fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Om kinderen meer te betrekken bij de eredienst, komt de HGJB met een nieuw hulpmiddel voor ouders en predikanten: de preekschrijfkaarten. De focus van de kaarten ligt op het visueel uitleggen van de gebruiken in de eredienst en het actief bezig zijn met de preek. De kaarten zijn hier gratis te downloaden. De eerste serie is speciaal gemaakt voor de lijdensweken.

 

Omdat de HGJB het belangrijk vindt om aandacht te besteden aan de betrokkenheid van kinderen bij de eredienst, brengt zij preekschrijfkaarten uit over verschillende bijbelse thema’s en personen. Met de kaarten wil de organisatie zowel jonge, als oudere kinderen uitdagen actief bezig te zijn met de preek. De focus van de kaarten ligt op het visueel uitleggen van de gebruiken in de eredienst en het actief bezig zijn met de preek. Door onder andere pictogrammen te gebruiken, kunnen zelfs de allerjongsten de kerkdienst volgen. Op elke kaart is veel te zien en te beleven. De kaarten zijn afwisselend in werkvormen en zo opgezet dat ze al snel passen bij de preek. De preekschrijfkaarten zijn goed te gebruiken in de zondagse eredienst, maar ook om thuis door te praten over de preek.

 

Eerste serie ‘Op weg naar Pasen’

 

De eerste serie kaarten is speciaal gemaakt voor de lijdensweken en heeft als thema ‘Op weg naar Pasen’. Deze preekschrijfkaarten gaan over verschillende elementen uit de lijdensgeschiedenis. Zo is er bijvoorbeeld een kaart over de intocht van Jeruzalem, een kaart over de gevangenneming van Jezus en een speciale kaart voor eerste Paasdag. In totaal zijn er voor deze periode acht kaarten.

 

Na Pasen zullen er meer preekschrijfkaarten verschijnen. De kaarten worden gemaakt op basis van bijbelse thema’s of personen. Daarnaast zullen voor andere christelijke feestdagen ook speciale kaarten verschijnen.

 

De ontwikkeling van de preekschrijfkaart

 

Het idee van de preekschrijfkaarten komt van Mariska Hardeman uit de Hervormde Gemeente van Westbroek. ‘Ik merkte dat mijn kinderen de dienst niet goed konden volgen. Het was voor hen een lange zit en een onoverzichtelijke brij; daar werden ze soms best onrustig van. In het materiaal van de bid- en dankdagmappen van de HGJB stuitte ik op de pictogrammen bij de liturgie. Dit vond ik zo’n mooi idee, dat ik besloot deze pictogrammen te gaan inzetten tijdens andere kerkdiensten. Ik maakte hier een mooie kaart van, breidde het uit en zo ontstond de eerste preekschrijfkaart. Ik merkte meteen dat het mijn kinderen hielp om beter naar de preek te kunnen luisteren.’

 

Na de ontwikkeling van deze eerste preekschrijfkaart maakte Hardeman in overleg met de lokale predikant voor elke zondag een kaart. Nu maakt ze de kaarten niet alleen meer voor haar eigen kinderen, maar voor de hele kerk. ‘Mijn verlangen is om nóg meer ouders en kinderen kennis te laten maken met de preekschrijfkaart. Daarom ben ik met dit idee naar de HGJB gestapt. En zo is er een mooie samenwerking ontstaan.’

 

De HGJB biedt de preekschrijfkaarten hier gratis aan als download.