KC krijgt 'rauwe randjes'


Kerstconferentie 2017

Kerstconferentie 2017

De Kerstconferentie (KC) van de HGJB heeft al 41 succesvolle edities achter de rug. Het evenement weet zichzelf steeds weer te vernieuwen en spreekt een brede doelgroep jongeren aan. Spreker en organisator Björn van Veelen is achter de schermen druk bezig om ook dit jaar weer vier dagen flink uit te pakken. Het evenement staat gepland voor 27 tot en met 30 december. Dichtbij keek even mee en mocht kritische vragen stellen.

 

Jullie weten toch inmiddels wel hoe je een goede conferentie moet neerzetten?
"Hoewel we vinden dat de KC elk jaar weer mooier en beter is dan de voorgaande editie, is het concept nooit ‘af’. Dat kan ook niet, want de doelgroep veranderd steeds. En de wereld om hen heen ook. Als wij niet zouden
meeveranderen, lukt het steeds minder goed om die brede groep jongeren te binden en te boeien. Vergeet niet: dit zijn de gemeenteleden en kartrekkers van de toekomst."


Da's waar. Maar schuilt daar niet het gevaar in dat de KC uiteindelijk meer om de vorm dan om de inhoud gaat draaien. Meer muziek en techniek en minder inhoud?
"Nee, zeker niet. De muziek en techniek is dienend aan de inhoud. Zo is het altijd geweest en dat blijft zo. Feestelijk vieren van het geloof wisselen we af met sterke en aansprekende inhoud. Sterker nog, dit jaar ligt het accent zelfs wat meer op de rauwe kanten van het leven. De toppen en de dalen die elk mens - jong of oud - te verduren krijgt."

 

Kun je een tipje van de sluier voor ons oplichten?
"Jazeker. Het leven van Elia zal centraal staan. Een man die bij uitstek pieken en dalen kende in zijn leven. Hij wandelde letterlijk met God, maar tegelijk verkeerde hij soms in diepe wanhoop. Dat kan ons allemaal gebeuren. Onze levens zijn niet perfect. Verre van zelfs. Maar dat beeld van het 'perfecte maakbare leven' is wel heel dominant aanwezig in de jeugd- en jongerencultuur om ons heen. Wij vinden het een geweldige uitdaging om aan de hand van Elia te laten zien dat de Heere God naast ons wil staan in dat gemankeerde leven. In blijde tijden, maar ook als het leven rauw of gebroken is."

 

Hoe gaan jullie dat concreet doen?
“We gaan de rauwheid - of zo je wilt - gebrokenheid, bespreekbaar en zichtbaar maken. Er kunnen soms hele periodes van droogte en moeite zijn in mensenlevens. Aan die schaduwkanten kun je invulling geven door programmaonderdelen als een stiltedienst, het inbouwen van eenvoud, even geen muziek en lawaai. En uiteraard zullen we de blijdschap in het leven vieren met veel goede muziek en inspirerende samenkomsten, workshops en bijbelstudies!”

 

En de KC is meer dan de HGJB alleen, toch?
“Dat klopt! Tientallen organisaties, bedrijven en instellingen zullen acte de préséance geven. Deelnemers kunnen zich oriënteren op alles wat deze clubs te bieden hebben. Zoals: onderwijs, stages, vrijwilligerswerk,
hulp- en zending. Maar ook diverse media, tijdschriften en politieke organisaties komen langs. De KC is eigenlijk een afspiegeling van het drukke jongerenleven in een notendop. En wij willen daar als organisatie graag het kompas in zijn. Ik roep dan ook alle lezers van Dichtbij op om jongeren in hun eigen omgeving enthousiast te maken voor de KC. Elke deelnemer telt! Het zou geweldig zijn als elke lezer één deelnemer levert. Of een hele jongerenvereniging enthousiast weet te maken. Ik daag jullie uit!”

Delen maar!