De kracht van een HGJB-Scholierenweekend


5 redenen om tieners een HGJB-Scholierenweekend cadeau te geven

5 redenen om tieners een HGJB-Scholierenweekend cadeau te geven

De kracht van een HGJB-Scholierenweekend

voor tieners uit de gemeente

 

Mijn dochter baalde, het familieweekend viel tegelijk met het Scholierenweekend van de HGJB. Was ze eindelijk 14, kon ze nog niet mee. Eén keer was ze even mee geweest toen ik een workshop gaf. Die paar uur die ze er was, hadden indruk gemaakt op haar. Tijdens dat weekend gebeurt iets, waar ze bij wil wezen. Wat maakt een scholierenweekend zo uniek? Waarom is het ook voor uw zoon of dochter (of de tieners uit uw gemeente) de investering meer dan waard?


1 ‘Ik ben niet alleen!’

Steeds meer tieners groeien op in een context met weinig gelovigen om hen heen. In de klas, op de sportclub, maar ook in kerken wordt de groep gelovige jongeren steeds kleiner. Het is bemoedigend om tijdens een weekend andere jongeren te ontmoeten die geloven. Veel tieners geven aan dat het hen inspireert, aanmoedigt in geloof en dat ze zich minder alleen voelen. Ook als ze weer thuis zijn.

 

2 ‘We delen dezelfde passie’

Tieners zijn zoekend naar hun identiteit en hun manier van geloven. Binnen de groep bij bijvoorbeeld catechisatie of club vind je niet altijd de juiste aansluiting met de anderen. Bij een Scholierenweekend zijn zoveel verschillende tieners dat de kans groot is dat je juist daar iemand ontmoet die dezelfde
passie heeft. Voor geloven, maar misschien ook wel dezelfde passie voor muziek, sport of iets anders. Of juist met dezelfde vragen rondloopt. En samen naar antwoorden zoeken is altijd leuker dan alleen. Het Scholierenweekend zorgt voor ‘soulmates’.


3 ‘Op Scholierenweekend kan ik écht eerlijk zijn’

Het valt niet altijd mee om echt eerlijk te delen waar je mee zit, wat je raakt. Zeker voor een tiener is dat zoeken. Je valt het liefst niet teveel op in de groep, dus het is het makkelijkste
om mee te praten en niet het achterste van je tong te laten zien. Tienerleiders van plaatselijke gemeenten zoeken (gelukkig!)
allerlei manieren om een vertrouwde sfeer en openheid te creëren. Maar tieners die een Scholierenweekend bezoeken geven aan het
tijdens dit weekend makkelijker te vinden om persoonlijke (geloofs-)zaken te delen. Je weet zeker dat het niet bij je ouders terecht komt, want ze kennen je ouders niet. Maar ook het feit dat je vrienden niet direct meeluisteren geeft meer ruimte om eerlijk te zijn.


4 ‘In een ander context’

Wie herkent het niet? Tijdens een weekend, conferentie of studiedag krijg je vaak nieuwe inzichten en kan je geloof een boost krijgen. Soms is het dezelfde boodschap, die je al eerder gehoord of gelezen hebt. En toch, in een totaal andere context komt die boodschap ineens bij je binnen. Zo werkt het ook bij een Scholierenweekend. De boodschap van het evangelie wordt elke zondag in de kerk en doordeweeks tijdens de clubs of catechese aan de tieners verteld. Maar in een andere context kan diezelfde boodschap opeens gaan leven, kan het kwartje vallen. Los van de structuren van thuis, vrij van de verwachtingen die mensen van hen hebben kan er een nieuwe dynamiek ontstaan. Het kan een moment worden van nieuwe toewijding, verdiepende inzichten én goede voornemens voor thuis.


5 ‘Een plek om te groeien’

Het is het verlangen van de HGJB om juist voor jongeren vandaag de dag een plek te bieden waar ze kunnen groeien. Groeien in geloof, groeien in identiteit, groeien in het inzetten van je talenten, groeien in vriendschap. Daarom bieden we tijdens het Scholierenweekend volop ruimte voor elke tiener om gevoed te worden, nieuwe dingen te ontdekken en zich te verdiepen in de Bijbel en in zichzelf. Dat tieners ook echt groeien, wordt zichtbaar in hun verhalen van de tieners. ‘SW is voor mij een levens veranderende ervaring geweest’. ‘ Op SW heb ik God nog beter leren kennen’. Dat gunnen we toch al onze tieners?!

 

 

Delen maar!