Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Tips voor zomerspellen

Gelukkig zijn er voor het jeugdwerk steeds meer mogelijkheden om bij elkaar te komen. Toch ben je misschien wel op zoek naar een leuke activiteit om buiten te doen of zoek je een spel voor tijdens kamp. Hier delen we diverse “coronaproof-ideeën”. 

 

Voor kinderen

Verrekijkervoetbal

Maak van een klein geknipt stukje dun elastiek, twee grote postbode-elastiekentwee wc rollen en een prikpen/naald/gaatjesknipper een soort verrekijker. Dit kan je doen door knoopjes in de elastieken te maken aan de binnenkant van de wc rollen. Laat de kinderen de twee grote elastieken om de oren doen en met deze verrekijkers op voetballen. Gegarandeerd hilarisch.

Stand in de mand

Iedereen staat rondom een hoepel / mand / getekende cirkel. Eén kind roept: ‘stand in de mand en de bal is voor… [x]’ en gooit de bal tijdens het roepen van de naam hoog in de lucht of ver weg. Iedereen behalve wiens naam is genoemd rent daarop weg tot degene die is genoemd de bal in de handen heeft en stop roept. Alle kinderen gaan vervolgens met de benen uit elkaar staan. Degene die hem is mag drie stappen zetten en probeert de bal door de benen van een kind te rollen. Als het degene lukt krijgt hij een punt en krijgt de persoon bij wie het lukt een minpunt. Als het niet lukt, gaat de puntentelling net andersom. Daarna begint iedereen weer rond het beginpunt

Stoepkrijtwedstrijd

Organiseer een stoepkrijtwedstrijd over een bepaald thema. Vertel dat je op een bepaalde datum, op een bepaalde tijd een rondje maakt door het dorp om de tekening te komen beoordelen. Kinderen kunnen zich hiervoor opgeven. Geef elk kind dat meedoet een prijsje. Succes verzekerd!

 
Fietsspeurtocht

Organiseer een fietsspeurtocht. Dit kan voor kinderen zelf, maar ook als gezinsspeurtocht. 

Zeskamp

Organiseer een zeskamp met spellen die je op anderhalve meter buiten zou kunnen doen. Hiervoor zou je de website anderhalvemeterspellen.nl of activiteitenbank.scouting.nl kunnen gebruiken. Hieronder staan o.a. van deze sites twee leuke ideeën uitgelicht voor kinderen: 

 

– Levend ganzenbord
Maak een groot ganzenbord met bijvoorbeeld hoepels of tegels en zorg voor een (grote) dobbelsteen. Op sommige vakjes gebeurt er iets of moeten de kinderen een opdracht uitvoeren: vlucht naar… voordat je getikt wordt; ruil van plaats met x; als je degene die het verst van je weg staat afgooit met een bal, mag je naar plaats x; etc.
 

– Pion gooien
Je gaat proberen om alle pionnen om te gooien. De kinderen die gooien, moeten in hoepels staan die anderhalve meter uit elkaar liggen. De pionnen staan op een lijn en aan beide kanten van de pionnen liggen hoepels. De groep die de laatste pion omgooit wint. De kinderen mogen niet uit de hoepels en daarom zijn er twee kinderen aan beide kanten die de ballen rollen naar de kinderen in de hoepels. 

 

Voor tieners

Zeskamp

Op anderhalvemeterspellen.nl of activiteitenbank.scouting.nl staan leuke spelideeën. Hieronder zijn een paar leuke ideeën (o.a. van deze sites) uitgelicht voor tieners. 

 

Organiseer een zeskamp met verschillende spellen die je op anderhalve meter buiten zou kunnen doen.

 

Naast onderstaande ideeën kun je ook denken aan een frisbeewedstrijd, slagbal (of kickball, door te schoppen), het spel jachtseizoen of een bootcamp.

Vakkenspel

Verdeel de spelers gelijk over een speelveld in vier grote vierkante vakken die elkaar raken. Eén persoon uit een vak(team) gooit een grote fitness-/gymbal naar een ander vak, waar de bal maximaal twee keer mag stuiteren, voordat hij naar een ander vak wordt gespeeld door te stoten. De bal mag daarbij in de lucht gehouden worden door te stoten in eigen veld, maar niet kleven. Wanneer de bal vaker dan twee keer heeft gestuiterd in een vak is dat team af en worden alle spelers opnieuw verdeeld over de vakken, net zo lang totdat er één persoon over is.

Challenge

Vorm een lijst met (88) uitdagende opdrachten. De opdrachten moeten individueel of in teamverband (op afstand) gedaan kunnen worden. Verdeel de spelers over teams en voeg ze per team in een groepschat. De opdrachten kunnen ‘bewezen’ worden met een foto in de groepschat.

Postenspel zonder posthouders

Een spel om met meerdere groepjes buiten verschillende locaties te zoeken waar ze opdrachten uitvoeren.

 

Om het contact te minimaliseren maar toch lekker buiten te zijn, kan je virtuele posten opzetten. Middels radiussen op de kaart geef je aan waar de tieners naar toe moeten. Eenmaal op locatie veranderd de radius van kleur en kan je aantonen dat je fysiek op de locatie bent en evt. een opdracht uitvoeren.

 
Op de site pointrush.nl maak je gratis een account aan, creëer je een persoonlijke track met unieke link. Per 
waypoint geef je aan tussen welke tijden ze zichtbaar moeten zijn. Met deze ‘uitgestelde livegang’ verklap je bijvoorbeeld de eindlocatie van je route nog niet. Deze site vereist een eigen mobiel en wat data. Het opzetten van de route kan met een computer.

Verrekijkervoetbal

Maak van een klein geknipt stukje dun elastiek, twee grote postbode-elastieken, twee wc rollen en een prikpen/naald/gaatjesknipper een soort verrekijker. Dit kan je doen door knoopjes in de elastieken te maken aan de binnenkant van de wc rollen. Laat de kinderen de twee grote elastieken om de oren doen en met deze verrekijkers op voetballen. Gegarandeerd hilarisch.

Fotowedstrijd

Daag de tieners uit om bij een specifiek thema een leuke/grappige foto te maken. Je kunt ook kiezen voor meerdere thema’s op één avond en de tieners in groepjes van vier op pad laten gaan. Per WhatsApp-bericht krijgen ze het thema te horen en dan hebben ze een beperkte periode de tijd om de foto te maken. Wie maakt de leukste foto? 

Kubb

Speel samen het gezelschapsspel Kubb. Maak twee (of meerdere) teams en zet een kleine competitie op. Wie wordt de winnaar?

Kampvuur

Heb je iemand met een grote tuin of weiland? Organiseer dan een kampvuur. Bij grote groepen geef je de tieners een tijdsslot waarin ze langs kunnen komen. 

Tips n.a.v. coronamaatregelen

Op onze website delen we tips naar aanleiding van de door de overheid afgekondigde maatregelen rondom het coronavirus. Hoe blijf je doorgaan met het jeugdwerk en wat kun je als ouders zelf met je kinderen doen?

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2021 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy