fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Veilig (jeugd)werk in de kerk

Hoe organiseer je veilig jeugdwerk in de gemeente? Een belangrijk onderwerp waar we graag in op weg helpen en houvast bieden. Het vraagt om gesprek, bezinning en maatregelen.

Voor wie?

Leidinggevenden binnen de kerk / in het jeugdwerk

Wat?

Informatie, preventiemateriaal en stappenplan

Wat kost het?

Niets

De kerk, je eigen gemeente, moet een veilige plek zijn. De mensen die leidinggeven in de kerk dragen de eerste verantwoordelijkheid voor die veiligheid. Tegelijk is ook ieder lid zelf verantwoordelijk om te zorgen voor veiligheid binnen de gemeente. Zeker kinderen, volwassenen in kwetsbare en afhankelijke situaties en mensen met een beperking moeten zich in de kerk veilig kunnen voelen.  

  

Helaas blijkt dit niet altijd vanzelfsprekend. Ook in de kerk komen grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik voor. 

 

Veiligheid in de gemeente ontstaat door respectvol en open met elkaar om te gaan. Dat lijkt een open deur. Toch blijkt het best lastig om over een kwetsbaar onderwerp als seksualiteit en seksueel misbruik in kerkelijke en pastorale relaties te praten.  

  

Huiselijk geweld en seksueel misbruik komt ook voor in gezinnen die lid zijn van een kerk. Kerken hebben meestal niet de mogelijkheid om dit te voorkomen. Zij kunnen wel leren om signalen te herkennen en misbruik en geweld in eigen kring bespreekbaar te maken.

 

Goed om te weten

  • Bewustwording en bespreekbaar maken van veilig (jeugd)werk in de kerk
  • Met: handig stappenplan, meldprotocol, materiaal voor verschillende doelgroepen, verhalen en interviews.
  • Informatie over (het aanstellen van) de Vertrouwenspersoon.
  • Informatie over de regeling gratis VOG voor vrijwilligers in de kerk.

 

Via Veiligekerk.nl vind je informatie en preventiemateriaal waarmee je in je gemeente aan de slag kunt gaan om openheid en veiligheid te creëren of te versterken. Veiligekerk.nl is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen drie kerkelijke meldpunten seksueel misbruik en Tearfund. Aan deze drie meldpunten hebben diverse kerkgenootschappen zich verbonden. 

 

Met het Stappenplan Veilige Kerk kan elke gemeente werken aan veiligheid. Het is een compact stappenplan bestaande uit zes stappen met bij elke stap functionele en doelgerichte werkvormen en documenten. 

  

Deze tekst is verzameld uit diverse alinea’s van veiligekerk.nl.


Vragen of opmerkingen?
Neem contact op met Veilige Kerk of ons supportteam. 

 

 

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2024 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy