Alcohol


Hoe leef ik?

Hoe leef ik?

 

Auteur: Arie Baak

 

Zie je het al voor je? Je hebt een feestje en wat blijkt..., er is ‘niks te drinken'. Ja, wel cola en sinas, of nog erger: een ‘sapje', maar geen alcohol! En wat is nu een feest zonder een gezellig biertje, een breezer of een lekker glaasje wijn? Je mag toch als jongere zeker wel een beetje van het leven genieten? En alcohol moet dan toch ook kunnen?

 

Inderdaad, er is op zich niets mis met alcohol! In Prediker 5:17 kunnen we bijvoorbeeld heel duidelijk lezen dat genieten van lekker eten en drinken goed is. Was trouwens het eerste wonder van Jezus niet het veranderen van water in wijn (Joh. 2)? En is het niet Paulus die zijn leerling Timotheüs het advies geeft om een weinig wijn te drinken (1 Tim. 5:23)?

 

Kortom, genieten van alcohol mag. Maar dat genieten moet wel binnen bepaalde grenzen gebeuren. Ook daar is de Bijbel heel duidelijk over. Een heel goed voorbeeld hiervan is Spreuken 23:29-35. Alle gevolgen van een nacht flink doorzakken van roodomrande ogen, een draaierig gevoel en perm ‘bal' aan is? Nee dus. Grenzen beperken niet je plezier, ze zorgen er juist voor dat je kunt genieten!

 

Gebruiksaanwijzing

Een andere manier om tegen grenzen aan te kijken, is een gebruiksaanwijzing. Als je iets gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing dan gaat het prima. Maar gooi je bijvoorbeeld diesel in een benzineauto, dan loopt die motor faliekant vast. Wij zijn er niet ‘zomaar'. God heeft ons gemaakt en op deze aarde neergezet. Er is niemand die beter weet hoe wij in elkaar zitten dan Hij. Wil je als mens dan ook goed functioneren, dan zul je de gebruiksaanwijzing van God zelf moeten gebruiken. Uiteindelijk is dat de Bijbel en de regels die daar in staan.

 

Als je je niet houdt aan de gebruiksaanwijzing, buiten die grenzen leeft, dan gaat het fout. Bijvoorbeeld als je verslaafd wordt. Weet je wat één van de belangrijkste dingen is die een verslaafde weer leert als hij los van zijn verslaving probeert te komen? Regelmaat! Op tijd zijn bed uit, op tijd naar z'n werk en volgens duidelijke regels zijn leven leiden. Leven binnen grenzen en dus ook Gods grenzen, geeft ons dus de mogelijkheid om echt te genieten zonder dat ons leven vastloopt!

 

Een potje voetbal

Echt genieten, ook van alcohol, moet dus binnen bepaalde grenzen gebeuren. Maar waarom eigenlijk? Waarom moet christen-zijn toch altijd weer samengaan met dingen die niet mogen? Gij zult niet dit, gij zult niet dat, gij zult niet zus, gij zult niet zo. Dat maakt het leven toch alleen maar een stuk minder leuk? Christen-zijn is dan toch eigenlijk alleen maar inleveren en minder genieten van het leven?

 

Misschien lijkt dat wel zo en misschien zijn er genoeg mensen in je omgeving die dit keer op keer tegen je zeggen. Maar of het echt zo is? Laten we eens een paar voorbeelden bekijken. Grenzen kun je goed vergelijken met spelregels. Stel, je speelt een potje voetbal. En weet je wat? Al die lijnen op zo'n voetbalveld, dat is zo'n gedoe, die halen we gewoon weg. Doen we gewoon niet meer aan. We zetten gewoon twee doelen neer en we rennen er maar een beetje omheen. Het maakt niet uit hoever je erachter verdwijnt, je gaat je gang maar. En regels? Ach, we doen gewoon maar wat en we zien wel! Denk je echt dat voetbal zonder grenzen en regels nog eenp>

Liefhebben

Oké, denk je misschien. Klinkt goed. Maar wat zijn die regels dan precies? Kijk, ieder weekend stomdronken worden, is natuurlijk niet goed. Verslaafd zijn ook niet. Duidelijke zaak toch? Maar hoe ver kun je dan wel gaan? Wat is te ver en wat niet? Daar wordt het inderdaad een stuk minder makkelijk en wordt ook je eigen verantwoordelijkheid heel erg belangrijk.

 

De hoofdregel, de belangrijkste grens die de Bijbel geeft, zijn de woorden van Jezus zelf als Hij zegt dat je God moet liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Als je daar echt serieus over nadenkt, dan snap je wel dat dit aan de ene kant ontzettend veel van je vraagt. Maar aan de andere kant bepaalt het ook niet tot op de laatste komma hoe we onze keuzes moeten maken. Alcoholgebruik met je zelf binnen die grenzen van liefde passen. Je moet God uiteindelijk in de ogen kunnen kijken, ook na een avondje uit.

 

Ben je ‘s avonds nog in staat te bidden of kun je daar niet helder genoeg meer voor denken? Of zou het nog wel lukken, maar zit het je niet lekker en heb je daarom zeker geen zin om te moeten bidden? En hoe zit het met ‘de naaste' en jouw alcoholgebruik? Wat vindt je omgeving van jouw drinken? Zijn er mensen die vinden dat je te ver gaat? Heb je wel eens bij jezelf nagedacht of zij misschien gelijk hebben? Kan je dat wat schelen? En als je naar jezelf kijkt, hoe past jouw drankpatroon dan in jouw leven? Drink je echt om de gezelligheid of kan je eigenlijk niet meer zonder? Weet je er mee om te gaan of ben je bepaalde dingen in je leven aan het verdringen en ‘verdrinken'. 

 

Kiezen

Kortom, het komt op jezelf aan. Hoe jij met God, je omgeving en jezelf wilt leven. En als je daar echt serieus naar gaat kijken, dan zal ook duidelijk worden wat die grens voor jou is. Dat zal dan niet voor iedereen hetzelfde moeten zijn. Sommigen weten goed om te gaan met alcohol en kunnen na een feestje dus goed thuiskomen. Anderen zullen misschien moeten kiezen om helemaal geen alcohol meer te gebruiken, omdat ze er te zwak voor zijn en het uiteindelijk toch telkens weer fout gaat. Als je maar een keuze maakt die past binnen die grenzen van God! En ach, als je zo met alcohol weet om te gaan, kun je het zelfs op een feestje met ‘niks te drinken' naar je zin hebben!

Delen maar!