Christelijke vereniging voor goed kerkelijk jeugdwerk

Tips voor jouw

jeugdwerk

Gelukkig kan met de huidige coronamaatregelen het jeugdwerk weer worden opgestart. Lees hieronder onze tips!       

 

Advies

 

Vanaf eind juni heeft de overheid veel coronamaatregelen afgeschaald.    

   

De mondkapjesplicht is grotendeels vervallen. Alleen op plaatsen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd, blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit geldt onder andere voor het openbaar vervoer en in het voortgezet onderwijs.   

 

De richtlijnen voor de maximale groepsgrootte en het groepsvormingsverbod zijn opgeheven. Dit houdt in dat het weer mogelijk is om met meer dan vier personen in groepsverband ergens heen te gaan of iets te ondernemen. Dit geldt voor alle voor publiek toegankelijke locaties, binnen en buiten, en voor in de auto.     

Er gelden geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat thuis ontvangen kan worden.    

   

Wel blijven de basisregels van kracht: handen wassen, de onderlinge anderhalve meter afstand en thuis te blijven en te testen bij klachten.

 

Jeugdwerk
Nu er ruimte is voor fysieke ontmoetingen, komt ook de vraag naar het jeugdwerk weer op. Alhoewel iedere gemeente hierin zijn eigen afwegingen moet maken, geven we hier een aantal aandachtspunten om mee te nemen in jullie overwegingen.  

 

 • Overleg altijd eerst goed met de kerkenraad over de eventuele ruimte die er is om weer fysieke ontmoetingen met elkaar op te starten in jullie gemeente.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen anderhalve meter afstand te houden van anderen. Jongeren van 12+ hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden, wel tot volwassenen.
 • Overleg met je vrijwilligers of zij zich prettig voelen om het jeugdwerk weer op te starten. Bedenk dat jullie ook een verantwoordelijkheid naar jullie vrijwilligers hebben en dat het belangrijk is dat jullie het op een goede en doordachte manier weer gaan opstarten, zodat veiligheid zoveel mogelijk kan worden gewaarborgd.
 • Blijf begrip houden voor vrijwilligers of ouders die liever niet mee doen met de activiteiten. Verlies kinderen die niet (mogen) komen niet uit het oog. Houd contact met hen.
 • Zorg ervoor dat bijvoorbeeld bij halen en brengen goed de anderhalve meter kan worden gewaarborgd voor volwassenen. Laat ouders alleen komen met het wegbrengen en geen andere kinderen meenemen.
 • Communiceer vooraf met ouders en kinderen de regels die jullie met elkaar afspreken. Denk daarbij ook aan de regels van het RIVM: Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. Blijf ook thuis wanneer huisgenoten klachten hebben. Was regelmatig je handen, nies in je elleboog en schud geen handen.
 • Lees ook de informatie van de  PKN met het protocol kerkdiensten en andere kerkelijke bijeenkomsten.

Tips

 

Kinderen

  • Veel kinderen zullen nog geen mobiele telefoon hebben, toch is het ook goed om met hen in contact te blijven. Heb je wel een WhatsApp-groep met de ouders, deel daar dan een berichtje, bemoediging of een mooi lied voor de kinderen. 
  • Stuur alle kinderen van je club, zondagschool of kindernevendienst een leuke kaart met een mooie bemoediging of een nummer van ons kinderblad Clik.  
  • Op deze pagina vind je ook materialen om thuis mee aan de slag te gaan. Deel die ideeën via de ouders van de kinderen.  
  • Kijk of het mogelijk is om via de Facebook-pagina of website van de kerk een challenge voor kinderen op te zetten. En laat foto’s insturen van de challenge.  
  • Roep je kinderen op om te kijken naar kwetsbare mensen om hen heen. Dit kan bijvoorbeeld door even te appen, te bellen of aan te bieden om boodschappen te doen. Dit uiteraard wanneer de kinderen zelf geen klachten hebben.  
  • Wees alert op kwetsbare gezinnen, zij leven in deze tijd dicht op elkaar. Neem wat vaker contact op met juist die kinderen en kijk of je een helpende hand kunt bieden.  

Tieners & jongeren

  • Doe met elkaar een bijbelchallenge. Deel elke dag een bijbelgedeelte en een vraag om over na te denken.
  • Stuur onze wekelijkse podcast JONG door naar je tieners.  
  • Verras de tieners met een kaart of een klein cadeautje.   
  • Deel een mooi lied, wat jou persoonlijk heeft geraakt in deze tijd en vraag je tieners om in de groep ook hun mooiste lied te delen.  
  • Stuur je tieners een persoonlijk appje waarin je hen vertelt dat zij even met je kunnen appen als ze zich angstig voelen door alle ontwikkelingen. Blijf goed met ze in gesprek.  
  • Op deze pagina vind je ook materialen om thuis mee aan de slag te gaan. Deel die ideeën met de tieners of via de ouders. 
  • Kijk of het mogelijk is om via de Facebook-pagina of website van de kerk een  challenge voor tieners op te zetten. En laat foto’s insturen van de challenge.  
  • Roep je tieners en jongeren op om te kijken naar kwetsbare mensen om hen heen. Dit kan bijvoorbeeld door even te appen, te bellen of aan te bieden om boodschappen te doen. Dit uiteraard wanneer de tieners en jongeren zelf geen klachten hebben.  
  • Wees alert op kwetsbare gezinnen, zij leven in deze tijd dicht op elkaar. Neem wat vaker contact op met juist die tieners en jongeren en kijk of je een helpende hand kunt bieden. 

Tips n.a.v. coronamaatregelen

Op onze website delen we tips naar aanleiding van de door de overheid afgekondigde maatregelen rondom het coronavirus. Hoe blijf je doorgaan met het jeugdwerk en wat kun je als ouders zelf met je kinderen doen?

 

Welkom bij de HGJB

Prins Bernhardlaan 1

3722 AE Bilthoven

030 - 228 54 02

 

ma t/m do: 9.00-16.30 uur

vr: 9.00-13.00 uur 

 

info@hgjb.nl

 

Bekijk hier onze veelgestelde vragen

 

NL 35 RABO 0308 316 835 (voor giften)

NL 50 INGB  0000 398 081 (voor facturen)

 

RSIN 00.26.12.513

KvK 40479532

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Wil je 1 à 2 keer per maand belangrijke updates, inspiratie, tips, actuele aanbiedingen of uitnodigingen in je mailbox ontvangen?

© 2021 HGJB, alle rechten voorbehouden - Privacy