fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Tips n.a.v. coronamaatregelen

Per 26 november 2021 heeft het kabinet de coronamaatregelen aangescherpt om de snelle toename van het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Omdat in openbare gebouwen en winkels de mondkapjesplicht weer geldt, adviseren wij om vanaf 13 jaar in de kerk en kerkelijke gebouwen een mondkapje te dragen bij verplaatsingen. Ook voor kinderen in de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs is er het advies om mondkapjes te dragen als zij zich in het gebouw bewegen. In het lokaal mag het mondkapje af .

 

Het advies is weer om onderling anderhalve meter afstand te houden.    

Handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes, blijven van kracht.  

 

Jeugdwerkactiviteiten tot 17:00 uur kunnen door blijven gaan! Voor activiteiten na 17:00 uur is er het advies om deze op een andere manier vorm te geven. Investeer daarbij niet alleen in zinvolle activiteiten, maar juist ook in de relatie.

   

Houd daarbij rekening met kwetsbare personen. Laat de kerk een veilige plaats zijn voor alle kinderen, tieners en jongeren, maar houd ook rekening met het belang van jongeren om elkaar te ontmoeten. Zoek naar alternatieven, bijvoorbeeld door na de kerkdienst jongeren de gelegenheid te geven om bij elkaar te komen met inachtneming van de coronamaatregelen.

Houd hierbij ook rekening met de plaatselijke context en omstandigheden.  

 

Overleg eventueel met de plaatselijke scholen wanneer er een opleving van besmettingen is in de omgeving.   


Neem de kerkenraad mee in het proces hoe het jeugdwerk vorm kan krijgen.   

Klik op de buttons voor tips en scenario’s voor de verschillende activiteiten in coronatijd: jeugdwerk en catechese. Voor algemene richtlijnen zoals communicatie, ventilatie etc., klik hiervoor op de button ‘Algemene richtlijnen’.

Tips voor jouw jeugdwerk

Hier delen we adviezen en tips om contact te houden met de kinderen, tieners of jongeren van jouw club.

Tips voor catechisatie

Welke gevolgen hebben de huidige maatregelen voor de catechisatie. Bekijk ons advies!

Download de algemene richtlijnen

Bekijk hier de richtlijnen voor onder andere de communicatie en ventilatie.

Tips voor jouw Vakantie Bijbel Werk

Hoe kun je nu de VBW in jouw plaats vormgeven? Lees onze tips.

Veelgestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen even op een rijtje gezet. De HGJB volgt voor haar adviezen de richtlijnen van de overheid en het RIVM.

Kunnen er activiteiten worden georganiseerd voor jongeren? 

De overheid biedt ruimte voor jeugdwerkactiviteiten. In locaties waar mensen een vaste zitplaats hebben en waar geen doorstroom plaatsvindt, mag 100% van de capaciteit gebruikt worden, mits de onderlinge anderhalve meter afstand kan worden gerealiseerd. Dit geldt voor alle locaties binnen en buiten. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats zijn niet meer toegestaan.

Moet ik bij jeugdactiviteiten jongeren om een coronatoegangsbewijs (CTB) vragen?

Voor georganiseerde jeugdactiviteiten tot en met 17 jaar zal geen CTB-plicht gelden, zie CIO.

Geldt voor de kerk ook een CTB-plicht?

Nee, vanwege de grondwettelijke verhouding tussen kerk en staat is een coronatoegangsbewijs niet verplicht. Woont u daar een evenement, anders dan voor uw geloof of levensovertuiging, bij zoals een voorstelling of een concert, dan heeft u wel een coronatoegangsbewijs nodig, zie Overheid.

Hoe blijf ik in contact met de jongeren in de gemeente?

Investeer in de relatie. Laat zoveel mogelijk activiteiten (online) doorgaan. Investeer in het contact via WhatsApp, stuur een kaartje, breng iets langs aan de deur, enz. Blijf jongeren inschakelen bij de kerkdiensten of geef hen de ruimte elkaar te ontmoeten bijvoorbeeld na de ochtenddienst.

Moet ik een mondkapje dragen bij een kerkelijke activiteit binnen? 

Ja, de mondkapjesplicht geldt per 6 november voor openbare gebouwen en winkels. Het advies is om daarom om vanaf 13 jaar mondkapjes te dragen bij verplaatsingen. Ook voor kinderen in de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs is er het advies om mondkapjes te dragen als zij zich in het gebouw bewegen. In het lokaal mag het mondkapje af. 

Wie is verantwoordelijk voor de invulling van het coronaprotocol in de gemeente? 

De concrete invulling van dit protocol behoort tot de verantwoordelijkheid van de kerkenraad en vraagt om een lokale en op het kerkgebouw toegespitste invulling.   

Wat doen we bij een lokale toename van besmettingen?

De maatregelen vragen soms om een plaatselijke aanscherping. Omdat in het jeugdwerk vaak kinderen en tieners van verschillende scholen samenkomen, is het verstandig om bij een plaatselijke ‘uitbraak’ contact te hebben met de scholen en een gezamenlijk beleid af te stemmen.

Wanneer is iets een evenement?

Er is sprake van een evenement als er op een locatie bijvoorbeeld een voorstelling, festival, optreden of feest is. Ook een braderie, dorpsfeest of congres zijn evenementen. Kijk voor alle regels voor evenementen bij de Overheid.

Angst

Het coronavirus en de getroffen maatregelen stellen ons voor nieuwe uitdagingen en kunnen bij kinderen en tieners angst oproepen. Het is belangrijk deze angst bespreekbaar te maken. Zoals we eerder als eens schreven: ‘We kunnen en mogen tieners en kinderen niet geruststellen door te zeggen dat het allemaal wel zal loslopen. Maar we mogen en moeten hen wel stimuleren om te bidden. Het gebed is ons krachtigste wapen. Laten we dus vooral bidden om rust en vrede! God heeft deze wereld in Zijn hand.’

 

Daarop komt het uiteindelijk neer: kinderen en tieners mogen erop vertrouwen dat God deze wereld en hun eigen leven in Zijn hand houdt, wat er ook gebeurt. Ook verdrukking, of benauwdheid, of vervolging, of gevaar, evenmin als overheden of krachten, kunnen ons scheiden van de liefde van Christus (Rom. 8:35-38). Dat is geen zoethoudertje, maar keiharde realiteit, juist ook als we bang zijn!’

 

Steun de HGJB

Het werk van de HGJB heeft impact op jongeren en hun gemeenten. Gelooft u ook dat jongeren voor hun behoud Christus nodig hebben en dat Gods Koninkrijk doorbreekt wanneer zij hun houvast vinden in Hem? Verras ons met uw financiële steun, zodat wij ons werk onverminderd voort kunnen zetten.