Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Pittige vraag

Moet je altijd toegeven aan verliefdheid?

Ja of nee?
Dat zou een makkelijk antwoord zijn! Maar als je verliefd bent, is het maken van logische keuzes vaak niet zo makkelijk.  

 

Eerst even iets over hoe dat gaat, toegeven aan verliefdheid

 

Je ziet iemand bij je in de klas, of trekt al een tijdje op met een meisje op de club, of je hebt al een lange streak op Snapchat met die ene jongen. Je merkt dat je hem of haar leuk vindt – en niet zómaar leuk! Nee, je droomt ervan in de wiskundeles en tijdens het eten thuis ben je er niet bij met je hoofd.


Oké, je bent dus verliefd. Dan kun je twee dingen doen: het naast je neerleggen
en gewoon verder gaan met je leven; óf je gaat bedenken hoe je naar hem of haar toe kunt stappen en duidelijk kunt maken dat je verliefd bent. Natuurlijk doe je dat tweede – je gaat zoiets leuks toch niet naast je neerleggen?

 

Maar is dat altijd verstandig?

 

Stel, de ander vindt jou ook superleuk. Dat is natuurlijk wat je het liefste wilt! Maar wat weet je van die ander? Misschien heeft hij of zij wel een heel andere levensstijl dan jij. Waar jij het belangrijk vindt om thuis leuke dingen te doen met je broertje, heeft die ander niks met familie. Waar jij het tof vindt om vrijdagavond naar club te gaan, wil die ander daar niks van weten. En als jij meekijkt met een online-kerkdienst, zet hij een heel ander programma aan.

 
Kijk, veel dingen weet je niet van tevoren. Verliefd zijn
en verkering hebben is vooral ook een periode waarin je elkaar leert kennen en ontdekt of je bij elkaar past; of je samen verder je leven wil delen. Maar als je nu een paar van die dingen die ik net schreef, wel herkent, dan kan het verstandig zijn om niet op die verliefdheid in te gaan. Bedenk bij jezelf waarom je verliefd bent en wat het is wat je in die ander zo leuk vindt. Is dat echt die jongen zelf of hoe dat meisje in elkaar zit? Of blijkt dat je verliefdheid eigenlijk niet veel voorstelt en je na een korte tijd iemand anders op het oog hebt?

 

Bid ervoor!

 

Als je nu echt twijfelt en niet weet of contact met hem of haar goed is, breng het dan in gebed bij God. Trouwens, dat is natuurlijk ook goed als je niet twijfelt, ook dan mag je het bij God in gebed brengen. Dat Hij je leven leidt, geldt niet alleen voor de kerk, je geloof of op catechisatie; het geldt juist ook voor hele gewone dingen van het leven, zoals verliefd worden. Bid of het verstandig is om toe te geven aan deze verliefdheid, of dat je beter jouw contact kunt bewaren voor een ander. Neem daar gewoon even de tijd voor; ervaar of die verliefdheid toeneemt of afneemt en wat God daarin tegen jou wil zeggen.

 

Gewoon leuk


Nog één ding, verliefd zijn is ook gewoon superleuk. Dat betekent nog niet dat je meteen gaat trouwen. Inderdaad, als je trouwt dan maak je een grote keuze voor je leven, die maak je niet zomaar. Met verliefdheid ligt dat anders.

 

Invloed

 

En toch heeft een ander meisje of jongen een grote invloed op jouw leven. Of je dat nu wilt of niet. Haar vrienden kunnen jouw vrienden worden en zijn invulling van een vrijdagavond kan zomaar die van jou worden. Het is supertof als je daarmee een positieve invloed op elkaar hebt, maar dat kan ook anders zijn. Dat je op een plek komt waar je niet wil zijn, of dat je vrienden maakt die je liever niet ontmoet had.

 

Tot slot

 

Moet je dus altijd toegeven aan verliefdheid? Ik zou zeggen: nee. Bedenk bij jezelf waar die verliefdheid vandaan komt en of het verstandig is om daarop in te gaan. Misschien kan je jeugdleider of een mentor jou wel in de goede richting helpen. Maar als het klikt én verstandig lijkt te zijn, geniet er dan van en ga ervoor!

 

Pittige vragen over liefde enzo

In deze rubriek behandelen we vragen over liefde, relaties, seksualiteit, gender, geaardheid en alles wat daarbij komt kijken.

 

Heb jij een vraag? Laat het ons weten en stuur jouw vraag naar ons via Instagram! Wie weet plaatsen we het antwoord op jouw vraag wel in een volgende uitgave van Pit, óf geven we een reactie op de website.

Door: Christiaan Trommel

Jongerenwerker bij de HGJB

 

Deze tekst komt uit Pit 2, jaargang 9.

Meer weten?

Neem een proefabonnement op ons blad 'Pit' voor tieners en jongeren. Fris en inspirerend, ook over pittige onderwerpen. Neem een proefabonnement en betaal slechts € 7,50 voor 4 nummers!

Welkom bij de HGJB

 

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

 

030 - 228 54 02

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur 

  

info@hgjb.nl

  

Bekijk hier onze veelgestelde vragen 


NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2020 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy