fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Thema HGJB-Kerstconferentie

Leef in vrijheid!

Het thema voor de 47e editie van de HGJB-Kerstconferentie is ‘Leef in vrijheid!’ Maar waar zijn we eigenlijk van bevrijd? En als we dan bevrijd zijn, hoe gaat het dan verder? In dit artikel duiken we wat dieper in het thema van de komende Kerstconferentie.

 

Bevrijd

Oekraïne, september 2022. Volodimir gaat op zoek naar zijn oude vader, die besloot niet te vluchten toen de Russen kwamen1. De kerk, die op 300 meter van zijn vaders huis stond, is verwoest. Volodimir hoopt dat hij zijn vader levend aan zal treffen, nu zijn dorp bevrijd is. ‘De Russen zijn beesten’, zegt hij. ‘Onder hen is niemand veilig. Ik heb geen idee of mijn vader leeft.’ Gelukkig blijkt zijn vader nog in leven en kan hij hem even later in zijn armen sluiten.

 

Voor Volodimir is het duidelijk wat bevrijding inhoudt: de ‘beesten’ zijn vertrokken uit het dorp van zijn vader. Zo was het ook voor het volk Israël in de tijd waar het boek Exodus over schrijft – maar dan andersom; zij konden vertrekken uit een beestachtige situatie. De slavernij waar ze in Egypte in moesten leven, was hartverscheurend. De Israëlieten ‘zuchtten en schreeuwden het uit’ vanwege de slavenarbeid, staat er in Exodus 2, en: ‘…hun hulpgeroep vanwege de slavenarbeid steeg omhoog tot God. Toen hoorde God hun gekerm (…). En God ontfermde Zich over hen’. Wat er daarna gebeurt, is adembenemend en ontroerend. God bevrijdt Zijn volk op machtige wijze. Hij is trouw – en dus zorgt Hij ervoor dat de nakomelingen van Abraham kunnen vertrekken naar het land dat Hij hem beloofd heeft. Door grote tekenen en wonderen laat God zien dat Hij machtiger is dan de goden in Egypte. Israël (h)erkent Hem als de God van haar voorouders, haar God.

 

Bevrijd. Waarvan dan?

 

Israël is dus bevrijd uit zware onderdrukking. Maar ook uit een omgeving waar God niet gediend werd en die – zo blijkt later – een verkeerde invloed heeft gehad op het leven zoals God voor hen in gedachten had. Ze waren meer vertrouwd geraakt met de welvaart en de zichtbare afgoden van Egypte, dan met het leven in afhankelijkheid van hun onzichtbare, persoonlijke God. 

 

Voor ons kan het lastig zijn om te beseffen waar we uit bevrijd zijn. We hebben niet in slavernij geleefd, zoals Israël. Velen van ons hebben geen oorlog meegemaakt, zoals Volodimir. Toch laat de Bijbel ons zien dat wij óók bevrijd zijn – of nog moeten worden. De slavernij van de zonde zit in onze genen vanaf het moment dat onze cellen zich begonnen te delen. We kúnnen gewoon niet leven zonder te zondigen, hoe hard we het ook proberen. Maar er is nog iets. Er zijn andere afgoden dan die uit Egypte, die we al of niet bewust kunnen dienen. Alles wat in ons leven méér toewijding krijgt dan God, of waar we meer op vertrouwen dan op Hem, is een afgod. Daar moeten we van bevrijd worden, willen we God op Zijn manier kunnen dienen. Dat is alleen mogelijk door het offer van Jezus, waar het Pascha, dat Israël aan de grens van het beloofde land opnieuw vierde, naar verwijst2.

Bevrijd? En nu?

 
Na een bevrijding is het leven niet ineens helemaal goed. Volodimir merkt dit wanneer hij hulpgoederen uitdeelt. ‘De mensen zijn zo boos’, vertelt iemand hem. ‘Ze grijpen wat ze grijpen kunnen, ook al hebben ze voldoende voedsel in huis.’ Anderen leven nog in spanning. ‘We plantten onder artillerievuur. Nu kunnen we niet oogsten vanwege de gevechten die dichtbij zijn’, vertelt iemand anders. Zo kan het ook in ons leven zijn. Het leven in vrijheid maakt ons leven en onszelf niet gelijk volmaakt. We hebben te maken met geestelijke strijd en gedragen ons vaak niet zoals hoort bij kinderen van God, of we dienen Hem op onze eigen manier. In het geval van Israël ging het om moppersessies en het aanbidden van een gouden kalf, met de gedachte dat die symbool stond voor hun onzichtbare God.

 

Om écht in vrijheid te kunnen leven, kregen de Israëlieten daarom de wet van God. Deze regels (ingesteld ná het Pascha!) voelden misschien als een extra last, maar zonder die kaders werd het leven op aarde een hel… het tegenovergestelde van vrijheid dus. Hoe mooi is het, dat we (na Pasen) de Bijbelse richtlijnen kunnen volgen om tot eer van God – in vrijheid – te leven. Bijzonder dat God ons daarbij niet in ons eentje laat aanmodderen, maar ons wil leiden door Zijn Geest: ‘Maar de Trooster, de Heilige Geest, Die de Vader zenden zal in Mijn Naam, Die zal in alles onderwijzen en u in herinnering brengen alles wat Ik u gezegd heb. Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef Ik u…’, Johannes 14:26-27a.

 

Leven vanuit de vrede van Christus, tot eer van God, onder leiding van de Heilige Geest. Dat is pas echt leven in vrijheid!

 

1 Bron: ‘Rond het bevrijde Koepjansk is de dood aanwezig’, Trouw, 5 oktober 2022.
2 Het Pascha werd bij aankomst in het beloofde land gevierd in Gilgal. Golgotha en Gilgal hebben in de brontaal eenzelfde stam en zijn dus verwante woorden, die verwijzen naar verwante geschiedenissen.

HGJB-Kerstconferentie

Het thema ‘Leef in vrijheid’ staat centraal tijdens de HGJB-Kerstconferentie. De Kerstconferentie is een plek waar jongeren God ontmoeten, in hun geloof bemoedigd worden en contact hebben met andere christelijke jongeren.

 

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma, di en do: 9.00-16.00 uur

wo en vr: 9.00-13.00 uur

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2024 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy