fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Bijbellezen

Er zijn mensen die elke dag weer enthousiast hun Bijbel pakken en de tijd nemen om te luisteren naar de Woorden van God. Toch hebben de meeste bijbellezers er wel eens moeite mee. Misschien herken je dat wel: enthousiast nam je je voor om er elke dag (of in ieder geval regelmatig) even voor te gaan zitten. Maar twee maanden later kom je erachter dat er van die goede gewoonte weinig is overgebleven… Gek eigenlijk, toch? Hoe kan het nou dat je er moeite mee hebt om de Bijbel te lezen?

  

Laten we maar eerlijk zijn: zo gek is het helemaal niet als je merkt dat bijbellezen niet vanzelf gaat. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je het soms best moeilijk vindt. Dat zijn alleen géén redenen om het erbij te laten zitten. Je kan beter gewoon kijken wat er aan de hand is en er wat aan doen!

De Bijbel is soms moeilijk

De eerste reden waarom bijbellezen niet altijd vanzelf gaat, heeft te maken met de Bijbel zelf: het is soms gewoon best een moeilijk boek. Een andere bijbelvertaling kan het makkelijker maken, maar dan nog kunnen er dingen zijn die je niet begrijpt. Dat is ook helemaal niet vreemd. De Bijbel is ten slotte geschreven in een heel andere tijd en cultuur dan de onze, dus dan vraag je je wel eens af: wat wordt hier nou bedoeld?

 

Bovendien zijn de onderwerpen die aan de orde komen, óók niet altijd even makkelijk. Begrijpelijk dus als het soms wat moeite kost, maar… hoe ga je ermee om?

  • Allereerst: staar je niet blind op de dingen die je (nog) niet begrijpt. Je kunt je beter richten op de dingen die je wél begrijpt – daar heb je je handen méér dan vol aan. Ondertussen doe je op deze manier steeds meer ervaring op en groei je in kennis en inzicht. Je zult merken dat je daardoor ook steeds meer gaat begrijpen! 
  • Vergeet ook niet dat de Bijbel een boek is met een diepe inhoud. Een stripboek is makkelijker, maar daar zit ook weinig in! Logisch dat bijbellezen iets méér van je vraagt… Span je dus gerust een beetje in, want ‘als je erom vraagt de dingen te begrijpen’, ‘ernaar zoekt als was het zilver’, ‘ernaar speurt als naar een verborgen schat’, ‘dan zul je kennis van God verwerven’ (Spreuken 2:3-5).

Wat ons écht belemmert

Toch zou het niet eerlijk zijn om alle schuld bij de Bijbel te zoeken. Het grootste probleem ligt namelijk ergens anders. Dat bijbellezen niet vanzelf gaat, heeft vooral met onszelf te maken! Wat ons belemmert, zijn vooral deze drie dingen: gebrek aan tijd, zin en geloof. Houd er maar rekening mee!

  • Geen tijd – Het is nu eenmaal zo: we zijn druk en gestresst, terwijl bijbellezen toch echt vraagt om tijd en rust. Het enige wat je daaraan kunt doen, is bewust plannen. Reserveer in je agenda een tijdstip waarop je jezelf in alle rust kunt richten op God en zijn Woord. Want als het wel altijd lukt om drie keer per dag te eten, waarom zou je dan niet één keer tijd kunnen reserveren voor wat geestelijk voedsel?
  • Geen zin – Ken je dat gevoel? Je weet dat het goed is om de Bijbel te lezen, maar je hebt er geen zin in. ‘t Zou niet zo moeten zijn, maar helemaal onbegrijpelijk is het niet. Echt bijbellezen vraagt om een geestelijke houding en die is ons nu eenmaal niet aangeboren. Daarom is het zaak dat je het er niet van laat afhangen of je zin hebt. Juist omdat het niet vanzelf gaat, is het ook een kwestie van volhouden én van gebed om de Heilige Geest!
  • Geen geloof – Ook al geloof je in God, dan nog kan het gebeuren dat je het wel ‘s vergeet: het is God zelf die in de Bijbel tot jou wil spreken! Als we dat echt geloven, wordt het al veel vanzelfsprekender om dat boek steeds weer te pakken. Zorg er dus voor dat je eraan vasthoudt: de Bijbel is het Woord van God.

Wat heb je er dan voor nodig?

Oké, bijbellezen gaat lang niet altijd vanzelf. Maar om het niet moeilijker te maken dan het is, heb je in ieder geval een aantal ‘ingrediënten’ nodig. Noem het de basisuitrusting van het bijbellezen.

Vaste gewoonte

Afwachten tot je zin hebt in bijbellezen… dat werkt dus niet. Maak er een vaste gewoonte van om regelmatig de Bijbel te lezen. Het liefst elke dag, maar anders toch zeker een paar keer in de week. Leg je Bijbel op een plek waar je ‘m iedere keer ziet, zodat je er gewoon niet omheen kunt: ‘Oh ja, ik wil nog lezen!’

Geschikt moment

Ga voor jezelf na op welk moment van de dag je tijd wilt nemen om de Bijbel te lezen. Veel mensen proberen het ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat. Maar als ‘s ochtends de bus of trein van 07.44 uur op je wacht, of ‘s avonds de moeheid toeslaat, moet je iets anders verzinnen. Kies een vast moment waarop je de tijd en de rust hebt. Dat kan natuurlijk aan het begin of het einde van de dag, maar ook direct na school of je werk, of na het avondeten.

Stille plek

Bijbellezen kan natuurlijk overal, maar als het gaat om je vaste stille-tijdmomenten is het toch beter om te zoeken naar een plek waar je niet gestoord wordt en waar je werkelijk een ontmoeting met God kunt hebben (dat is tenslotte het doel van bijbellezen!). Voor de meeste mensen is dat hun eigen (slaap)kamer. Maar als jij op zolder of in het bos zo’n plek vindt, is dat óók prima.

Eigen Bijbel

Natuurlijk kun je verschillende vertalingen naast elkaar gebruiken, maar zorg in ieder geval voor een vaste eigen Bijbel waar je eventueel ook in kunt/mag schrijven. Schrijf je liever niet in je Bijbel, schaf dan een schrift aan waarin je opschrijft wat je ontdekt heb tijdens het bijbellezen. Als je ‘later’ nog eens terugbladert, zie je ook welke weg de Heere God in je leven is gegaan: welke vragen je toen had en welke antwoorden je nu gekregen hebt.

Een leesmaatje

Probeer in je omgeving iemand te vinden die al wat langer ervaring heeft met het persoonlijk lezen van de Bijbel. Vraag of je hem of haar mag inschakelen als je vragen hebt waar je niet uitkomt. Ook een goed idee: spreek met een vriend(in) af om vaste momenten te reserveren voor het lezen van de Bijbel, zodat je elkaar daarop kunt aanspreken. Je kunt het zelfs met een hele groep jongeren van de gemeente doen.

Doorzetting- en relativeringsvermogen

Raak niet gefrustreerd als het bijbellezen een keer niet lukt, om welke reden dan ook. Bijbellezen is niet altijd simpel en soms kun je het gevoel hebben dat je er niks van snapt. ‘t Is soms ook een kwestie van doorzetten, weer opnieuw beginnen. En als het bijbellezen vandaag niet lukt, krijg je morgen weer een nieuwe kans!

Meer weten?

Luister naar de podcast JONG (Jongeren Onderweg Naar God). Samen gaan we opzoek naar wat de Bijbel zegt en gaan we moeilijke vragen niet uit de weg.

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma, di en do: 9.00-16.00 uur

wo en vr: 9.00-13.00 uur

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2024 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy