Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Pittige vraag – ingezonden via Instagram

Hoe ver mag je gaan?

‘Sinds een jaar heb ik verkering met een lieve vriendin. We willen graag op Gods manier leven, ook als het over seks gaat. Zij denkt daar alleen anders over dan ik. Ze vindt dat je alleen mag zoenen als je verkering hebt. Mijn vrienden zeggen dat seks tijdens je verkering ook kan, omdat je het toch ergens moet leren (en eigenlijk vind ik dat ook wel). Ik vind de Bijbel niet duidelijk over seks. Hoe zit het nu? Hoe ver mag je gaan?’

 

Je wilt op Gods manier leven. Wat een tof verlangen! Het is heel goed dat je deze vraag stelt. Hieruit blijkt namelijk, dat je nadenkt over jullie seksualiteit en niet zomaar meegaat met de mainstream.

 

Grenzen en de Bijbel

Zelf heb ik zes jaar verkering gehad en ik ben blij dat ik, net als jij, die vraag gesteld heb. Als je de vraag niet stelt, dan weet je ook niet goed wat de grenzen van jou en van je vriendin zijn. En dan kan het zomaar zijn dat je eroverheen gaat. Het is goed om je hierin door de Bijbel te laten leiden. In de tijd van de Bijbel was het bijvoorbeeld gewoon dat je als man en vrouw niet intiem was tot je getrouwd was. Een belangrijk stukje is het gedeelte over Adam en Eva in Genesis 2:24-25. Nadat ik getrouwd was, merkte ik dat die bijbeltekst precies beschrijft wat er gebeurt (lees maar eens na!). Ik heb mijn ouders verlaten, ben mij steeds meer gaan hechten aan mijn vrouw en sinds dat jawoord zijn we helemaal één. Als dat dus is hoe God wil dat wij leven, dan mag je samen toeleven naar een huwelijk waarin je samen één bent.

 

Tijdlijn maken

Maar er zit nog wel een tijdje tussen nu en dat jij gaat trouwen. Maak samen eens een tijdlijn.  Binnen hoeveel jaar zou je getrouwd kunnen zijn? In je huwelijk heb je seks met elkaar, maar tussen zoenen en seks hebben, zitten een hoop stapjes. Verdeel die stappen over de tijd tussen nu en het trouwen. Je merkt vanzelf als je samen toe bent aan een nieuwe stap. Met je tijdlijn weet je of dat een verstandige stap is, of dat je daar nog mee moet wachten.

 

Seks na je jawoord

Dat betekent niet dat je voor het trouwen zomaar alles kan doen waar je je goed bij voelt! Want als je elkaar naakt ziet, of bevredigt, dan is de stap naar geslachtsgemeenschap niet zo groot meer. ‘Je moet het toch ergens leren’, zeggen je vrienden. Hoe tof is het, om met je vriendin te trouwen en daarna samen te leren hoe dat moet. Je hoeft dat niet te kunnen voordat je getrouwd bent. Dat is juist het mooie van een leven samen: dat je in een veilige omgeving mag ontdekken hoe mooi de ander gemaakt is en hoe je daarin samen mag genieten!

Door: Christiaan Trommel

Jongerenwerker bij de HGJB

 

Deze tekst komt uit Pit 3, jaargang 8.

Pittige vragen over liefde enzo

In deze rubriek behandelen we vragen over liefde, relaties, seksualiteit, gender, geaardheid en alles wat daarbij komt kijken.

 

Heb jij een vraag? Laat het ons weten en stuur jouw vraag naar ons via Instagram! Wie weet plaatsen we het antwoord op jouw vraag wel in een volgende uitgave van Pit, óf geven we een reactie op de website.

Meer weten?

Neem een proefabonnement op ons blad 'Pit' voor tieners en jongeren. Fris en inspirerend, ook over pittige onderwerpen. Neem een proefabonnement en betaal slechts € 7,50 voor 4 nummers!

Welkom bij de HGJB

 

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

 

030 - 228 54 02

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur 

  

info@hgjb.nl

  

Bekijk hier onze veelgestelde vragen 


NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2020 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy