Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Naar aanleiding van de door de overheid afgekondigde maatregelen rondom het Coronavirus zitten de tieners, kinderen en jongeren thuis. In dit bericht delen wij tips voor jeugdleiders, ouders en catecheten. Hoe blijf je doorgaan met het jeugdwerk en wat kun je als ouders zelf met je kinderen doen? 

 

We proberen deze pagina de komende weken aan te vullen met nieuwe ideeën. Deel dit bericht met jeugdleiders in jouw omgeving en wijs ouders op de dingen die zij kunnen doen. 

Jeugdwerk

  Blijf in contact!

  Ook als de jeugdwerkactiviteiten zijn afgelast,  geloven wij dat het jeugdwerk doorgaat! Leve bijvoorbeeld de WhatsApp-groepen. Hoe? Lees hieronder onze tips!

  • Doe met elkaar een bijbelchallenge. Deel elke dag een bijbelgedeelte en een vraag om over na te denken;
  • Deel elke dag een mooie bijbeltekst passend bij de lijdenstijd;
  • Stuur onze wekelijkse podcast JONG door naar je tieners.
  • Deel een mooi lied, wat jou persoonlijk heeft geraakt in deze tijd en vraag je tieners om in de groep ook hun mooiste lied te delen.
  • Stuur je tieners een persoonlijk appje waarin je hen vertelt dat zij even met je kunnen appen als ze zich angstig voelen door alle ontwikkelingen. Blijf goed met ze in gesprek.
  • Veel kinderen zullen nog geen mobiele telefoon hebben, toch is het ook goed om met hen in contact te blijven. Heb je wel een WhatsApp-groep met de ouders, deel daar dan een berichtje, bemoediging, mooi lied voor de kinderen.
  • Stuur alle kinderen van je club, zondagschool of kindernevendienst een leuke kaart met een mooie bemoediging.
  • Op deze pagina vind je ook materialen om thuis mee aan de slag te gaan. Deel die ideeën met de tieners of via de ouders van de kinderen.
  • Kijk of het mogelijk is om via de Facebook-pagina of website van de kerk een challenge voor kinderen en tieners op te zetten. En laat foto’s insturen van de challenge.
  • Roep je kinderen, tieners en jongeren op om te kijken naar kwetsbare mensen om hen heen. Dit kan bv. door even te appen, te bellen of aan te bieden om boodschappen te doen. Dit uiteraard wanneer de kinderen, tieners en jongeren zelf geen klachten hebben.
  • Organiseer met tieners of jongeren een jeugdwerkmeeting via Skype.
  • Wees alert op kwetsbare gezinnen, zij leven in deze tijd dicht op elkaar. Neem wat vaker contact op met juist die kinderen, tieners en jongeren en kijk of je een helpende hand kunt bieden.

  Bijbelse werkbladen voor kinderen

  Stimuleer ouders om thuis met de kinderen aan de slag te gaan met de Bijbel. De HGJB biedt speciale werkbladen aan bij vier bijbelverhalen. Deze werkbladen hebben eerder in de VBW-mappen van de HGJB gestaan.
  Let op: als gemeente mag je de link naar deze werkbladen delen met de ouders/kinderen in de gemeente. De werkbladen zelf mogen niet gedeeld worden via Facebook of andere kanalen.

  uders

   

  Bijbelverhaal (basisschoolleeftijd)

  Ineens zitten we allemaal thuis. Thuis wil je de kinderen ook onderwijs geven. De gemiddelde schooldag start met een bijbelverhaal, maar hoe doe je dat thuis?

   

  Deze gezinsmomenten rondom het thema ‘gebed’ bieden een start van de dag aan de hand van de Bijbel. Download hier de gezinsmomenten.

   

  Bijbelleesrooster

  Met het bijbelleesrooster richten we ons vooral op gebruik in gezinnen (gesprek aan tafel), maar je kunt het ook in je eentje gebruiken. Dit bijbelleesrooster is passend in deze tijd waarin we geconfronteerd worden met het Coronavirus. Je kunt het rooster hier vinden.

   

  Kerkboekje

  Een kerkdienst luisteren of kijken in de eigen woonkamer, voor kinderen is het een gekke en verwarrende tijd. Om kinderen te helpen om zich te concentreren en actiever bij de dienst te betrekken hebben we een kerkboekje gemaakt. Dit boekje is gericht op de midden- en bovenbouw. Volgende week komt er ook een variant voor de onderbouw. Onze tip voor jongere kinderen is om ze een kleurplaat of tekening te laten maken over de dienst. Laat ze daarin vrij. Ze mogen ook de dominee tekenen, het bijbelverhaal of de kerk zelf. Ook kun je vaak van tevoren alvast opzoeken waar de preek over gaat en een bijpassende kleurplaat zoeken.

   

  Organiseer een gezinscatechesemoment!

  Door het virus kan de catechese niet doorgaan, maar dat mag niet betekenen dat het onderwijs van de kerk stopt. Het zou mooi zijn als ouders/verzorgers de taak van de catechese overnemen. Daarom bieden we de laatste zes lessen van Follow Me en Follow Me Next aan als download (handleiding, werkboek en bijlagen) en delen we lessen uit Leer & Leef (onderbouw en bovenbouw). De handleiding kun je gebruiken als achtergrondinformatie. Tip: vraag de catecheet om tips voor de les.

   

   

  Pasen vieren in het gezin

  Pasen zal dit jaar niet met de kinderclub gevierd kunnen worden. Daarom hebben we hier de allernieuwste Paasviering met als thema ‘De allergrootste Koning’ online gezet. Deze Paasviering vormt een onderdeel van de Clik-methode van de HGJB.

  Lees eerst de tips en ideeën om met deze Paasviering thuis in het gezin aan de slag te gaan.

   

  Catechisatie

   Gezinscatechese

   Door het virus kan de catechese niet doorgaan, maar dat mag niet betekenen dat het onderwijs van de kerk stopt. Het zou mooi zijn als ouders/verzorgers de taak van de catechese overnemen. Daarom bieden we de laatste zes lessen van Follow Me en Follow Me Next op aan als download (handleiding, werkboek en bijlagen). Ook hebben we lessen uit Leer & Leef gekozen die thuis gebruikt kunnen worden.

   Stimuleer de ouders om de werkboekpagina’s te gebruiken op de avond waarop anders catechese zou zijn. Verduidelijk de les door je eigen notities toe te voegen aan de PowerPoint en geef de ouders tips om het gesprek met de jongeren aan te gaan.

    

   Catecheseles ‘Pandemie en de Bijbel’

   Ds. J. Reijm uit Rotterdam heeft een filmpje gemaakt met de Follow Me catecheseles ‘Pandemie en de Bijbel’. Stuur dit mooie filmpje door naar tieners en hun ouders. Dit kunnen zij mooi gebruiken voor hun gezins-catechese.

   Angst

   Het coronavirus en de getroffen maatregelen stellen ons voor nieuwe uitdagingen en kunnen bij kinderen en tieners angst oproepen. Het is belangrijk deze angst bespreekbaar te maken. Zoals we eerder als eens schreven: ‘We kunnen en mogen tieners en kinderen niet geruststellen door te zeggen dat het allemaal wel zal loslopen. Maar we mogen en moeten hen wel stimuleren om te bidden. Het gebed is ons krachtigste wapen. Laten we dus vooral bidden om rust en vrede! God heeft deze wereld in Zijn hand.’

    

   Daarop komt het uiteindelijk neer: kinderen en tieners mogen erop vertrouwen dat God deze wereld en hun eigen leven in Zijn hand houdt, wat er ook gebeurt. Ook verdrukking, of benauwdheid, of vervolging, of gevaar, evenmin als overheden of krachten, kunnen ons scheiden van de liefde van Christus (Rom. 8:35-38). Dat is geen zoethoudertje, maar keiharde realiteit, juist ook als we bang zijn!’