fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Tips n.a.v. coronamaatregelen

Vanaf 26 januari zijn de coronamaatregelen verder afgeschaald en is er meer mogelijk. Ook zijn de quarantaineregels aangepast. 

 

Er is ruimte voor georganiseerde jongerenactiviteiten buiten en binnen. Leeftijd, groepsgrootte en tijdsbepaling zijn vervallen 

 

Als HGJB roepen wij gemeenten op om het jeugdwerk indien mogelijk weer fysiek vorm te geven. Maak daarbij een goede afweging tussen lichamelijke gezondheid en het geestelijk welzijn.   

 

Blijf wel letten op de basisregels, zoals het houden van de anderhalve meter afstand, het dragen van een mondkapje en de hygiënevoorschriften.  

 

De fysieke afstand tussen leiding en jongeren heeft invloed  op de relatie tussen leiding en groep en de onderlinge saamhorigheid en vertrouwelijkheid. Neem daarom de tijd het vertrouwen te laten groeien. Praktische werkvormen als een gezamenlijke creatieve activiteit of samen een spel doen, kunnen hierbij helpen. Deze zijn ook online te realiseren.    

 

Voor jongeren vanaf 18 jaar is bij een activiteit binnen een coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht.  Denk met elkaar na of jullie een CTB wenselijk vinden bij activiteiten voor jongeren boven de 18 jaar. Het kan betekenen dat het jeugdwerk met jongeren vanaf 18 jaar op een andere vorm krijgt dan voor jongeren onder de 18 jaar.    

   

Volgens de huidige maatregelen is het niet toegestaan een grote groep thuis te ontvangen.    

Een bezoek in de eigen woning is beperkt tot 4 gasten (uitgezonderd kinderen tot en met 12 jaar).  

 

Vanwege hoge aantallen besmettingen kan een gemeente besluiten om fysieke bijeenkomsten op te schorten De diverse scenario’s bieden inspiratie hoe verschillende activiteiten online of gedeeltelijk online vorm kunnen krijgen 

    

Overleg met de kerkenraad hoe het jeugdwerk vorm kan krijgen.   

Klik op de buttons voor tips en scenario’s voor de verschillende activiteiten in coronatijd: jeugdwerk en catechese. Of bekijk de algemene richtlijnen via de button ‘Algemene richtlijnen’.

   
Deel dit bericht met jeugdleiders in jouw omgeving en wijs ouders op de dingen die zij kunnen doen. 

Tips voor jouw jeugdwerk

Hier delen we adviezen en tips om contact te houden met de kinderen, tieners of jongeren van jouw club.

Tips voor catechisatie

Welke gevolgen hebben de huidige maatregelen voor de catechisatie. Bekijk ons advies!

Download de algemene richtlijnen

Bekijk hier de richtlijnen voor onder andere de communicatie en ventilatie.

Tips voor jouw Vakantie Bijbel Werk

Hoe kun je nu de VBW in jouw plaats vormgeven? Lees onze tips.

Veelgestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen even op een rijtje gezet. De HGJB volgt voor haar adviezen de richtlijnen van de overheid en het RIVM.

Kunnen er activiteiten worden georganiseerd voor jongeren? 

Jazeker. Er is meer ruimte voor georganiseerde jongerenactiviteiten buiten en binnen. Leeftijd, groepsgrootte en tijdsbepaling zijn vervallen. 

Moet ik bij jeugdactiviteiten jongeren om een coronatoegangsbewijs (CTB) vragen?

Nee, tot 18 jaar is een CTB voor binnen- en buitenactiviteiten niet verplicht. Vanaf 18 jaar geldt de CTB-plicht wel voor binnenactiviteiten, zie CIO.

Geldt voor de kerk ook een CTB-plicht?

Nee, vanwege de grondwettelijke verhouding tussen kerk en staat is een coronatoegangsbewijs niet verplicht. Woont u daar een evenement, anders dan voor uw geloof of levensovertuiging, bij zoals een voorstelling of een concert, dan heeft u wel een coronatoegangsbewijs nodig, zie Overheid.

Hoe blijf ik in contact met de jongeren in de gemeente?

 Investeer in de relatie. Laat zoveel mogelijk activiteiten doorgaan. Blijf jongeren inschakelen bij de kerkdiensten of geef hen de ruimte elkaar te ontmoeten bijvoorbeeld na de ochtenddienst.

Moet ik een mondkapje dragen bij een kerkelijke activiteit binnen? 

Ja, de mondkapjesplicht geldt voor openbare gebouwen en winkels. Het advies is daarom om vanaf 13 jaar mondkapjes te dragen bij verplaatsingen. Ook voor kinderen in de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs is er het advies om mondkapjes te dragen als zij zich in het gebouw bewegen. In het lokaal mag het mondkapje af.  

Wie is verantwoordelijk voor de invulling van het coronaprotocol in de gemeente? 

De concrete invulling van dit protocol behoort tot de verantwoordelijkheid van de kerkenraad en vraagt om een lokale en op het kerkgebouw toegespitste invulling.   

Wat doen we bij een lokale toename van besmettingen?

De maatregelen vragen soms om een plaatselijke aanscherping. Omdat in het jeugdwerk vaak kinderen en tieners van verschillende scholen samenkomen, is het verstandig om bij een plaatselijke ‘uitbraak’ contact te hebben met de scholen en een gezamenlijk beleid af te stemmen.

Wanneer is iets een evenement?

Er is sprake van een evenement als er op een locatie bijvoorbeeld een voorstelling, optreden of feest is. Ook een braderie valt onder een evenement. Kijk voor alle regels voor evenementen bij de Overheid.

Angst

Het coronavirus en de getroffen maatregelen stellen ons voor nieuwe uitdagingen en kunnen bij kinderen en tieners angst oproepen. Het is belangrijk deze angst bespreekbaar te maken. Zoals we eerder als eens schreven: ‘We kunnen en mogen tieners en kinderen niet geruststellen door te zeggen dat het allemaal wel zal loslopen. Maar we mogen en moeten hen wel stimuleren om te bidden. Het gebed is ons krachtigste wapen. Laten we dus vooral bidden om rust en vrede! God heeft deze wereld in Zijn hand.’

 

Daarop komt het uiteindelijk neer: kinderen en tieners mogen erop vertrouwen dat God deze wereld en hun eigen leven in Zijn hand houdt, wat er ook gebeurt. Ook verdrukking, of benauwdheid, of vervolging, of gevaar, evenmin als overheden of krachten, kunnen ons scheiden van de liefde van Christus (Rom. 8:35-38). Dat is geen zoethoudertje, maar keiharde realiteit, juist ook als we bang zijn!’

 

Steun de HGJB

Het werk van de HGJB heeft impact op jongeren en hun gemeenten. Gelooft u ook dat jongeren voor hun behoud Christus nodig hebben en dat Gods Koninkrijk doorbreekt wanneer zij hun houvast vinden in Hem? Verras ons met uw financiële steun, zodat wij ons werk onverminderd voort kunnen zetten.