Twijfel
Ik ben in gesprek met twee vriendinnen van 13 en 14 jaar. ‘Soms twijfel ik opeens of God wel echt bestaat in mijn leven’, vertelt Marjorie mij. ‘Ik vind het niet leuk om te twijfelen, want ik wil liever een sterke band met God hebben.’ Haar vriendin Annemarie vult aan: ‘Ik twijfel niet aan het bestaan van God, daar ben ik zeker van. Alleen, dat zit vooral in mijn hoofd, ik voel daar vaak zo weinig bij. Daardoor twijfel ik of mijn geloof wel écht is.’
Twijfel, we hebben er allemaal wel eens mee te maken! Of je nu nog maar kort of al veel langer met geloven bezig bent. Of je nu 13 of 14 jaar bent, zoals Marjorie en Annemarie; of 22 jaar, zoals ik; of nog ouder. Ik denk dat niemand van ons het leuk vindt om te twijfelen. Het geeft je een gevoel van onzekerheid en dat is niet prettig. Aan je vrienden geef je misschien liever niet toe dat je wel eens twijfelt. Ook wil je God niet beledigen door aan Hem te twijfelen. Je wilt Hem niet teleurstellen.
Wat is twijfel?
De twijfel waar ik het over heb, is iets anders dan onverschillig zijn. Dat je alles wat met geloven te maken heeft in twijfel trekt, omdat je geen zin hebt je erin te verdiepen. Ook heb ik het niet over ongeloof: dat je er bewust voor kiest om niet in God te geloven. Ik heb het over twijfel die te maken heeft met vragen en onzekerheden die je hebt rondom je geloof. Je bent serieus met geloven bezig, maar hebt ook vragen en zorgen. Twijfel en geloof gaan in dit geval dus samen.
Soorten twijfel
Marjorie en Annemarie geven allebei aan te geloven, maar toch ook last te hebben van twijfel. Ze twijfelen allebei op een andere manier. Dat is niet raar, want er zijn verschillende soorten twijfel:
- Je kan twijfelen aan wat je gelooft. Is het wel waar? Denk maar aan Thomas (Joh. 20). Hij is er niet bij als de andere discipelen de opgestane Jezus ontmoeten. Daarom twijfelt hij eraan of Jezus wel écht is opgestaan. Wanneer Thomas Jezus later ook in levende lijve ontmoet, wordt zijn twijfel weggenomen.
- Je kan twijfelen aan degene in wie je gelooft. Je vindt het moeilijk om God als persoon te vertrouwen en zeker te weten dat Hij goed is en van je houdt. Zo vertelt Annemarie dat ze wel gelooft in God, maar dat ze het moeilijk vindt om een relatie met God te hebben. Ze merkt het niet in haar leven.
Is twijfel verkeerd?
Je kunt op allerlei manier met je twijfel omgaan. Je kan het helemaal wegduwen, omdat je denkt dat het verkeerd is om te twijfelen. Toch is het de vraag of je dan het echte probleem oplost. En ben je dan wel eerlijk? De Bijbel laat ons zien dat Jezus vragen en twijfels van mensen serieus neemt.
Dat betekent niet dat je helemaal in je twijfel moet opgaan. Door in twijfel te blijven hangen, ben je vooral bezig met jezelf en niet met God. Dan raak je in je twijfel gevangen.
Eigenlijk wijst je twijfel je erop hoe hard je God nodig hebt. Je merkt dat je er zelf niet uitkomt, dat er dingen in je leven zijn die je bij God vandaan houden. Als je twijfel in dit licht ziet, is het iets wat je dwingt om naar God toe te gaan met je vragen. Het laat je zien dat je mag groeien in je geloof.
Groeien in je geloof
Groeien in geloof kan op verschillende terreinen. Het kan zijn dat geloven voor jou vooral een fijn gevoel is. Maar met alleen gevoel kom je er niet. Dat maakt je geloof heel kwetsbaar. De wortels ontbreken, terwijl geloof alleen kan bloeien als er ook diepe wortels zijn. Daarom is het belangrijk om na te denken over wat je gelooft. Om op zoek te gaan naar antwoorden op je vragen. Dit kun je doen door het lezen van de Bijbel en andere boeken die je verder helpen. Als je het moeilijk vindt om te geloven in het bestaan van Jezus, kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar bewijzen dat Jezus écht geleefd heeft. Dit voorkomt onnodige twijfels. Het christelijke geloof is niet maar verzonnen, het heeft een sterk fundament! Deze kennis kan je geloof sterk maken.
Als jouw twijfel meer te maken heeft met gevoel, kan het zijn dat je juist op dat terrein mag groeien in je geloof. Misschien zit je met de vraag of God je echt liefheeft, of Hij wel te vertrouwen is. Of vind je het moeilijk om mensen te vertrouwen of om jezelf te vertrouwen. Ook met deze vragen mag je naar God toe gaan. Spreek maar naar Hem uit wat je moeilijk vindt. Praat erover met mensen en vraag hoe zij God zien. Vraag hoe zij hebben geleerd op God te vertrouwen en hoe zij hun geloof toepassen op hun dagelijkse leven.
Omgaan met twijfel
Nog even terug naar het gesprek met Marjorie en Annemarie. Hoe gaan zij om met hun twijfel? Annemarie vertelt: ‘In de Bijbel lees je over Thomas die twijfelt. Uiteindelijk overtuigt God hem. Ik denk dus dat je twijfel er mag zijn, maar dat je er wel aan moet blijven werken.’ Marjorie vult aan: ‘Om van mijn twijfel af te komen ga ik altijd liedjes zingen. Ook probeer ik mij te richten op wat ik weet over God: dat Hij van mij houdt en dat ik Zijn Kind ben, of ik dit nu voel of niet.’
Het is niet goed om je twijfel te verstoppen of er juist heel stevig aan vast te houden. Maar twijfel mag er wel zijn. Het is een kans om te ontdekken waar de zwakke plekken in je geloof zitten. Het dwingt je na te denken over je geloof en bezig te zijn met je relatie met God. Wanneer je zo met twijfel omgaat, kan het je dichter bij God brengen. Net als Thomas, die ondanks zijn eerdere twijfels, uiteindelijk tegen Jezus zegt: ‘Mijn Heer en mijn God!’
Meer weten?
Luister naar de podcast JONG (Jongeren Onderweg Naar God). Samen gaan we opzoek naar wat de Bijbel zegt en gaan we moeilijke vragen niet uit de weg.
Direct naar
Direct naar
Welkom bij de HGJB
Prins Bernhardlaan 1
3722 AE Bilthoven
030 - 228 54 02
ma, di en do: 9.00-16.00 uur
wo en vr: 9.00-13.00 uur
Bekijk hier onze veelgestelde vragen
NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)
NL 50 INGB 0000 398 081 (voor facturen)
RSIN 00.26.
Blijf op de hoogte
Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?
© 2024 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy