Matthijs van den Bogerd blogt


Update uit Zuid-Afrika

Door: Matthijs van den Bogerd

  • 5 sep 2017
  • 291 x gelezen
Matthijs vertelt over zijn belevenissen tijdens een jaar vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. Vandaag deel 2.

In Zuid-Afrika doe ik meerdere dingen, maar het project waarop ik voornamelijk werk heet Vistarus. Dit is een plek waar mensen kunnen rehabiliteren van een verslaving of komen als ze dak- of thuisloos zijn. Ze krijgen dan een programma wat er op gericht is om uiteindelijk weer ritme en controle te krijgen in het leven. Deze mensen krijgen gratis onderdak en eten en werken overdag op de organisatie waar weer geld mee verdiend wordt om dit alles te kunnen bekostigen.

 

Het leuke aan deze plek is dat je echt op het ‘thuisfront’ van de de mensen werkt. Er woont hier van alles, van kinderen tot volwassenen tot de ‘wat oudere volwassenen’. Hier ben ik overdag met van alles bezig, van PR, cursussen of trainingen geven, counseling, koffie drinken (ze zijn er al achter gekomen dat Nederlanders veel koffie drinken) en kinderactiviteiten tot helpen met huiswerk. Het werk varieert erg en dat is wat het zo leuk maakt.

 

Ondertussen werk ik hier al negen maanden en dan leer je de cultuur en de mensen echt kennen. Soms moet ik even achter mijn oren krabben of ontdek ik (weer) dat de cultuur hier toch wel erg verschilt van de Nederlandse cultuur. Zo kom je in eerste instantie met je westerse mentaliteit en denk je alles op te kunnen lossen zoals we in de boekjes hebben geleerd. Maar ik heb ontdekt dat je in de praktijk veel meer leert dan je vanuit boeken ooit kunt leren. Ik moest al snel mijn eigen theorieën loslaten en meer tot een compromis komen dan er zelf maar op los gaan met mijn wilde plannen. Dat leidt wel weer tot meer creatieve ideeën en ‘out of the box denken’ is één van de dingen die ik hier echt wel geleerd heb. Meestal gaat het niet zoals je de eerste keer gepland had dus mijn aanpassingsvermogen en geduld worden hier ook flink op de proef gesteld.

 

Om dan uiteindelijk te zien dat iets werkt en dat het – na een aantal keer aanpassen – goed in de praktijk functioneert geeft veel voldoening. Daar ben ik dan vaak ook wel weer dankbaar voor, omdat het werk dat ik hier verricht niet alleen vanuit mezelf komt, maar omdat God het is die mij in Zijn Hand heeft en mij doet bewegen.

 

De volgende keer vertel ik meer over de cultuurverschillen en wat echt belangrijk is in Zuid-Afrika en wat mijn belevingen daarbij zijn.

Matthijs van den Bogerd

Oud-vrijwilliger HGJB

Delen maar!