fbpx
Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Tips voor jouw

Vakantie Bijbel Werk

De HGJB biedt de VBW-map aan om plaatselijke commissies te helpen met het organiseren van hun eigen Vakantie Bijbel Werk. We geloven in de directe relaties tussen de kinderen én de kinderwerkers/vrijwilligers van het dorp of de stad. De kinderen zien jou in het dorp lopen, ontmoeten jou op het voetbalveld of op de kinderclub. Jullie mogen Jezus laten zien aan de kinderen! Het is daarom belangrijk dat jullie zelf contacten leggen en onderhouden.

 

De maatregelen rondom het coronavirus blijven vragen oproepen voor het Vakantie Bijbel Werk. Gelukkig worden er vanuit de overheid steeds meer vrijheden gegeven. Hierdoor is er weer heel veel mogelijk! Voor kinderen onder de 18 jaar gelden nu geen beperkte maatregelen meer. We willen jullie daarom ook aanmoedigen de VBW dit jaar door te laten gaan, zodat de kinderen het Evangelie mogen horen en elkaar mogen ontmoeten.

Het is hierbij echter wel belangrijk dat de regels onder de vrijwilligers boven de 18 jaar wel gehandhaafd worden.

 

Hoewel we jullie er echt toe willen aanmoedigen om de VBW zo normaal mogelijk te organiseren, kan het zo zijn dat jullie de VBW nog (gedeeltelijk) online organiseren. In dat geval kun je op deze pagina tal van tips vinden hoe je dit vorm kunt geven. Hoe zet je de VBW op een goede manier anders op? Hoe kun je toch met het thema ‘Hallo contact?!’ aan de slag? Hoe houd je de relatie met de kinderen vast zonder dat je hen écht ziet?

 

Als HGJB denken we voortdurend na hoe we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen om ter plaatse het Vakantie Bijbel Werk vorm te geven. We dagen jullie uit om hiermee aan de slag te gaan.

 

Aandachtspunten en tips

 

Tips voor de voorbereiding van jullie VBW:
 • Bespreek met je commissie wat de mogelijkheden zijn voor het Vakantie Bijbel Werk 2021. Loop daarbij kritisch de volgende punten af.
  • Vraag je af of het verantwoord is om de VBW te houden voor de vrijwilligers die betrokken zijn en welke uitstraling dit heeft naar de omgeving?
  • Zet op een rij: Welke plannen kunnen we wel alvast maken en voorbereiden? Wat kunnen we beter even uitstellen? Op welke datum hakken we definitief de knoop door over het wel of niet (of anders) doorgaan van het Vakantie Bijbel Werk?
  • Houden jullie vast aan de zomerperiode of kun je de VBW doorschuiven naar de herfst- of kerstvakantie? Denk bijvoorbeeld ook eens aan een kortere VBW of om een VBW-zaterdag in het najaar te houden. Met zo’n afgeslankte vorm, houd je toch contact met de kinderen en is het niet zo dat je ze pas ‘volgend jaar’ weer ziet.
 • Zijn jullie van plan om een online VBW te organiseren? Denk bij de voorbereiding goed na over de techniek. Als de techniek goed loopt, komt de inhoud ook meer tot zijn recht. VBW Ridderkerk-Slikkerveer heeft wat praktische tips hiervoor opgeschreven.
 • Neem de sketch van tevoren op. Nu er meer mogelijkheden zijn, kan de sketch alsnog gebruikt worden op een eventuele fysieke VBW-ontmoeting
 • Houd onze Facebookpagina in de gaten voor meer tips en ideeën rondom de VBW.  Ook heel leuk om je aan te melden voor de Facebookgroep ‘HGJB –  Vakantie Bijbelwerk (VBW)’. Hier worden ook allerlei tips en ideeën gegeven vanuit andere commissies.
 • Maak een plaatselijke VBW-Facebookgroep aan waarbij je (via de ouders) de kinderen kunt uitnodigen en waarop je allerlei dingen kunt posten. Denk aan: ideeën voor de vakantie, filmpjes van de VBW-leiding, filmpjes over het VBW-thema, de bijbelverhalen, het themalied, een knutselidee, liedjes van de band enz.
 • Op YouTube staan veel filmpjes van vorig jaar (Vakantie Bijbel Werk 2020 rondom het thema ‘Duik erin!’). Hierdoor kan je geïnspireerd worden door VBW-commissies uit andere plaatsen.
Vormen om het Vakantie Bijbel Werk te realiseren in afgeslankte vorm
Kleine groepen

Organiseer een VBW zoals jullie gewend zijn en verdeel de kinderen in kleinere groepen. Doe dit op leeftijd, zodat je het programma eventueel kunt aanpassen op niveau. Laat elke groep een dagdeel komen, verspreid over de week. Je draait dus het VBW-programma maandagochtend voor groep 3, maandagmiddag voor groep 4, dinsdagochtend voor groep 5, enz. Alle kinderen komen dan toch een keertje aan de beurt om de VBW mee te beleven. Voordeel is ook dat je minder vrijwilligers hoeft in te schakelen. Naast de VBW-momenten kun je activiteiten aanbieden voor de hele groep. Op woensdagmiddag houd je bijvoorbeeld een stoepkrijtwedstrijd in het dorp (gewoon thuis, de leiding komt langs om te beoordelen) of een vossenjacht/speurtocht waarbij kinderen in kleine groepen gaan zoeken.

Goodiebag

Elk kind vindt het leuk om een verrassing te krijgen! Deel daarom voorafgaand aan jouw VBW-activiteit een leuke goodiebag uit aan de kinderen.

Hoe kun je dit aanpakken en wat stop je erin?

 

 • Verzamel samen de adressen van de kinderen. Spreek af wanneer jullie gaan uitdelen en hoe jullie de kinderen op de hoogte brengen.
 • Zet heel breed een aankondiging uit. Waarbij kinderen zelf kunnen aangeven of ze een goodiebag willen ontvangen. Denk aan: posters ophangen, flyers uitdelen via school of voetbal, bericht op de website/Facebook, enz. Eventueel is het ook mogelijk een tent neer te zetten in jullie woonplaats waar kinderen hun goodiebag op kunnen halen. Zo is er gelijk ruimte voor een praatje. Mochten jullie een grote VBW hebben, is het een mogelijkheid om met tijdsloten te werken.
 • Zorg dat de goodiebag uitgedeeld wordt door bekende gezichten voor de kinderen!
 • Schakel de vrijwilligers in van de VBW. Denk ook aan tieners en jongeren die normaal meehelpen.
 • Deel de goodiebag uit op een ludieke manier: dos je uit in bijvoorbeeld een postbode pak of iets anders passend bij het thema ‘Hallo, Contat?!’
 • Zet een leuke boodschap op de goodiebag of het logo van ‘Hallo, Contact?!’
 • Wat stop je erin:
  • Een leuke kaart van alle leiding
  • Cd met het themalied ‘Hallo, contact?!’, met de Bijbelverhalen en andere liedjes
  • Werkbladen voor elke dag, knutseluitleg en eventueel materialen
  • Een rebus van de weettekst
  • Een challenge of spelletje (verpakt snoepje om thuis ‘snoep happen’ te spelen)
  • Kleurplaat: deze kunnen de kinderen inleveren en komt dan terug in de (online) kerkdienst.
  • Stoepkrijt voor de wedstrijd (die je gaat organiseren)
  • Pannenkoekenmix (met alleen water toevoegen): leuk als je normaal afsluit met een pannenkoekenfeest
Stuur een uitnodiging

Als het besluit is om de VBW niet te organiseren in de zomerperiode, zorg er dan wél voor dat alle kinderen alvast een leuke uitnodiging krijgen voor een ander moment (bijvoorbeeld herfstvakantie, een zaterdag, enz.). Sluit alvast aan op het thema ‘Hallo, contact?!’ Maak er een raadsel of wedstrijd van. Ook voor kinderen is het fijn om te weten waar ze aan toe zijn en om te merken dat je aan ze denkt!

Stoepkrijtwedstrijd

Organiseer een stoepkrijtwedstrijd. Laat iedereen het logo van ‘Hallo, conact?!’ tekenen en hier een foto van maken. Post het op de Facebookpagina. Maak er een wedstrijd van. Vertel dat je op een bepaalde datum, op een bepaalde tijd een rondje maakt door het dorp en de tekening komt beoordelen. Laat kinderen zich hiervoor opgeven: ik doe mee! Bekende commissieleden gaan langs, uitgedost als postbode of iets anders wat te maken heeft met het thema. Geef elk kind dat meedoet een prijsje.

Tieners

In de map staat ook een hoofdstuk voor de tieners. Bedenk hoe je iets leuks voor hen kunt organiseren. Hieronder vind je wat ideeën:

 

 • Een (online) challenge
 • Een pubquiz: bedenk leuke vragen bij het thema en geef de winnaar een leuk prijsje
 • Een fotowedstrijd bij het thema: daag de tieners uit om een leuke/grappige foto te maken
 • Jachtseizoen
 • Een game-night voor de oudere kinderen
 • Bootcamp
 • Vlogwedstrijd – laat tieners een vlog maken n.a.v. het thema. Wie heeft de creatiefste vlog gemaakt?
 • (Digitale) Escaperoom
 • Kijk voor meer spelideeën op deze website
   
  Fietsspeurtocht

  Organiseer een fietsspeurtocht. Op deze manier is er toch een verbindende activiteit waarin er ruimte is om iets van het Evangelie te delen. Bedenk goed op welke manier je dit invult. Er kan gekozen worden voor een fietstocht voor kinderen, maar denk ook eens na over het idee om een gezinsfietstocht op te zetten.

  Speurtocht

  Organiseer een speurtocht met allerlei opdrachten die kinderen/tieners te zien krijgen via QR-codes. Plak de QR-codes bij ouderen voor het raam, zo blijven ook zij betrokken.

  Proefjes

  Voer tijdens een Online VBW digitaal proefjes uit die de kinderen thuis kunnen doen. In de map ‘Hallo, contact?!’ kun je ook proefjes vinden.

  Cd ‘Hallo, Contact?!’

  Geef de kinderen de VBW-cd ‘Hallo contact?!’ cadeau met liedjes en bijbelverhalen vol hoop! Een cd, waar met het héle gezin naar geluisterd kan worden. Een prachtig evangelisatiemiddel in deze tijd!

   

  Of jullie als commissie nu wel of niet doorgaan met het organiseren van het Vakantie Bijbel Werk, deze cd kun je altijd inzetten. Denk bijvoorbeeld aan: de cd als cadeau in een weggeeftasje of zet een ‘cadeaubon’ in de plaatselijke krant waarmee de kinderen de cd gratis kunnen ophalen bij bijvoorbeeld de christelijke boekwinkel. De VBW-commissie van Barneveld geeft deze cd uit. Kosten per cd rond de € 2.00. Kijk hier voor meer informatie

  Tips n.a.v. coronamaatregelen

  Op onze website delen we tips naar aanleiding van de door de overheid afgekondigde maatregelen rondom het coronavirus. Hoe blijf je doorgaan met het jeugdwerk en wat kun je als ouders zelf met je kinderen doen?

  Welkom bij de HGJB

  Prins Bernhardlaan 1

  3722 AE Bilthoven

  030 - 228 54 02

   

  ma t/m do: 9.00-16.30 uur

  vr: 9.00-13.00 uur 

   

  info@hgjb.nl

   

  Bekijk hier onze veelgestelde vragen

   

  NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

  NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

   

  RSIN 00.26.12.513

  KvK 40479532

  Blijf op de hoogte

  Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

  © 2021 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy