een opvoedkring of een oudernetwerk een passende vorm zijn.
  3. Dit kan een lastige opgave zijn, zeker als de ouders verminderd meeleven met de gemeente. Toch is de verbinding via de doop een goede ingang om het contact te leggen. Speciale herhaling-doopcatechese werkt soms verrassend uit.

 

 

Contact

Elke gemeente is uniek in zijn ontwikkelingen, omgeving en actuele vragen. Vanuit hun ervaring in tal van andere gemeenten, willen jeugdwerkadviseurs graag meedenken. Neem contact met ons op via info AT hgjb DOT nl of 030-2285402.

Delen maar!