Jongeren & echtscheiding


Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan

Duizenden jongeren krijgen elk jaar te maken met de echtscheiding van hun ouders. Voor hen is een echtscheiding een heftige ervaring. Door een echtscheiding verandert het leven van jongeren ingrijpend. In de periode rondom de echtscheiding lopen jongeren rond met vragen, twijfels, schuldgevoelens, gevoelens van verraad en boosheid. Wat doet dit met hen? Wat komt er op hen af? En wat kun je voor hen betekenen? 

Een levensverhaal moet soms wel duizend keer verteld zijn om het één keer te kunnen verwerken

Voor jongeren die te maken krijgen met echtscheiding van hun ouders is dit vaak een ingrijpende zaak. De zekerheden uit het verleden blijken geen garantie te zijn dat het in de toekomst ook zo blijft. Verhuizen, andere school, niet meer als gezin op vakantie, twee (t)huizen, enz. Er zijn stemmen die denken dat kinderen flexibel genoeg zijn om een echtscheiding aan te kunnen. De verhalen van kinderen die zelf een echtscheiding hebben meegemaakt, getuigen echter van het tegenovergestelde. Lees hier wat zij zeggen.

 

Begeleiding

Als jeugdleider, jeugdouderling of ‘jeugdpastor’ kun je een rol spelen in het accepteren en verwerken van de echtscheiding van ouders. Een van de belangrijkste dingen die je kunt bieden, is een luisterend oor. Een écht luisterend oor. Je leest in dit artikel meer over gesprekstips. (download)

Help jongeren door hen niet alleen te laten staan en hen tegelijk ruimte te geven om hun eigen verwerkingsproces te kunnen volgen. In deze download wordt toegelicht welke fasen jongeren over het algemeen doormaken. En hier lees je meer over wat er op hen afkomt (download).

Je kunt hen ook helpen met praktische ondersteuning of door informatie te geven. We hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet in deze download.

 

Zoek je hulp?

Er zijn diverse christelijke hulpverleners:

Villa Pinedo is de plek voor kinderen van gescheiden ouders - link

Timon/SGJ - link

Eleos - link

Chris - 8-12jr link, 12-18 jr link, volwassenen link

 

Boekentips en leeslinks

 • Blouw, B. (2012). Gebroken en toch heel, de weg van herstel na een echtscheiding. Hoenderloo: Novopres.
 • Croly, J. (2014). Kinderen & scheiding : hoe houd je de communicatie met je kinderen goed ? Baarn: SimplifyLife .
 • Descamps, L. (2014). De survivalKID echtscheiding. Sint-Niklaas: Abimo.
 • Driesen, L. (2002). Kinderen en echtscheiding : lees- en werkboek voor echtscheidingskinderen, ouders en begeleiders.
 • Lawick, J., & Visser, M. (2014). Kinderen uit de knel, een interventie voor gezinnen verwikkeld in een vechtscheidig. Amsterdam: UItgeverij SWP B.V.
 • Nijsse J, S. J. (sd). Mijn ouders wonen niet meer bij elkaar. Gouda: Driestar onderwijsadvies.
 • Pinedo M, V. P. (2014). Aan alle gescheiden ouders. Bruna uitgeverij B.V.
 • Stormvogel, M. (2007). Leven na echtscheiding. Zoetermeer: Boekencentrum.
 • Vogels, D. (2005). Ik wil niet kiezen tussen papa en mama : jongens en meisjes vertellen over de echtscheiding van hun ouders. Amsterdam: Clavis.
 • Whiteman, A. (2007). Niet de dupe, help je kinderen door je echtscheiding heen. Kampen: Uitgeverij Kok.
 • Inleidend artikel op Digibron - link

 • Artikel op Digibron over de gevolgen die een echtscheiding kan hebben voor de betrokken kinderen. En aandachtspunten voor leerkrachten. - link

Delen maar!