Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Tips n.a.v. coronamaatregelen

De aangekondigde coronamaatregelen zijn vanaf 19 november terug naar het niveau van medio oktober. Jeugdwerk blijft onder de huidige maateregelen mogelijk. Voor jongeren onder de achttien jaar is er zeker ruimte om bij elkaar te komen.

 

Als HGJB roepen wij gemeenten op om ruimte te geven aan bijeenkomsten met en voor tieners en jongeren. Zowel de overheid als de richtlijnen van de Protestantse Kerk bieden deze mogelijkheden

 

Het is nog niet toegestaan een grote groep thuis te ontvangen: Een bezoek in de eigen woning is beperkt tot drie gasten. Dit geldt ook voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. De maximale groepsgrootte buiten gaat per 19 november van 2 naar 4 personen

 

Omdat het onzeker is hoe de besmetting met het coronavirus ontwikkelt, kunnen de richtlijnen en daarmee de scenario’s worden aangepast.   

 

De diverse scenario’s bieden inspiratie hoe verschillende activiteiten vorm kunnen krijgen in een anderhalve-meter-samenleving.


De voorgeschreven anderhalve meter tussen leiding en jongeren creëert niet alleen een fysieke afstand. Het kan ook invloed hebben op de relatie tussen leiding en groep en de onderlinge saamhorigheid en vertrouwelijkheid. Neem daarom de tijd het vertrouwen te laten groeien. Praktische werkvormen als een gezamenlijke creatieve activiteit of samen een spel doen, kunnen hierbij helpen.

 

Neem de kerkenraad mee in het proces hoe het jeugdwerk vorm kan krijgen.

Klik op de buttons voor tips en scenario’s voor de verschillende activiteiten in coronatijd: jeugdwerk en catechese. Voor algemene richtlijnen zoals communicatie, looproutes, ventilatie etc, klik hiervoor op de button ‘Algemene richtlijnen’.

 

Deel dit bericht met jeugdleiders in jouw omgeving en wijs ouders op de dingen die zij kunnen doen.

Tips voor jouw jeugdwerk

Hier delen we tips om contact te houden met de kinderen, tieners of jongeren van jouw club. Bekijk ook ons aanbod.

Tips voor catechisatie

Hier delen we tips om thuis aan de slag te gaan met catechisatie. Bekijk ook ons aanbod.

Download de algemene richtlijnen

Bekijk hier de richtlijnen voor onder andere de communicatie, looproutes en ventilatie.

Tips voor jouw Vakantie Bijbel Werk

Hoe kun je nu de VBW in jouw plaats vormgeven? Lees onze tips.

Tips voor ouders

Hoe kun je thuis aan de slag met de Bijbel? Bekijk onze tips en ons speciaal aanbod.

Kerstmateriaal

Juist nu is het waardevol om met elkaar in contact te blijven en de hoop levend te houden. Daarom bieden we activiteiten met het thema ‘Over Hoop’. 

Angst

Het coronavirus en de getroffen maatregelen stellen ons voor nieuwe uitdagingen en kunnen bij kinderen en tieners angst oproepen. Het is belangrijk deze angst bespreekbaar te maken. Zoals we eerder als eens schreven: ‘We kunnen en mogen tieners en kinderen niet geruststellen door te zeggen dat het allemaal wel zal loslopen. Maar we mogen en moeten hen wel stimuleren om te bidden. Het gebed is ons krachtigste wapen. Laten we dus vooral bidden om rust en vrede! God heeft deze wereld in Zijn hand.’

 

Daarop komt het uiteindelijk neer: kinderen en tieners mogen erop vertrouwen dat God deze wereld en hun eigen leven in Zijn hand houdt, wat er ook gebeurt. Ook verdrukking, of benauwdheid, of vervolging, of gevaar, evenmin als overheden of krachten, kunnen ons scheiden van de liefde van Christus (Rom. 8:35-38). Dat is geen zoethoudertje, maar keiharde realiteit, juist ook als we bang zijn!’

 

Steun de HGJB

Het werk van de HGJB heeft impact op jongeren en hun gemeenten. Gelooft u ook dat jongeren voor hun behoud Christus nodig hebben en dat Gods Koninkrijk doorbreekt wanneer zij hun houvast vinden in Hem? Verras ons met uw financiële steun, zodat wij ons werk onverminderd voort kunnen zetten.