Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Tips voor jouw

jeugdwerk

Ondanks de maatregelen, geloven wij dat het jeugdwerk doorgaat! Lees hieronder onze tips!

 

Advies

 

Scenario’s

Omdat nog veel onzeker is  (ook als het gaat om de verdere ontwikkeling van het coronavirus), kunnen we moeilijk één scenario schetsen voor het hele jeugdwerk. Veel hangt af van de lokale situatie en de plaatselijke gemeente en van de ontwikkelingen  rondom het coronavirus.Per februari 2021 zijn de maatregelen voor jongeren onder de 18 jaar aangepast en is er meer ruimte om bij elkaar te komen.  Dit kan meegenomen worden in de scenario’s.  De diverse scenario’s bieden inspiratie hoe diverse jeugdwerkvormen toch vorm kunnen krijgen in een anderhalve-meter-samenleving. 

 

Volg daarbij de regels van de burgerlijke gemeente en neem de kerkenraad mee in het proces hoe het jeugdwerk vorm kan krijgen in het nieuwe seizoen. 

 

Jeugdwerk in coronatijd  

Nu er langzamerhand weer meer ruimte lijkt te ontstaan voor fysieke ontmoetingen, komt ook de vraag naar het jeugdwerk weer op. Alhoewel iedere gemeente hierin zijn eigen afwegingen moet maken, geven we hier een aantal aandachtspunten om mee te nemen in jullie overwegingen. 

 • Overleg altijd eerst goed met de kerkenraad over de eventuele ruimte die er is om weer fysieke ontmoetingen met elkaar op te starten in jullie gemeente. 
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen anderhalve meter afstand te houden van anderen. Vanaf 2 maart 2021 wordt er van jongeren van 12+ verwacht dat zij zowel onderling als tot volwassenen anderhalve meter afstand houden.  
 • Laat in groepswerk kinderen en tieners zoveel mogelijk in vaste twee- of drietallen samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan klasgenoten of vrienden. 
 • Overleg met je vrijwilligers of zij zich prettig voelen om het jeugdwerk weer op te starten. Bedenk dat jullie ook een verantwoordelijkheid naar jullie vrijwilligers hebben en dat het belangrijk is dat jullie het op een goede en doordachte manier weer gaan opstarten, zodat veiligheid zoveel mogelijk kan worden gewaarborgd. 
 • Blijf begrip houden voor vrijwilligers of ouders die liever niet mee doen met de activiteiten. 
  Verlies kinderen die niet (mogen) komen niet uit het oog. Houdt contact met hen. 
 • Zorg ervoor dat bijvoorbeeld bij halen en brengen goed de anderhalve meter kan worden gewaarborgd voor volwassenen. Laat ouders alleen komen met het wegbrengen en geen andere kinderen meenemen. 
 • Communiceer vooraf met ouders en kinderen de regels die jullie met elkaar afspreken. Denk daarbij ook aan de regels van het RIVM:  Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. Blijf ook thuis wanneer huisgenoten klachten hebben. Was regelmatig je handen. Nies in je elleboogWe schudden geen handen. 
 • Vraag tips aan onderwijzend personeel in jullie gemeente. Zij hebben al heel wat ervaring opgedaan in de afgelopen tijd. Misschien kunnen jullie gebruik maken van hun protocollen. Dat is voor de kinderen ook herkenbaar. 
 • Lees ook de informatie van de  PKN  met het protocol kerkdiensten en andere kerkelijke bijeenkomsten. 

Tips

 

Kinderen

  • Stuur alle kinderen van je club, zondagschool of kindernevendienst een leuke kaart met een mooie bemoediging of een nummer van ons kinderblad Clik. 
  • Op deze pagina vind je ook materialen om thuis mee aan de slag te gaan. Deel die ideeën via de ouders van de kinderen. 
  • Kijk of het mogelijk is om via de Facebook-pagina of website van de kerk een challenge voor kinderen op te zetten. En laat foto’s insturen van de challenge. 
  • Roep je kinderen op om te kijken naar kwetsbare mensen om hen heen. Dit kan bijvoorbeeld door even te appen, te bellen of aan te bieden om boodschappen te doen. Dit uiteraard wanneer de kinderen zelf geen klachten hebben. 
  • Wees alert op kwetsbare gezinnen, zij leven in deze tijd dicht op elkaar. Neem wat vaker contact op met juist die kinderen en kijk of je een helpende hand kunt bieden. 
  • Veel kinderen zullen nog geen mobiele telefoon hebben, toch is het ook goed om met hen in contact te blijven. Heb je wel een WhatsApp-groep met de ouders, deel daar dan een berichtje, bemoediging, mooi lied voor de kinderen. 

Tieners & jongeren

  • Doe met elkaar een bijbelchallenge. Deel elke dag een bijbelgedeelte en een vraag om over na te denken; 
  • Stuur onze wekelijkse  podcast JONG  door naar je tieners. 
  • Verras de tieners met een kaart of een klein cadeautje.  
  • Deel een mooi lied, wat jou persoonlijk heeft geraakt in deze tijd en vraag je tieners om in de groep ook hun mooiste lied te delen. 
  • Stuur je tieners een persoonlijk appje waarin je hen vertelt dat zij even met je kunnen appen als ze zich angstig voelen door alle ontwikkelingen. Blijf goed met ze in gesprek. 
  • Op deze pagina vind je ook materialen om thuis mee aan de slag te gaan. Deel die ideeën met de tieners of via de ouders. 
  • Kijk of het mogelijk is om via de Facebook-pagina of website van de kerk een challenge voor tieners op te zetten en laat foto’s insturen van de challenge. 
  • Roep je tieners en jongeren op om te kijken naar kwetsbare mensen om hen heen. Dit kan bijvoorbeeld door even te appen, te bellen of aan te bieden om boodschappen te doen. Dit uiteraard wanneer de tieners en jongeren zelf geen klachten hebben. 
  • Wees alert op kwetsbare gezinnen, zij leven in deze tijd dicht op elkaar. Neem wat vaker contact op met juist die tieners en jongeren en kijk of je een helpende hand kunt bieden. 

Tips n.a.v. coronamaatregelen

Op onze website delen we tips naar aanleiding van de door de overheid afgekondigde maatregelen rondom het coronavirus. Hoe blijf je doorgaan met het jeugdwerk en wat kun je als ouders zelf met je kinderen doen?

 

Welkom bij de HGJB

 

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

 

030 - 228 54 02

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur 

  

info@hgjb.nl

  

Bekijk hier onze veelgestelde vragen 


NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2020 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy