fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Tips n.a.v. coronamaatregelen

Vanaf 18 februari vervallen veel coronamaatregelen en worden de quarantaineregels aangepast.

   

Er is weer alle ruimte voor georganiseerde jongerenactiviteiten buiten en binnen. Leeftijd, groepsgrootte en tijdsbepaling zijn vervallen. 

Het maximum aantal mensen dat thuis ontvangen mag worden, eveneens. 

   

Als HGJB roepen wij gemeenten op om te investeren in het jeugdwerk. 

   

Zoek naar mogelijkheden om in contact te komen en te blijven met de kinderen, tieners en jongeren. Daag jongeren uit om zich aan elkaar te verbinden. Praktische werkvormen als een gezamenlijke creatieve activiteit of samen een spel doen, kunnen hierbij helpen. 

 
Nu er weer veel mogelijk is, zouden we kunnen vergeten dat sommige jongeren te maken hebben met een kwetsbare gezondheid. Dit kan henzelf betreffen of (een van) hun familieleden. Het is belangrijk om hen niet te vergeten.
 

 

Laat de kerk een veilige plek zijn waar kinderen, tieners en jongeren zich gezien voelen, en houd rekening met het belang van jongeren om elkaar te ontmoeten. 

Download de algemene richtlijnen

Bekijk hier de algemene richtlijnen rondom de coronamaatregelen.

Veelgestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen even op een rijtje gezet. De HGJB volgt voor haar adviezen de richtlijnen van de overheid en het RIVM.

Kunnen er activiteiten worden georganiseerd voor jongeren? 

Jazeker. Vanaf 18 februari is er alle ruimte voor georganiseerde jongerenactiviteiten buiten en binnen. Leeftijd, groepsgrootte en tijdsbepaling zijn vervallen. 

Moet ik bij jeugdactiviteiten jongeren om een coronatoegangsbewijs (CTB) vragen?

Nee, tot 18 jaar is een coronatoegangsbewijs (CTB) voor binnen- en buitenactiviteiten niet verplicht. Tot 25 februari is het CTB verplicht op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. 

Vanaf 25 februari verdwijnt het CTB op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, evenals de verplichte onderlinge anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje bij verplaatsingen. 

Geldt voor de kerk ook een CTB-plicht?

Nee, vanwege de grondwettelijke verhouding tussen kerk en staat is een coronatoegangsbewijs niet verplicht. Woont u daar een evenement, anders dan voor uw geloof of levensovertuiging, bij zoals een voorstelling of een concert, dan heeft u wel een coronatoegangsbewijs nodig, zie Overheid.

Hoe blijf ik in contact met de jongeren in de gemeente?

 Investeer in de relatie. Laat zoveel mogelijk activiteiten doorgaan. Schakel jongeren in bij de verschillende activiteiten en geef hen de ruimte elkaar te ontmoeten.   

Moet ik een mondkapje dragen bij een kerkelijke activiteit binnen? 

Ja, tot 25 februari geldt het advies om mondkapjes te dragen bij verplaatsingen. Na genoemde datum vervalt de mondkapjesplicht behalve in het OV en op de luchthaven.   

Wie is verantwoordelijk voor de invulling van het coronaprotocol in de gemeente? 

De concrete invulling van dit protocol behoort tot de verantwoordelijkheid van de kerkenraad en vraagt om een lokale en op het kerkgebouw toegespitste invulling.   

Steun de HGJB

Het werk van de HGJB heeft impact op jongeren en hun gemeenten. Gelooft u ook dat jongeren voor hun behoud Christus nodig hebben en dat Gods Koninkrijk doorbreekt wanneer zij hun houvast vinden in Hem? Verras ons met uw financiële steun, zodat wij ons werk onverminderd voort kunnen zetten.