Methode


Methode

 

De HGJB-methode voor bijbellezen is ontwikkeld in het kader van het project Leer Me Lezen. Veel jongeren (maar ook ouderen) zeggen: ‘Ik wil wel bijbellezen, maar…’ Veel gehoorde klacht is: ‘Ik beleef er zo weinig aan.’ Om daar iets aan te doen, is vaak een andere manier van bijbellezen nodig.

 

 

De vier principes achter Leer Me Lezen

 

Leer Me Lezen gaat over die andere manier van bijbellezen. Die andere manier gaat uit van de volgende principes.

 

1. Persoonlijk

Het belangrijkste doel van bijbellezen, is niet dat we (meer) bijbelkennis opdoen, maar dat we God in Zijn Woord persoonlijk ontmoeten. Het gaat om een persoonlijke relatie met Hem.

 

2. Zelfstandig

In een persoonlijke relatie gaat het om het directe contact tussen twee personen. Als je bijbelleest, mag je dus zélf ontdekken wat God je door dit gedeelte wil zeggen.

 

3. Actief 

Persoonlijk en zelfstandig bijbellezen, betekent dat je actief aan de slag gaat. Je gaat in gesprek met de Bijbel. Dat vraagt om een actieve leeshouding.

 

4. Samen

Hoewel het in de Bijbel gaat om een persoonlijke relatie met God, is het goed om het bijbellezen samen met anderen te doen. Al is het maar om elkaar te stimuleren en te helpen: wat heb jij ontdekt, wat heeft God tegen jou gezegd, waar loop je tegenaan?

 

 

De zes stappen van SOLVAT

 

Als handreiking bij het bijbellezen, heeft de HGJB de SOLVAT-methode ontwikkeld. S.O.L.V.A.T staat voor zes stappen die je kunt volgen.

 

Stap 1: Stil worden

Om alle stemmen om je heen eerst tot zwijgen te brengen.

 

Stap 2: Ontvangen

Om je open te stellen voor de zegen van God.

 

Stap 3: Lezen

Om goed te lezen wat er staat.

 

Stap 4: Vragen stellen

Om in gesprek te gaan met het bijbelgedeelte.

 

Stap 5: Antwoorden

Om in gesprek te gaan met God over het bijbelgedeelte.

 

Stap 6: Toepassen

Om het bijbelgedeelte concreet te maken voor je leven.

 

 

Tien leessleutels

 

Een belangrijke stap in de SOLVAT-methode is ‘vragen stellen’ aan een bijbelgedeelte. Dit kun je op verschillende manieren doen. Hieronder vind je er tien. Bij de jeugdorganisatie HGJB, die deze manieren heeft uitgewerkt, noemen we dit ‘leessleutels’.

>> lees verder >>

Delen maar!